Hlavní obsah

Zhubnout při přechodu? Zapomeňte na diety a začněte žít zdravě!

Foto: Thinkstock

Přechod je období, kdy ženy začnou často přibírat na hmotnostiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod je obdobím hormonálních změn, které často vedou k úbytku svalové hmoty a přibírání na váze. Správnou životosprávou se však dají tyto projevy zmírnit, a dokonce i v této době můžete zhubnout!

Článek

Na projevech spojených s přechodem má hlavní podíl hormon estrogen, jehož produkce v tomto období ustává. Souvisí s ním většina komplikací včetně zvýšeného ukládání tuku.

Začněte o sebe pečovat včas

Období klimakteria, kdy žena přestává být plodnou, nastává přibližně mezi 45. až 55. rokem. „Pro většinu žen je strašákem, kterého doprovází řada nepříjemných projevů, jako jsou poruchy spánku, pocení, změny nálady, depresivní ladění a často dochází k plíživému vzestupu hmotnosti s nepříjemným ukládáním tuku v oblasti pasu,“ komentuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Nic z toho však nemusí nastat, pokud ozdravíte svůj jídelníček, zařadíte pravidelný pohyb, dopřejete si dostatek odpočinku a začnete správně vnímat své tělo. „Nečekejte však až na nepravidelný cyklus, období hormonální nerovnováhy – perimenopuaza – předchází vlastní menopauzu o zhruba 7 až 10 let dříve, proto byste o sebe měly zvýšeně pečovat již po 40. roce věku,“ upozorňuje lékařka.

Konec dietám

V první řadě zapomeňte na všechny diety a hladovky, kterých jste si nejspíš už v mládí užily až až. Zvláště pozor si dejte na tyto módní diety!

Spoustu žen náhlé přibývání na váze vyděsí a uchylují se tak ke zdánlivě nejjednoduššímu řešení – maximální snížení kalorického příjmu. To je však to nejhorší, co můžete udělat.

Foto: Thinkstock

Cvičení v pokročilejším věku? Proč ne?Foto: Thinkstock

Takový jídelníček totiž obvykle vede k odbourávání svalové hmoty. Té však v tomto období ubývá i za normálních podmínek, tudíž hladovkou negativní efekt klimakteria ještě znásobíte. Svaly jsou přitom aktivní spalovače energie a čím vyšší procento v těle zaujímají, tím efektivněji pracuje váš metabolismus.

Z tohoto důvodu je také žádoucí zvýšit fyzickou aktivitu a na budování svalové hmoty začít intenzivně pracovat. Proč musí ženy posilovat, aby zhubly, se dozvíte v tomto článku.

Úprava jídelníčku

Pokud chcete v období přechodu zhubnout a svou váhu si úspěšně udržet, ozdravění jídelníčku pro vás bude naprostý základ. Nejedná se však o nic těžkého.

„Pravidla zdravé výživy jsou až extrémně jednoduchá. Zdravá strava znamená jídelníček postavený na příjmu přirozených potravin, tedy takových, které nejsou buď vůbec, nebo jsou jen minimálně technologicky upravované, a naopak na maximálním vyloučení veškerých polotovarů,“ shrnuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

„Přirozené potraviny totiž nejsou návykové jako mnohé polotovary, nevedou k přejídání, ale naopak zajišťují zdravou přirozenou hmotnost, a to bez omezování jejich množství či bez jakéhokoli počítání kalorií,“ dodává.

Foto: Thinkstock

I stravu můžete od základu změnit. Nedoporučujeme ale ze dne na den, nýbrž pozvolnaFoto: Thinkstock

Co speciálně přidat do jídelníčku?

Podle MUDr. Hany Mojžíšové je pro ženy po padesátce zvláště vhodné zařadit tyto potraviny:

  • Sója – zdroj fytoestrogenů – v podobě tofu, sójových nápojů, pražených sojových bobů nebo tempehu.
  • Rostlinné oleje, ryby, ořechy, semínka (zdroje omega-3 mastných kyselin).
  • Mandle, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny (zdroje vitaminu E) – v přechodu se zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění, k jejichž prevenci je vitamin E prospěšný.
  • Cizrna, banány, ryby, krůtí maso (zdroje vitaminu B6) – aktivuje produkci některých hormonů, včetně serotoninu, který podporuje dobrou náladu.
  • Ryby, vejce, maso (zdroje vitaminu B 12).
  • Listová zelenina, luštěniny (zdroje kyseliny listové) – příznivý účinek na srdce, kosterní tkáň a psychické zdraví.

Vyjdete vstříc zdravému životnímu stylu?

Reklama

Načítám