Hlavní obsah

Židle ze školní jídelny a okénko z koupelny do ložnice: moderní interiér ve sto let starém domě

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Pojďte na návštěvu do bytu, který se nachází v domě od významného českého architekta. Je starý více než sto let, má dokonalý půdorys a po citlivé rekonstrukci se stal perfektním místem pro život mladé rodiny.

Článek

Rekonstrukce bytu ve sto let starém domě navrženém renomovaným českým architektem Františkem Albertem Librou byla pro Annu Podroužkovou a Annu Nižňanskou ze studia ANNY architects výzvou, ale zároveň krásnou prací. Vzhledem k tomu, že celý blok domů je kulturní památkou, musely vše konzultovat s památkáři. Ti ale byli z citlivé realizace nadšení stejně jako majitelé.

Obdivuhodně promyšlený půdorys

„Zadáním a zároveň výzvou bylo vytvořit pomocí relativně nízkých nákladů současný interiér adekvátní sto let starému domu a potřebám mladé rodiny v očekávání přírůstku. Vzhledem k tomu, že samotný půdorys 75metrového bytu je drahocenný a sami jsme obdivovatelé puristického skvostu, snažili jsme se toho docílit jen minimálními zásahy do konstrukce,“ popisují architektky.

Nafouknutá dispozice

Librova práce s půdorysy je obdivuhodná. V každé, i maličké místnosti je umístěno okno, což zůstalo zachováno. Dispozici 2+1 se ale povedlo nafouknout na 3+kk, potažmo 4+kk – širokou chodbu s velkým oknem totiž využili jako knihovnu spojenou s pracovnou.

„Oproti původnímu plánu jsme změnili umístění kuchyně s obývacím pokojem. Dříve byla na místě současné ložnice, my jsme ji ale situovali do místnosti, z níž se vstupuje na 9 metrů dlouhý, jižně orientovaný balkon. Byla by škoda nevyužít ho v nejobývanější části bytu.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Parkety se povedlo zrepasovat. Jídelní židle jsou původně školní, také zrepasované a opatřené plstěnými návleky proti poškrábání podlahy

Odstraňování nánosů

Nejprve bylo potřeba odstranit nánosy, které se v bytě nashromáždily za desítky let užívání. Více či méně zachovalé parkety byly překryté OSB deskami, linem, někde dokonce kobercem. Znovu se odlilo teraco v koupelně, na toaletě a na menším balkonu, samozřejmě se dělaly i kompletně nové rozvody vody, topení a elektřiny.

„Z původního vybavení se toho bohužel moc nezachovalo. Zrepasovali jsme ale parkety a staré dveře, ponechali jsme také špaletová dřevěná okna a u stropů původní fabiony, tedy zaoblené rohy, které interiéru dodávají jedinečnou atmosféru,“ říkají architektky.

Okénko k větrání i hrám

Mezi koupelnou a ložnicí (původně mezi koupelnou a kuchyní) objevili zazděné interiérové okénko, které obnovili, dali mu kulatý tvar a matné sklo. Slouží jako přívod přirozeného světla do místnosti a díky tomu, že je otvírací, také k větrání v koupelně. V neposlední řadě slouží jako zábavný prvek při hraní s dětmi.

Na ložnici pak navazuje šatna vybavená šatní tyčí, která je ohýbaná tak, aby na ni bylo možné pověsit co nejvíce ramínek. Milým bonusem je pak opět okénko, díky kterému se oblečení snadno vyvětrá.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Při rekonstrukci objevili zazděné okénko mezi původní kuchyní (dnes ložnicí) a koupelnou. Obnovili ho, dali mu kulatý tvar a matné sklo

Oblé detaily

Záležet si dali na detailech, a tak například na oblé fabiony navázali oblým rohem kuchyňské linky, o který zároveň nikdo nezavadí při cestě do pokoje.

Základní barevné schéma tvoří lomená zelená v kombinaci s pudrově růžovou, doplňují je materiály jako MDF lakovaná lomenou bílou nebo zavoskovaná černá ocel. Černá jsou například nová otopná tělesa v retro stylu, která nahradila WAWky.

Světelné nálady

Různé druhy nálad pomáhá dotvářet osvětlení, kterému se architektky také věnovaly velmi důkladně. Většinu světel lze stmívat, černé liniové světlo v chodbě je vyrobené na míru a dokáže svítit nahoru nebo dolů, případně oběma směry zároveň.

Podsvícené zrcadlo v koupelně se zase ovládá pouhým pohybem ruky a přes mobilní aplikaci je možné měnit intenzitu světla i barevnost. „Majitelé jej používají i místo lampičky v ložnici, večer jako by jim tu svítil temně rudý měsíc,“ doplňují architektky.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

V chodbě je široké okno, takže je tu dostatek světla. Zaujme i černé otopné těleso Isan Spiral

Vizitka ateliéru

ANNY architects je kreativní duo mladých architektek, které se věnují architektuře, designu a příbuzným oborům. Bc. arch. Anna Nižňanská absolvovala Filmovou a divadelní vědu na ÚPOL a architekturu na Fakultě architektury TUL, Ing. arch. Anna Podroužková vystudovala Fakultu umění a architektury na TUL. Více na www.annyarchitects.com.

Jak se vám rekonstrukce líbí? Máte rádi staré domy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek