Hlavní obsah

Dům s luxusním botníkem, kde prádlo házejí do komína

Foto: Gebas Ateliér

Foto: Gebas Ateliér

Reklama

Kdybyste si mohli říct, jaký by měl být váš dům, co byste architektům zadali? Mladá rodina měla jasno – chtěli světlý a vzdušný prostor, který by byl praktický a příjemný, ale také co nejméně náročný na údržbu.

Článek

Dům v Hradci Králové, kam vás chceme dnes pozvat, patří mladé rodině s dvěma dcerkami a jednou kočkou. Svým obyvatelům poskytuje dost prostoru, pohodlí, ale také praktická řešení a minimální nároky na údržbu. Pojďte s námi na návštěvu do domu, kde se prádlo hází do komína a je tu botník, který bude majitelce spousta lidí závidět.

Beton a dřevo

Na první pohled zaujme dřevěný obklad domu. Možná vás napadne, zda to není nepraktické, ale opak je pravdou – právě požadavek, aby byl dům bezúdržbový, vedl architekty k volbě této varianty. Dřevo modřínu se totiž nemusí nijak ošetřovat a natírat, postupně zešedne a zestříbrní a jeho patina je přirozená a elegantní. Navíc se skvěle hodí k bílé a šedé, která se opakuje i v interiéru.

Ve stejném odstínu je rovněž podlahová krytina na terase. „Je zhotovená z betonu, který na první pohled připomíná dřevo a svou barvou velice elegantně doplňuje celkový vzhled domu,“ říká architekt Miroslav Gebas z Gebas ateliéru v Hradci Králové. Aby byla na terase rodina chráněná před sluncem, je opatřena pergolou.

Beton najdete v hojné míře i uvnitř domu – jako stavební materiál, ale i jako obklad. Například všechny stropy v domě jsou pouze z klasického betonu, který byl použit bez jakéhokoli ošetření. Důvodem je jeho praktičnost a také moderní vzhled. Je navíc velmi odolný, takže se dá použít i do náročnějšího prostředí koupelny nebo kuchyně. V tomto případě se dá využít i jeho schopnost výborně akumulovat teplo.

Foto: Gebas Ateliér

Obklad z modřínu má tu výhodu, že se nemusí nijak ošetřovat, protože stárne do krásyFoto: Gebas Ateliér

Místo pro rodinu i hosty

Dům má dispozici 4+kk s možností úpravy na 5+kk a velikost 170 m2. Místem, kde se odehrává většina rodinného života, je kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, která je dominantou přízemí. Kromě toho je v přízemí i velká hala s vestavěnými skříněmi, pokoj pro hosty, technická místnost a koupelna s toaletou.

Prostor není plný nábytku, protože většina úložných prostor je na první pohled skrytá. Čisté linie a tlumené barvy neruší ani přemíra dekorací – na zdech jsou velké černobílé obrazy a nenajdete tu ani mnoho pokojových rostlin. Prostor je díky tomu vzdušný a uspořádaný.

Foto: Gebas Ateliér

Díky obrovským plochám oken jde do domu hodně světla a slunečního záření. Venkovními žaluziemi lze v létě regulovat teplotu tak efektně, že dům nemusí mít klimatizaciFoto: Gebas Ateliér

Panely, kamna a žaluzie

Dům je samé okno – není v něm v zimě chladno a v létě k padnutí? Obojí lze velmi dobře regulovat díky kombinaci solárních panelů, kamen a venkovních žaluzií. Solární panely jsou vybaveny baterií, která akumuluje energii k pozdějšímu využití. Venkovní žaluzie na oknech v létě zabraňují přehřívání vnitřního prostředí tak dobře, že dům nemusí být vybaven klimatizací. Na podporu tepelného komfortu lze použít i kamna v hlavním obytném prostoru, která navíc dotvářejí i tu správnou atmosféru během dlouhých zimních večerů.

K výčtu chytrých a účelných řešení domu se hodí dodat, že si majitelé nechali zřídit vlastní čističku vody a studnu.

Foto: Gebas Ateliér

Nad botníkem paní domu by zaplesala nejedna žena i mužFoto: Gebas Ateliér

Praktický „komín“ a luxusní botník

Při prohlídce byste neměli přehlédnout dva velmi zajímavé detaily. První z nich je prostorný a elegantní botník paní domu, nad kterým by jistě zaplesala i Carrie ze Sexu ve městě. Šatna a botník sousedí s ložnicí, kde už díky tomu nemusí být nic jiného než postel a velmi jednoduché noční stolky. Příjemné odstíny hnědé dodávají místnosti uklidňující náladu.

Druhou zajímavost najdete v koupelně. Ani ta se zařízením a barevností nevymyká – nenápadné úložné prostory, dvě umývadla, skříňky se zrcadlovými dvířky a vana i sprchový kout. Je v ní ovšem umístěn i zvláštní „komín“ na vhazování použitého prádla, který vede do technické místnosti s pračkou a sušičkou o patro níž. Rychlé a praktické.

Zahrada pro radost i užitek

Zahrada u domu má velikost přibližně 200 m2. Ovocné stromy a jehličnany poskytují majitelům soukromí, na pozemek díky nim není tolik vidět z přilehlé ulice. Nechybí ani okrasné dřeviny a zahrádka, na které si mohou majitelé vypěstovat zeleninu nebo bylinky.

Co se týče zahrady, i zde byl dodržen požadavek majitelů na bezúdržbový provoz. Zcela bez práce sice zahradničení není nikdy, ale minimálně péči o trávník přebrala za majitele robotická sekačka na trávu a samozavlažování. Právě udržovaný trávník je hlavním prostorem pro dvě malé dcerky majitelů, stejně jako jejich kočku, která je miláčkem rodiny.

Reklama

Související témata:

Načítám