Hlavní obsah

Rekonstrukce 4+1: Vznikl vzdušný světlý byt s oválným jádrem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Nevyhovující jádro a nedostatek denního světla je u tuzemských bytů postavených zkraje druhé poloviny minulého století vcelku běžným problémem. V pražském 4+1 našli velmi elegantní řešení: použili prosklené stěny a jádro umístili do nového oválného modulu.

Článek

Mladá rodina se rozhodla přestěhovat do bytu v pražské zástavbě ze 60. let. A protože původní prostory tvořily menší temné pokoje lemující staré jádro, obrátili se na architektky Karolínu Röschl a Barboru Vu z Ateliéru Bárka. Jak rekonstrukce dopadla?

Nová dispozice zajistila více denního světla

Rodina si přála vzdušné bydlení s dostatkem denního světla a co největším společným prostorem. Úpravy tak začaly u dispozice. Architektky byt očistily o již zcela nevyhovující jádro a všechny zbytečné příčky a získaly tak prostornou centrální část. Do jejího středu vložily oválný modul určený pro koupelnu. Zbylou plochu středové části rozdělily prosklenými dveřmi tak, aby dosáhla dojmu otevřenosti, ale zároveň zde byla možnost propojení i oddělení prostor. Dalším efektem byl přísun denního světla do celého bytu a převážně do chodeb, které byly v původním stavu nepřívětivě tmavé.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé si především přáli dostat do bytu maximum denního světla

Využili nábytek z minulého domova

Jako u mnoha dnešních rekonstrukcí se i zde pracovalo s vestavěným nábytkem a dalšími kusy na míru. Například v ložnici nebo na chodbě je mnoho úložných prostor jako šitých pro danou místnost. Rodina si ovšem přála zužitkovat některé vybavení z předchozího domova, a tak například v jídelně trůní oblíbený dlouhý bílý stůl.

Nábytek, který vznikl nově, je veden převážně ve světlých barvách, na mnoha místech se použilo také březové dřevo. Pastelové odstíny, které bydlení dodávají hravou atmosféru, autorky aplikovaly na statické části technického vybavení (radiátory, stoupačky), na zámečnické prvky i na povrchy některých nábytků. Podlahy jsou kombinací repasovaných i nových dubových vlysů a terazza.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Podlaha v obytných prostorách je zčásti z původních a zčásti nových dubových vlysů

Jako běžecký ovál

Interiér je utvářen okolo jádra v oválném modulu, kam autorky umístily koupelnu, toaletu a pračku. Díky tomuto řešení mohla i na malém prostoru vzniknout designová koupelna s vanou. Prostory ovinuté kolem jádra působí trochu jako běžecký ovál, který obzvláště nejmladší obyvatele láká k pořádání domácích závodů. Nejen z toho důvodu autorky zapracovaly také na bezprahovém řešení podlah.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kolem jádra v oblém modulu mohou děti pořádat běžecké závody

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 22. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Preferujete tmavé barvy? Pak se vám bude líbit rekonstrukce vinohradského bytu v industriálním vintage stylu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek