Hlavní obsah

Žijete s mamánkem? 7 věcí, podle kterých ho odhalíte

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členem rodiny s nejhorší reputací bývá tchyně. Sama o sobě nemusí být špatná, ale pokud vám vstoupí do domácnosti skrze vašeho partnera, je důvod k obavám. Žít totiž s mamánkem může být občas peklo. Nemáte ho doma také?

Článek

To je tak hezké, že má pěkný vztah se svojí maminkou, říkáte si možná na začátku vztahu. To se bude umět chovat k ženám a je to zajisté rodinný typ. Jenže to, co vypadá zpočátku vztahu jako ideální předpoklad, se postupem času může proměnit v docela podstatnou vadu na kráse. Nicméně i s tím se dá pracovat. Jak takového mamánka zaručeně poznáte?

1. Sám by nepřežil

Takovou dobrou zkouškou jsou domácí práce, zejména ty spojené s prádlem. Pokud muž ví, na co jsou na pračce všechny čudlíky a kam se dává prášek, můžete si oddychnout – pravděpodobně už to někdy dělal a nenosí své prádlo domů k mamince. To mamánci občas dělají, alespoň do chvíle, než potkají novou oběť  (rozuměj partnerku). Ta si ale možná vyslechne, že „Máma používá takovou voňavou aviváž, proč ne ty?“

2. Srovnává vás

Má potřebu srovnávat vás se svou matkou. Pokud vám chce jen poradit, není na tom nic špatného, ale když slýcháte až podezřele často věty typu „Ale máma to dělá jinak“, je možná na čase zbystřit. Rozhodně se na něj hned neutrhujte, odpověď ve stylu, že vás nezajímá, co dělá jeho máma, by ho mohla ranit. Raději si to vyslechněte, udělejte si to po svém a vysvětlete mu, že si jeho rady vážíte, ale vaše postupy jste se naučila zase od své mámy.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Jakmile dojde na spor, pravděpodobně bude stát na straně své matky, nikoliv vaší Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Máma je poradce číslo jedna

Nezáleží na tom, jestli je vám 15, nebo 40, ale když potřebujete odpověď na otázku smyslu života, není ostuda nechat si poradit od rodičů.  Jenže někdo se dožaduje rad i při banálních záležitostech, jako zda je nutné používat opalovací krém 50 a jestli by nestačila 30. Ještě horší je, když se s matkou radí i o věcech, které by se měly týkat vás dvou, třeba o tom, jaký koupit do vaší domácnosti nábytek. Zkuste mu předložit vaše řešení nebo nápad ještě dříve, než se mámy stihne zeptat.

4. Mluví spolu každý den

V některých životních situacích je žádoucí, aby syn se svojí mámou mluvil každý den. Nicméně pokud má potřebu mu denně volat, aby se ho optala, co měl k obědu, zavání to nezdravým vztahem. Působí to totiž jako kontrola, zda je její synáček s tou paní, za kterou ji vyměnil, spokojen. Zkuste mu příště, až s ní bude mluvit, zblízka do telefonu zakřičet, že má jídlo na stole.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Je dobře, že syn se svojí mámou pravidelně mluví, ale každodenní hovory a vyptávání se, zda je vše v pořádku, nejsou zrovna vhodnéFoto: pathdoc, Shutterstock.com

5. Je vždy na její straně

Jsou bitvy, které nemáte šanci vyhrát. V případě mamánka jsou to spory o kompetenci vaší tchyně. Bude se cítit jako mezi dvěma mlýnskými kameny a nakonec se postaví na její stranu. Jako argument použije „Ale vždyť je to moje máma“. Jako kdybyste to nevěděla... Připomeňte mu, že s mámou už nežije a ačkoliv ji respektujete, jste teď vy jeho partnerkou.

6. Žádné soukromí

Není nic divného, že má jeho máma klíče od vašeho bytu. Divné ale je, když k vám chodí na návštěvu neohlášena, ani se neobtěžuje použít zvonek, rovnou odemyká dveře a inspekce začíná. Jistě – za tohle muž nemůže, ale neměl by to být právě on, kdo bouchne do stolu a řekne jí,  že když jde na návštěvu, měla by se alespoň minutu předem ohlásit?

7. Chová se jako malé dítě

Před vámi se možná chová jako chlap, ale jakmile se objeví jeho matka, jako kdyby se vrátil o desítky let zpátky a byl zase malým hošíkem. Neuklidí po sobě talíř, změní styl komunikace a jste si jistá, že kdyby mu to nebylo hloupé, nechá se od ní snad i nakrmit. Vraťte ho zpět do reality a zeptejte se ho před ní na něco, co spolu řešíte doma.

Na druhou stranu jsou ale mamánci potřeba, když to moc nepřehánějí. Pokud se jejich láska k matce udrží ve zdravých mezích, najdete v něm skvělého partnera. Bude se umět chovat k ženám, jeho máma ho za ta léta naučila si povídat a city mu také nebudou úplně cizí.

Jaké to je žít s mamánkem podle vás? 

Načítám