Hlavní obsah

Dělíte si doma povinnosti spravedlivě? Jestli ne, nastartujte změnu, pomůže vám Férová domácnost

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 5 hodin práce denně se ženy věnují neplacené práci: péči o domácnost, děti nebo blízké. Celosvětově tak odvedou skoro 76 % veškeré neplacené práce. Jak najít cestu ze zastaralého modelu, radí Martina Dvořáková, ilustrátorka a zakladatelka platformy Férová domácnost.

Článek

„Domácnosti na celém světě nejsou fér,“ říká v úvodu Martina Dvořáková. A dodává, že klíčová je komunikace a ochota naslouchat, co partner či partnerka doopravdy potřebuje. Iniciativa Férová domácnost k tomu může párům poskytnout nástroje (klikněte na jejich stránkách na Audit domácnosti). Páry si díky tomu často uvědomí, že se ten druhý stará o obrovskou spoustu věcí.

„Domácí povinnosti neznamenají jenom uklízení, vaření či nákupy. Neviditelná je často zátěž spojená s plánováním. Držet v paměti všechny třídní schůzky, doktory, dovolené i narozeniny může být opravdu vyčerpávající,“ rozebírá Dvořáková a dodává, že pokud tenhle model vyhovuje oběma partnerům, není potřeba ho měnit. Často se v něm ale ocitneme pod tlakem stereotypů nebo vzorců z rodiny. A to je na čase zpozornět.

Když jeden ve vztahu dělá mnohem víc práce než druhý, přináší to rozepře, naštvání nebo vyčerpání, což pak ovlivňuje oba partnery. Veselá holka se může změnit v ustaranou a upracovanou ženu. Když navíc věnuje většinu času neplacené práci, je potom závislá na partnerovi finančně, má menší uplatnění na trhu práce a v budoucnu může být ohrožená chudobou.

Foto: Proženy.cz

Martina Dvořáková (vlevo) se zabývá spravedlivým dělením domácích prací mezi partneryFoto: Proženy.cz

Jak vystoupit ze zajetých kolejí?

„Pokud to ve vašem partnerství nemáte nastavené, zkuste začít třeba zmíněným Auditem domácnosti,“ navrhuje v podcastu Martina a dodává, že je opravdu skvělé vidět, když se partnerům povede díky auditu změnit atmosféru doma. Místo vyčerpání a šarvátek nastolíte atmosféru opravdového partnerství a vzájemné pomoci. Začnete se oceňovat za to, co pro sebe vzájemně děláte.

S kým jsme si povídali?

Martina Dvořáková vystudovala společenské vědy na univerzitách v Praze a Amsterdamu. V pandemii si uvědomila, jak je to s dělbou práce v českém prostředí špatné, a začala vytvářet platformu Férovou domácnost, která to může změnit. Kreslí a tvoří obsah.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
Související témata:
Dělba práce
Projekt Férová domácnost
Neplacená práce

Načítám