Hlavní obsah

Získejte šarm španělské bohyně!

Foto: shutterstock.com

Španělská móda je hravá i tajemnáFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúčinnější zbraň proti šedivé zimě na blátě? Zahřejte sebe i vaše okolí díky žhavému jižanskému stylu a proměňte se ve španělskou krásku!

Článek

V poslední době k nám stále častěji pronikají prvky klasické jižanské módy, zejména ze Španělska. Tamní styl je úzce spjat s místním způsobem života, temperamentem i bezprostředností. Je uvolněný a hravý, optimisticky laděný do výrazných barev a nebojí se ani odvážných kombinací střihů, barev a materiálů.

Jižanská bohyně se nesnaží působit prvoplánově sexy. Pokud čekáte krátké minisukně a trička, jež těsně obepínají postavu a mají navíc ještě hluboký výstřih, budete pravděpodobně zklamaná. Možná i díky tomu, že Španělky bývají malinko „při těle“, nemají potřebu se příliš odhalovat. Naopak se snaží, aby jejich oblečení bylo zajímavé a dokázalo zaujmout i něčím jiným než pouze tím, jak hluboko vám je vidět do výstřihu.

„Je pravdou, že španělská móda nápady jen hýří. Ve srovnání s evropskou klasikou a s tím, co si můžete běžně koupit třeba u nás v obchodě, vám španělské značky nabídnou větší rozmanitost a hravost,“ říká módní poradkyně a stylistka Martina Koliková.

Barevnost a vzory

Při pohledu do obchodu se španělskou módou vaši pozornost jako první zřejmě upoutá široká škála barev, kterou tamní návrháři kombinují. Bez problémů si můžete koupit elegantní sukni, která je zdobená červenou, zelenou, žlutou i černou barvou naráz. Anebo seženete tričko, na němž se snoubí i pět různých sytých barev. Velmi oblíbená jsou také trika a svetry, kde každý rukáv má jinou barvu a zbytek je mixem obou barev. „Španělé často užívají vzory květin, puntíků a oválně tvary nejrůznějších klikyháků. Mezi oblíbené patří i miniaturní kytičky,“ říká stylistka Martina Koliková.

Foto: shutterstock.com

Španělky mají rády různé vzoryFoto: shutterstock.com

Polodlouhé sukně, malé výstřihy

Pokud jde o střihy, přednost dostávají volné modely a netradiční kousky. Například kabátky, jejichž přední díl je delší než zadní, sukně, které jsou dole nepravidelně střižené a vy tak máte jednu stranu kratší než druhou, či třeba trička s jedním dlouhým rukávem a druhým krátkým. Trendy jsou sukně, jejichž délka zakryje minimálně stehna. „Klasická španělská sukně je dlouhá těsně pod kolena, není úzká, spíše ji zdobí několik kanýrů, ozdůbek a působí  bohatým, nadýchaným dojmem,“ popisuje Martina Koliková. Velmi oblíbené jsou také roláčky či trika, jejichž výstřih končí hned pod krkem. Na druhou stranu frčí i modely, které odkryjí celá záda.

Pozor na značení velikostí

Pokud si vyhlédnete obchod se španělskou módou, věnujte zvýšenou pozornost značení velikostí. Zpravidla jsou totiž větší než ty naše. Koupíte si například tričko velikosti M a máte pocit, že jste si pořídila L. „Všechny jejich velikosti, i když jsou značené stejně jako ty naše, jsou o pár centimetrů větší a volnější. Proto doporučuji všechno oblečení vyzkoušet,“ radí stylistka.

A z jakých španělských značek doporučujeme vybírat? Asi nejznámější je Desigual, za zmínku jistě stojí i Stradavarius a u nás populární Zara. Avšak pozor! Zboží, které koupíte v české Zaře, se může výrazně lišit od toho, jež je k mání ve Španělsku. „K nám se dostávají spíše klasičtější věci a to, co je extravagantní, prodávají ve své rodné zemi,“ dodává módní poradkyně Koliková.

A co vy? Nadchly jste se pro žhavý španělský styl, který spolehlivě vnese sluníčko i do české lezavé zimy? A hlavně, tahle móda přeje a fandí i nám, které nemáme zrovna postavu vyhublé manekýny bez prsou a boků!

Související témata:

Načítám