Hlavní obsah

Život v moderním světě: Co všechno dokáže chytrá domácnost?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se po ulicích zatím běžně neprocházejí roboti, k filmovým sci–fi scénářům už není v reálném životě vůbec daleko. Technika za vás v moderní domácnosti upeče oběd, vyluxuje celý byt, nakrmí domácí mazlíčky a nikdy nezapomene zalít květiny. Nevěříte?

Článek

Možná si ještě vzpomenete na časy, kdy byla zdrojem informací pouze městská knihovna a o nejnovějších drbech jste se nedočetli v bulváru. Ještě za čerstva vám je totiž povyprávěla sousedka odvedle.

S nástupem internetu se k nejrůznějším zprávám i vědeckým poznatkům dostanete během jediné sekundy, stačí mít wi-fi. Chytré televize, telefony, tablety či počítače už dnes nikoho nepřekvapí, ale vývoj technologií jde neustále kupředu. Inteligentní může být i domácnost. S čím vším vám ulehčí práci?

Wi-fi a chytrý telefon

Součástí chytrého domova mohou být veškeré elektronické spotřebiče, které z valné většiny komunikují skrze wi-fi nebo Bluetooth, tedy skrze váš chytrý telefon.

Pak je tu ještě možnost ovládání přes samostatný operační systém, k němuž nepotřebujete internet, ale ten vyžaduje stavební úpravy, a rozhodně se neřadí k nejlevnějším záležitostem.

Ponechme tuto variantu stranou a věnujme se jen možnostem, které zvládnete s chytrým telefonem. V některých případech se ale nevyhnete ani drobným úpravám v bytě nebo nákupu, dejme tomu, dražší ledničky.

Tipy pro zapomnětlivé  

Jestliže se po odchodu z domu často ptáte sami sebe, zdali jste nezapomněli vypnout žehličku a nic vás neděsí víc než představa požáru, nechte si nainstalovat chytré zásuvky. Pomocí telefonu spotřebiče snadno vypnete a můžete s čistým svědomím pokračovat v cestě do práce. Dalším problémem, který lidé neustále řeší, je hledání klíčů. Inteligentní zámky na vstupních dveřích od bytu či domu vám otevřou i bez nich! Dovnitř vás pustí na základě otisku prstu nebo skrze mobilní aplikaci.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Pomocí tabletu či mobilního telefonu můžete ovládat chytré pomocníky jedním tlačítkem. Pokud dáváte přednost mluvenému slovu, pořiďte si hlasového asistenta Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Chytré spotřebiče 

Povel k práci zadáte robotickému vysavači přes telefon i na dálku. Zatímco jste v práci, vyluxuje podlahy bez vašeho zásahu. Stejným způsobem funguje chytrá trouba, pračka, sušička, myčka nebo třeba kávovar. Ten vám připraví kávu ještě předtím, než stihnete ráno vylézt z postele. Fantastickou vychytávkou pro všechny zapomnětlivce je ovšem inteligentní lednice, která má v sobě zabudované kamery. Protože se do ní na mobilu podíváte rovnou z obchodu, nemusíte si lámat hlavu s tím, že jste opět zašantročili lísteček s nákupním seznamem.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Chytré lednice jsou pro náročnější klientelu, jejich cena se pohybuje kolem 80 tisíc korunFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Ovládání hlasem

Dalším krokem k usnadnění moderního života jsou hlasoví asistenti. Přístroje můžete umístit kdekoliv v bytě. Jejich přítomnost však ocení pouze ti, kteří zvládají alespoň základní fráze v angličtině. Český jazyk podobná zařízení ještě neumí. K čemu jsou tedy dobrá? Můžete se jich zeptat na aktuality ze světa či předpověď počasí, ale klidně jim položte nejrůznější otázky, které vás zajímají. Odpoví vám třeba na to, proč je země kulatá, vyjmenují světové prezidenty a prozradí, čím se živí panda červená. Hlasoví asistenti ovšem také dokážou ovládat všechny ostatní chytré přístroje ve vaší domácnosti – pokud jim dáte příkaz, roztáhnou rolety, zapnou myčku nebo třeba pustí vysavač.

Foto: Archiv firem

S hlasovými asistenty si zatím v češtině nepopovídáte. Zleva: reproduktor s umělou inteligencí Google Home (prodává CZC), 1990 Kč; hlasový asistent Amazon Alexa (prodává Alza), 1209 Kč Foto: Archiv firem

Spokojená zvířátka 

Chytrá elektronika už existuje i pro domácí mazlíčky. Dávkovač krmení a vody se postará o to, aby pejsek nebo kočička nestrádali ani v nepřítomnosti svého pánička. Na trhu seženete také květináče, které zaručí vláhu, světlo i hnojivo pokojovým rostlinám.

Tak co, lákají vás podobné vymoženosti, nebo si raději poradíte bez umělé inteligence neboli UI?

Foto: Archiv firem

I vaši mazlíčci si mohou užívat moderního života. Zleva: miska PetKit hlídá stravovací plán přes mobilní aplikaci (prodává Dogg), 1699 Kč; Inteligentní dávkovač krmiva s kamerou, reproduktorem a mikrofonem Petwant (prodává Smarty), 3990 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám