Hlavní obsah

Životní typy podle ajurvédy: Jaký z nich jste?

Foto: Thinkstock

Syrové ovoce ochlazuje, pro typ váta se proto nehodíFoto: Thinkstock

Reklama

Jste rychlí, náladoví a brzy se unavíte? Nepřehánějte to se syrovou zeleninou! Ajurvéda, nejstarší léčebný systém na světě, má pro vás i další užitečné rady. Chcete vědět, co máte jíst a jak cvičit?

Článek

Ajurvédský pohled na zdraví a nemoc je založený na představě, že se člověk skládá ze tří druhů životní energie (dóš), nazývaných váta, pitta nebo kapha. Podle toho, která dóša je u něj převládající, se lidé rozdělují na tři typy, které se liší fyzickou konstitucí, energií i potřebami. I když je ale jedna dóša hlavní, měla by by mezi nimi vládnout určitá harmonie. Pokud jedna dóša člověka zcela ovládne, nastávají problémy – únava, trávicí potíže, nemoc.

A když tuhle stránku svojí osobnosti ještě podporujete tím, co jíte a děláte, svůj stav ještě zhoršujete. Odhalte, jaký jste typ – a co vám udělá dobře!

Váta: hlava v oblacích

Její živel je vzduch a hlavním principem změna. Váty snadno vydělávají i utrácejí peníze, řeší několik problémů najednou, jsou rychlé a kreativní, ale brzy se unaví. Jsou náladové, spí lehce, mají sklon k depresím a úzkostem.

Nejlepší strava: Chléb, těstoviny, rýže, polévky, teplé nápoje. Váty potřebují výživné, syté, a pokud možno teplé jídlo. Syrové a studené potraviny příliš zesilují „vzdušnou“ část jejich osobnosti.

Nejvhodnější druh pohybu: Jóga, tai-chi, tanec. Tihle lidé nemají příliš mnoho tělesné energie a nesmí to s cvičením přehnat.

Foto: Thinkstock

V zimě vaše tělo volá po výživné a teplé stravě. Na syrové saláty máte menší chuť než v létěFoto: Thinkstock

Pitta: akce a vzrušení

Je spojena s ohněm. Pitty jsou vznětlivé, kritické, soutěživé, dokážou strhnout a vést druhé. Mají dobrou paměť, myslí logicky a umí plánovat. Jde o lidi, kteří mívají světlou kůži a snadno se spálí na slunci.

Nejlepší strava: Tenhle typ potřebuje zklidnit a ochladit. Dobře mu udělá chladná a osvěžující strava, jako je syrová zelenina a sladké ovoce. Na alkohol a pálivé koření by si měl dát pozor.

Nejvhodnější druh pohybu: Lyžování, jízda na koni, turistika, horolezectví. Kolektivní sporty pittu příliš „rozpalují“.

Foto: Thinkstock

Podle ajurvédy je jízda na koni vhodná pro horkokrevný a energický typ pittaFoto: Thinkstock

Kapha: rozvážná, se sklonem k tloustnutí

Tenhle typ je vytvořen ze země a vody. Kaphy mívají klidnou, tolerantní povahu, jsou pomalejší, ale spolehlivé a trpělivé. Nemilují změny a vyhýbají se tělesnému pohybu, mají ale velkou výdrž a dožívají se vysokého věku. Lidé tohoto typu bývají „vazby“ s mohutným svalstvem a těžkými kostmi.

Nejlepší strava: „Těžkou“ kaphu je třeba vyvážit lehkými, nízkokalorickými pokrmy s ostrou a nahořklou chutí. Pokud jste kaphy, měli byste jíst malé množství bílého a rybího masa, zeleninu, kukuřici, pohanku. Tučná a sladká jídla neúměrně zesilují vaši přirozenou pomalost, lenost a sklon k přibírání.

Nejvhodnější druh pohybu: Fotbal, aerobik, veslování plavání. Kaphy potřebují každodenní fyzickou zátěž, aby nezpohodlněly a neztloustly.

Co jíst v zimě?

Pokud nejste úplně vyhraněná pitta, pro zimní období doporučuje ajurvédská medicína vydatnější, tepelně upravené jídlo. „Během chladných měsíců trávicí funkce zesilují, ale na druhou stranu je třeba organismus nezahltit přebytky. Tělo požaduje více jídla a vy si můžete dovolit více živočišných produktů i tuku. Vhodné jsou například vývary, zeleniny spíš méně než v létě, převažovat by měla ta kořenová nebo kulatá jako zelí," doporučuje cvičitelka jógy PhDr. Ivana Knaislová.A uzavírá: „Největší část jídelníčku by měly tvořit luštěniny, zejména fazole, například adzuki. Z obilovin je vhodná pohanka, ječmen, oves či kulatá rýže. Naopak vyvarovat byste se měli syrového ovoce," Poznáváte se v některém z typů? Někteří lidé jsou i „dvoudóšoví“, to znamená, že u sebe můžou najít charakteristické znaky dvou z nich.

Reklama

Načítám