Hlavní obsah

Zjednodušená varianta linorytu. Vyrobíte jej z krabičky od jídla!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé výtvarné techniky jsou náročné a vyžadují speciální pomůcky. Naučíme vás zjednodušenou variantu linorytu, ke které nebudete potřebovat lino ani rádla. Výsledné obrázky vás překvapí i tím, jak jsou variabilní!

Článek

Máte někdy chuť něco si namalovat, jenže vám chybějí inspirace nebo zkušenosti, takže papír zase odložíte? Zkuste jednoduchou verzi grafiky. Je tak snadná, že můžete k tvoření přizvat i děti, jen budou potřebovat zástěrky a větší podložku.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Místo tvrdého linolea, do něhož se těžce ryje, jsme zvolili krabičku, ve které si odnášíte jídlo z restaurace. Poslední dobou sice spousta firem zavádí různé biodegradabilní obaly, které jsou průhledné a vypadají jako klasický plast, ale třeba čínská bistra stále distribuují pokrmy v těchto bílých hranatých, někdy dokonce kulatých krabičkách z pěnového polystyrenu. Prázdnou nevyhazujte, jen ji umyjte. Nevadí, že nebude sněhově bílá. Ostatně na nápadité recyklaci jsou založené i masky na karneval pro děti, tentokrát z obalů od vajíček. 

Místo nebezpečných rádel využijete normální tužku a váleček nahradí houbička na mytí nádobí. Pokud máte k dispozici kvalitní akrylové barvy, obrázek bude hezky sytý, ale stejně dobrou službu udělají i klasické tempery. Dobře se s nimi manipuluje, protože jsou v tubách. K namíchání požadovaných odstínů se osvědčily papírové tácky. Jsou dostatečně tvrdé, takže se dají i s barvami pohodlně přenášet, ale na rozdíl od malířské palety je nemusíte po použití drhnout. Prostě je vyhodíte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Podklad pro rytí připravíte tak, že z hranaté krabičky vystřihnete hladký horní obdélník. Snažte se, aby byl okraj pěkně rovný a zůstaly zachovány pravé úhly. Na výsledku to bude znát. My jsme udělali obě verze, jak hranatou, tak kulatou z polystyrenového talíře.

A teď přijde na řadu samotný obrázek. Pokud budete tvořit s dětmi, asi půjde o jednoduchý námět. Téma si zvolte podle toho, jak budete chtít s výsledkem naložit. V případě podzimní dekorace různé tvary listů krásně vyniknou ve žlutozelené kombinaci. Menší tisky se dají využít jako stylová ozdoba při balení vánočních dárků, třeba s iniciálami nejbližších.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Než začnete obrázek vyrývat do polystyrenu, nejprve si ho propiskou předkreslete. Když se spletete, žádný problém. Až hotové dílko obtáhněte špičkou tužky. Nakloňte si ji tak, aby do materiálu zajela jako do másla. Dělejte kratší tahy, kterými vytvoříte souvislou, bílou rýhu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

A jde se do finále! Promyslete si, jaké barvy budou nejlépe ladit s námětem, a připravte si je na papírový tácek. Houbičku jemně navlhčete a „ťupkáním“ nanášejte barvu na celý vyrytý podklad. Odstíny se mohou různě prolínat. Vrstev však nesmí být moc, aby rýhy zůstaly prázdné. Pracujte svižně, aby barvy nezaschly dřív, než je otisknete.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Připravte si podklad, na který budete tisknout. Nemusí to být jen bílá čtvrtka, pastelový balicí papír bude také vypadat efektně. Podklad opatrně otiskněte. Hranou dlaně přejíždějte po jeho rubové straně. Pomalu zvedněte polystyren… A máte hotovo! Teď už stačí jen obrázek obstřihnout do požadované velikosti.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na sérii čtyř dětských obrázků vidíte, jak si můžete vyhrát s barvami. Tentýž podklad se dá použít několikrát, stačí ho vždy jen důkladně umýt. Raději však začínejte světlými odstíny a pokračujte k tmavším.

Zkuste si doma aspoň na chvíli udělat grafický ateliér. Snadná verze linorytu je hravá a bude bavit vás i děti! Pokud byste si chtěli jen tak trochu kreslit, určitě oceníte rady, jak na mandaly, a to v článku Kreslete, i když to vůbec neumíte.

Reklama

Načítám