Hlavní obsah

Zkoušeli jsme prát ekologicky. Jaký byl výsledek a kolik to stálo?

Foto: Thinkstock

Čisté a voňavé je prádlo i po použití čistě ekologických pracích prostředkůFoto: Thinkstock

Reklama

Záleží vám na tom, aby bylo vaše prádlo nejen voňavé a sněhobílé, ale chcete při jeho praní šetřit i přírodu? Vyzkoušeli jsme, jak prát bez chemie. Jde to, ale není to rozhodně zadarmo.

Článek

Možná se i vy snažíte, aby do vašeho života vstupovala chemie co nejméně. Pokud právě uvažujete o tom, že vyzkoušíte ekologicky i prát, mohou se vám hodit naše zkušenosti.

Eko praní vyžaduje čas a odhodlání

Nejprve jsme si sehnali návod, jak správně postupovat. „Ekologické praní totiž není jen o tom přidat do pračky přírodní prostředek místo chemického. Je to ucelený proces, systém, který zaručí účinnost ekologických pracích prostředků. Pokud ho nedodržíte, můžete být zklamáni a zatratit eko praní jako takové, což by byla škoda,“ říká Nataša Foltánová z firmy Tierra Verde. Pustili jsme se do toho tedy tak, jak se má.

1. Prvním krokem ekologického praní je zjistit tvrdost vody za pomoci testeru v podobě papírku. V našem případě byla tvrdší, než je potřeba, takže bylo nutné počítat s použitím změkčovače z přírodních složek (zeolit, uhličitan sodný, citran sodný).

2. Prádlo jsme rozdělili na světlé a barevné, a navíc ještě hledali kousky, na kterých byly nějaké odolnější skvrny. Eko prací prostředky totiž neobsahují látky, které by odolné skvrny zvládly během praní. Na ty je dopředu zapotřebí použít odstraňovač skvrn – také eko, nebo žlučové mýdlo. V našem případě jsme zvolili žlučové mýdlo a na noc pak namočili košili s ušpiněnou kapsou od kečupu a kraťasy se zbytkem čokoládové zmrzliny. Začernalý pruh na límečku trička pustil ihned po aplikaci mýdla, takže jsme ho neodmáčeli.

Samotná práce s mýdlem trvala asi čtvrt hodiny, z toho polovinu hledání místa, kde vydrží lavor s prádlem, aniž do něj někdo kopne nebo ho převrhne.

Foto: Thinkstock

Před praním byste měli najít a předeprat kousky s odolnými skvrnamiFoto: Thinkstock

3. Prát jsme začali další den ráno, kdy se s běžně zašpiněným prádlem do bubnu pračky dostaly i odmočené kousky. Přidali jsme k nim gel z pracích ořechů. Dále jsme ještě přidali ekologické máchadlo s vůní levandule, která se postará i o vyplavení posledních zbytků gelu z prádla a prádlo provoní tak, jak to dělá například aviváž.

4. Samotné praní v pračce už bylo klasicky stejné – s programem na čtyřicítku.

Výsledek praní

Prádlo vyprané čistě ekologicky jsme prohlíželi velmi pečlivě. Skvrny se podařilo odstranit, vůně byla příjemná… Takže žádný rozdíl od klasických prostředků. Dali jsme tomu tedy druhý pokus – tentokrát světlé prádlo, včetně třech utěrek s různými skvrnami. Kromě změkčovače jsme použili prací prášek z mýdlových ořechů s bělicí složkou a skvrny předpírali žlučovým mýdlem. I v tomto případě se podařilo je odstranit.

Výsledek našeho testu je tedy uspokojivý. Efekt ekologického praní byl v našem případě srovnatelný s tím, na co jsme zvyklí od běžných pracích prostředků. Rozdíl je rozhodně v časové náročnosti, v nutnosti předpírat a odmáčet, cena ekologických pracích prostředků je také vyšší.

Je ale pravda, že na trhu už se objevují i přípravky, které jsou cenově přijatelné. Pokud se pro eko praní rozhodnete, vyplatí se je hledat.

Nabídka přípravků na trhu

Našli jsme pro vás několik příkladů ekologických prostředků na praní i odstraňování skvrn, samozřejmě jich existuje mnohem víc, seženete je i v řetězcích některých drogerií za příznivější cenu.

Foto: archiv firem

Balíček z Tierra verde pro eko praní obsahuje testovací proužek tvrdosti vody, změkčovač vody, žlučové mýdlo, odstraňovač skvrn, mýdlové ořechy, levandulový prací gel, prášek na bílé prádlo a máchadlo. Cena 249 Kč. Přírodní univerzální prací gel Seventh Generation z BioDrogerie za 210 Kč za 33 pracích dávekFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Aviváž AlmaWin s eukalyptem a citronovou vůní je z přírodních surovin. 750 ml stojí asi 160 Kč. Sprej na skvrny Sonett zvládne skvrny i z ovoce, kakaa nebo tuku a lze ho použít i na vlnu či hedvábí. Cena za 100 ml je asi 90 Kč. Žlučové mýdlo tekuté Ulrich. 250 ml asi 150 KčFoto: archiv firem

Máte zkušenosti s ekologickým praním? Rozhodně nám je napište!

Reklama

Načítám