Hlavní obsah

Zkrášlující kosmetika je plná jedů. Tyhle škodí nejvíc!

Foto: Thinkstock

Některé kosmetické výrobky vám ke kráse moc nepomohouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je bezpečné být nebezpečně krásná? Každá z vás se chce líbit, ale někdy tak moc, že zapomínáte na možná rizika. Zkrášlující kosmetika totiž mnohdy obsahuje látky, které zdraví (v určitém množství) škodí. Které to jsou aneb Věděly jste, že třeba rtěnky obsahují olovo?

Článek

Výzkumy prokázaly, že co si nanášíte na kůži, nehty, vlasy, se vstřebává až z 60 procent do těla. Je-li ve výrobku zanedbatelné množství škodlivých látek (látek negativně ovlivňujících organismus), ale vy ho používáte každodenně po dobu jednoho roku a déle, určitě se nejedná o zanedbatelné množství. Samozřejmě tělo zase škodliviny vyplavuje (i proto je důležitý pitný režim), ale jsou takové prvky, které se v těle shromažďují.

Možná by si každá žena měla u svého zrcadla vyvěsit seznam škodlivých nebo nevhodných látek a červeně zvýraznit, co můžou způsobit. Rozhodně na to myslete při nákupu kosmetiky. Na co si dát pozor?

Dejte přednost kosmetice bez parabenů

Omezte přípravky s obsahem parabenů (přesněji estery kyseliny p-hydroxybenzoové), jsou to nejčastěji používaná konzervační činidla v kosmetice a farmacii. Pro svůj antimikrobiální účinek jsou u výrobců v oblibě, neboť dlouhodobě konzervují většinu přípravků (bez nich by vydržely sotva týden) – krémy, tělová mléka, pleťové masky, make-upy, deodoranty, sprchové gely a podobně. Jejich negativní účinek je, že narušují hormonální regulace a jsou podezřelé z kancerogenity (vzniku rakoviny).

Foto: Thinkstock

Při výběru kosmetiky by měla opatrnost být na místěFoto: Thinkstock

Je bezpečnější takové přípravky nepoužívat dlouhodobě. Pozitivní ale je, že na našem trhu přípravky bez parabenů naleznete v různých řadách kosmetiky, například Bioderma, Vichy, Dermacol, Jericho AHAVA, Lavera, Dr. Hauschka, Crabtree-Evelyn a další. Chce to ostražitě prozkoumávat přiložené letáčky, ve kterých jsou informace, že výrobek parabeny neobsahuje, uvedené.

Nedávejte olověné polibky

Víte, že ve rtěnkách je obsažené olovo? Je totiž v použitých barvicích činidlech. Průzkum v USA odhalil, že se stopy olova nacházejí až v 61 procentech produktů, a to i v drahých rtěnkách. Olovo se v těle hromadí, jde o nebezpečný neurotoxin, který způsobuje poruchy nervové soustavy. Mimořádně citlivé jsou k němu těhotné ženy. Bohužel informaci, která rtěnka obsahuje olovo, těžko najdete.

AHA kyseliny jen ve správný čas

AHA kyseliny (organické alfa-hydroxykyseliny) dokážou omezovat tloušťku zrohovatělé vrstvy kůže, takže působí jako chemický peeling (odlupovač), mají vysoký hydratační efekt a podporují tvorbu kolagenu, a tím vším se snižuje tvorba vrásek a omlazuje pleť. Vypadá to jako nalezení elixíru mládí. Má to ale malou chybu, po několikaletém působení vypadá obličej odule. Opravdu nebezpečné je používat přípravky s AHA kyselinami na opálenou pleť.

Foto: Thinkstock

Jsou i přípravky zdraví nebezpečnéFoto: Thinkstock

„Po ošetření je pokožka zbavena povrchových vrstev kůže, postupně dochází k její regeneraci a novotvorbě kolagenu v podkoží, tím také dochází k redukci vrásek, jizev po akné, vybělení pigmentových skvrn. Protože nová ,mladá pokožka je náchylná na pigmentaci', nesmí se po dobu až dvou měsíců vystavovat slunci. Nejvhodnější dobou pro chemický peeling je od podzimu do jara," říká dermatolog MUDr. Ondřej Šeda.

Kde jsou ukryté ftaláty

Jejich přítomnost je v kosmetických přípravcích zakázána, ale těžko se dokazuje. Na etiketách mají označení DBP a DEP. Bývají obsaženy v antiperspirantech, deodorantech, a zejména v lacích na nehty a v některých šamponech. Ftaláty se mohou uvolňovat do kosmetických přípravků s obsahem alkoholu z plastových obalů. Negativně ovlivňují funkci ledvin, jater, způsobují riziko astmatu a alergií.

UV filtr s mírou

Jsou sluneční paprsky zdravé, nebo nebezpečné? Určitě je dobré se chránit před sluncem při jeho nejvyšší intenzitě. Ale v civilizovaných zemích lidé tráví většinu času v „betonových“ budovách a používají stále častěji přípravky s UV filtrem. Naleznete ho v kosmetice pěsticí i dekorativní (make-up, tvářenka, rtěnka), v opalovacích krémech, v šamponech, v balzámech na rty.„Pokud všchny tyto přípravky používáte dlouhodobě, každý den, výsledkem je nedostatek vitaminu D, který je k životu potřebný zejména ke stavbě kostí, snížení rizika výskytu mnoha typů rakoviny, blahodárně působí na autoimunitní onemocnění, jako je roztroušená skleróza, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. „Určitě vám prospěje aspoň 3x týdně pobyt půl hodiny na sluníčku bez opalovacích krémů, podpoříte tak tvorbu prospěšného vitaminu D," radí ve své knize Doba jedová prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Xylenové pižmo raději ne

Xylenové pižmo je fixátor, který udržuje stálost vůně – parfémů, deodorantů, osvěžovačů vzduchu, čisticích prostředků. Je příjemné, když parfém hned nevyprchá. Ale nejedná se o zdraví neškodnou látku. „Evropská agentura pro chemické látky označila xylenové pižmo za látku, která vzbuzuje obavy z nežádoucích účinků na životní prostředí a lidské zdraví,“ tolik citace z knihy Doba jedová.

Každopádně si nestříkejte parfém a jiné vůně do čerstvě oholeného podpaží. Kromě toho, že to pálí, přípravek se mnohem snadněji vstřebává (lymfatickým systémem) do těla. Průzkumy se zaměřují i na to, zda rakovina prsu (nejčastěji je ohrožený horní kvadrant prsu), nevzniká právě častou aplikací „vůní“ a depilačních přípravků do podpaží. Raději flíček na oblečení než riskovat.

Vždycky existuje několik pravd, záleží jen na vás, čemu budete chtít věřit.

Reklama

Související témata:

Načítám