Článek
Co by byly Velikonoce bez dezertu? K obvyklým hvězdám sladkého hříchu, jako jsou čokoláda a ořechy, jsme ještě přidali voňavou višňovou náplň určenou speciálně na pečení.
Pečeme spolu: Čokoládové brownies s višňovou náplní
Ingredience: 50 g másla, 80 g hladké mouky, 150 g cukru moučky, 100 g směsi ořechů, 200 g hořké čokolády, 2 vejce, špetka soli, Ovocná náplň Hamé s kousky ovoce Višeň
Postup:Nejprve si připravíme malý hranatý pekáček nejlépe o velikosti 20 × 30 cm. Pečicí papír krátce namočíme, ihned s ním pekáček vyložíme a uhladíme. Díky namočení bude krásně držet tvar a nebude se muchlat. Zapneme také troubu a nastavíme ji na 180 °C. Čokoládu (s podílem kakaové hmoty minimálně 70 %) nalámeme na menší kousky a necháme s máslem rozpustit ve vodní lázni. Dobře promícháme. Hotové odstavíme stranou a necháme trochu zchladnout.
Vajíčka rozklepneme do mísy a s cukrem a špetkou soli je ušleháme do pěny. Potom jemně zapracujeme čokoládovou hmotu. Postupně přiléváme a osmičkovými pohyby špachtlí zamícháme. Pracujeme opravdu s citem, přílišné míchání nedělá brownies dobře. Zamícháme také mouku a nasekané ořechy.
Těsto nalejeme do připraveného pekáčku a povrch nahrubo uhladíme. Malou lžičkou nabíráme drobné nočky višňové ovocné náplněa v rozestupech je klademe na těsto. Pokud je to potřeba, jemně vtlačíme dovnitř.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Po vychladnutí nakrájíme na kostky a podáváme.
Podívejte se na video, jak udělat úžasný mřížkový koláč s meruňkovou ovocnou náplní
Tip po velikonocích: Zapečený mazanec s džemem
Zbyl vám po Velikonocích mazanec? Máme pro vás tip na jeho skvělé využití. V kombinaci s džemem z lesních plodů a vaječnou pěnou mu málokdo neodolá. Můžete navíc zkusit i s jiným extra džemem.
Ingredience: zbylý velikonoční mazanec, 3 vejce, 60 g rozinek, 70 ml smetany, Extra Jam lesní směs Hamé Sweet, mandle loupané na ozdobu, 300 ml mléka, 40 g cukru moučka, muškátový oříšek dle chuti
Postup: Začneme tím, že předehřejeme troubu na 180 °C. Pak nakrájíme mazanec na slabší plátky, potřeme ho džemem a skládáme do vymazané zapékací misky. Jednotlivé vrstvy prosypáváme rozinkami. Pak ve velké míse rozmícháme smetanu, mléko a cukr. V jiné míse prošleháme vajíčka. Vlijeme je do mléčné směsi a důkladně zamícháme, aby se ingredience dobře spojily. Vytvořenou směsí přelejeme i mazancové plátky. Pak už zbývá jen posypat trochou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, mandlovými plátky a všechno pečeme v troubě 30 minut do zlatohněda. Dobrou chuť.
Najděte inspiraci na www.receptyschuti.cz
Chřestová polévka se šunkovými kostičkami
Polévka je základ, zkuste proto tuto jemnou jarní polévku ze zeleného chřestu s kostičkami ze šťavnaté šunky.
Ingredience (4 porce): 750 zeleninového vývaru, 70 g másla, 2 jarní cibulky, 340 g Pražské šunky od Hamé, 2 svazky zeleného chřestu, 150 ml smetany, sůl, pepř
Postup: Nejprve chřest opláchneme a očistíme, a to tak, že odkrojíme dřevnaté konce, a jestliže je to nutné, tak odloupeme i slupku. Pak jarní cibulku nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme dvě třetiny másla a jemně na něm osmahneme cibulku, stačí jen tak, aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout. Pak zalejeme vývarem, přidáme chřestové stonky nakrájené na kousky a vaříme do změknutí. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Následně přidáme smetanu, dle chuti sůl a pepř a necháme krátce přejít varem.
Pražskou šunku nakrájíme na kostičky a opečeme ji na zbývajícím másle. Uvařenou polévku podáváme ozdobenou šunkovými kostičkami.