Hlavní obsah

Zkuste letos velikonoční recepty jinak

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velikonoce bez sladkého pečení si snad ani nejde představit. Vyzkoušejte letos něco nového. Přinášíme vám tři výborné recepty se sladkými ingrediencemi pro vaše blízké a recept na jarní polévku.

Článek

Co by byly Velikonoce bez dezertu? K obvyklým hvězdám sladkého hříchu, jako jsou čokoláda a ořechy, jsme ještě přidali voňavou višňovou náplň určenou speciálně na pečení.

Pečeme spolu: Čokoládové brownies s višňovou náplní

Ingredience: 50 g másla, 80 g hladké mouky, 150 g cukru moučky, 100 g směsi ořechů, 200 g hořké čokolády, 2 vejce, špetka soli, Ovocná náplň Hamé s kousky ovoce Višeň

Postup:Nejprve si připravíme malý hranatý pekáček nejlépe o velikosti 20 × 30 cm. Pečicí papír krátce namočíme, ihned s ním pekáček vyložíme a uhladíme. Díky namočení bude krásně držet tvar a nebude se muchlat. Zapneme také troubu a nastavíme ji na 180 °C. Čokoládu (s podílem kakaové hmoty minimálně 70 %) nalámeme na menší kousky a necháme s máslem rozpustit ve vodní lázni. Dobře promícháme. Hotové odstavíme stranou a necháme trochu zchladnout.

Vajíčka rozklepneme do mísy a s cukrem a špetkou soli je ušleháme do pěny. Potom jemně zapracujeme čokoládovou hmotu. Postupně přiléváme a osmičkovými pohyby špachtlí zamícháme. Pracujeme opravdu s citem, přílišné míchání nedělá brownies dobře. Zamícháme také mouku a nasekané ořechy.

Těsto nalejeme do připraveného pekáčku a povrch nahrubo uhladíme. Malou lžičkou nabíráme drobné nočky višňové ovocné náplněa v rozestupech je klademe na těsto. Pokud je to potřeba, jemně vtlačíme dovnitř.

Pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Po vychladnutí nakrájíme na kostky a podáváme.

Podívejte se na video, jak udělat úžasný mřížkový koláč s meruňkovou ovocnou náplní

Tip po velikonocích: Zapečený mazanec s džemem

Zbyl vám po Velikonocích mazanec? Máme pro vás tip na jeho skvělé využití. V kombinaci s džemem z lesních plodů a vaječnou pěnou mu málokdo neodolá. Můžete navíc zkusit i s jiným extra džemem.

Ingredience: zbylý velikonoční mazanec, 3 vejce, 60 g rozinek, 70 ml smetany, Extra Jam lesní směs Hamé Sweet, mandle loupané na ozdobu, 300 ml mléka, 40 g cukru moučka, muškátový oříšek dle chuti

Postup: Začneme tím, že předehřejeme troubu na 180 °C. Pak nakrájíme mazanec na slabší plátky, potřeme ho džemem a skládáme do vymazané zapékací misky. Jednotlivé vrstvy prosypáváme rozinkami. Pak ve velké míse rozmícháme smetanu, mléko a cukr. V jiné míse prošleháme vajíčka. Vlijeme je do mléčné směsi a důkladně zamícháme, aby se ingredience dobře spojily. Vytvořenou směsí přelejeme i mazancové plátky. Pak už zbývá jen posypat trochou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, mandlovými plátky a všechno pečeme v troubě 30 minut do zlatohněda. Dobrou chuť.

Najděte inspiraci na www.receptyschuti.cz

Chřestová polévka se šunkovými kostičkami

Polévka je základ, zkuste proto tuto jemnou jarní polévku ze zeleného chřestu s kostičkami ze šťavnaté šunky.

Ingredience (4 porce): 750 zeleninového vývaru, 70 g másla, 2 jarní cibulky, 340 g Pražské šunky od Hamé, 2 svazky zeleného chřestu, 150 ml smetany, sůl, pepř

Postup: Nejprve chřest opláchneme a očistíme, a to tak, že odkrojíme dřevnaté konce, a jestliže je to nutné, tak odloupeme i slupku. Pak jarní cibulku nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme dvě třetiny másla a jemně na něm osmahneme cibulku, stačí jen tak, aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout. Pak zalejeme vývarem, přidáme chřestové stonky nakrájené na kousky a vaříme do změknutí. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Následně přidáme smetanu, dle chuti sůl a pepř a necháme krátce přejít varem.

Pražskou šunku nakrájíme na kostičky a opečeme ji na zbývajícím másle. Uvařenou polévku podáváme ozdobenou šunkovými kostičkami.

Reklama

Načítám