Hlavní obsah

Chystáte rekonstrukci bytu? Víme, jak můžete hodně ušetřit!

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustit se do rekonstrukce, to chce nejen dost peněz, ale také dobré plánování. Právě o tom by mohli mluvit Petra s Tomášem, kteří před dvěma a půl lety koupili starý panelákový byt.

Článek

Petra a Tomáš měli velké štěstí, když za rozumnou částku sehnali třípokojový byt na kraji města. Starší sídliště nabízelo hodně zelených ploch a dobré spojení do centra města, takže je neodradilo ani to, že se v bytě za posledních asi třicet let nikdo do žádných oprav, úprav ani zlepšování nehrnul: „Bylo to pro nás dobrodružství a pustili jsme se do rekonstrukce s obrovským elánem – a jak už teď víme, i bez jakýchkoli znalostí.“ Dnes už bydlí, ale když se ohlédnou za skoro dvěma lety nervů, problémů a zbytečně vyhozených peněz, leccos by udělali jinak. „Hlavně bychom se s někým poradili, všechno naplánovali a víc rozmysleli,“ říká Tomáš.

Jak nedělat zbytečné chyby

Tomášova slova potvrzuje i Ing. arch. Ilona Kaplanová z Gebas atelier architects: „Zásadní je si všechno dobře naplánovat a poradit se – a s někým, kdo tomu rozumí, připravit přesný plán rekonstrukce. Tak přesný, aby naplánoval, jak půjdou jednotlivé práce a profese za sebou, aby se to zbytečně neprodlužovalo.“ Jen zkušený odborník dovede připravit postup nejen samotných stavebních prací, ale třeba i vyvážení materiálu z bourání, a poradí s tím, jaká sehnat povolení a podobně.

Kolik to bude stát

Zásadní jsou samozřejmě finance. „Měli jsme něco do začátků, takže jsme měli současně pocit, že nás nemůže nic ohrozit. Spoléhali jsme na to, že toho hodně zvládneme i sami a pomohou šikovní muži z příbuzenstva,“ vzpomíná Tomáš. Jak přiznává, najímali řemeslníky, aniž by se předtím orientovali v obvyklých cenách, takže je hned první faktura pěkně zaskočila. Rozhodně se tedy vyplatí předem se s co nejpřesnějším zadáním obrátit na několik řemeslníků nebo firem a porovnat výslednou kalkulaci. K plánované ceně si nechejte deseti-, ale spíše dvacetiprocentní rezervu – většinou se objeví nečekaná komplikace, tak ať můžete reagovat. Počítejte s tím, že pravděpodobně budete muset složit zálohu stavební firmě a zaplatit materiál.

Je pravda, že se dá hodně ušetřit tím, že si některé práce uděláte sami, ale také se tím dá i leccos pokazit. „Nepouštějte se do odborných prací, u kterých si nejste jisti. Případná náprava by mohla být v budoucnu hodně nákladná,“ varuje Ilona Kaplanová.

I když nemáte na rozhazování, rozhodně se nesnažte ušetřit na použitém materiálu. „To je také dobrá rada, sami jsme se přesvědčili, že koupit velmi levnou plovoucí podlahu do předsíně nebyl příliš dobrý nápad. Vlastně se zničila dřív, než byla rekonstrukce u konce, a ještě jsme ji museli měnit – tentokrát za kvalitní dlažbu,“ doplňuje Petra.

Kdo to udělá

I když si na hodně věcí troufáte sami, ty odborné byste měli přenechat profesionálům. Jejich výběr je zásadní. Nevyplatí se jít do neznáma, firma by neměla mít problém ukázat vám své předchozí projekty, dát kontakt na zákazníky, předložit reference.

Pokud je rekonstrukce většího rozsahu, přemýšlejte o spolupráci s architektem a o stavebním dozoru. „Zásadní je, abyste měli i řádně sepsanou smlouvu,“ zdůrazňuje Ilona Kaplanová. Smlouva by měla obsahovat podrobný popis prací, materiálů, případně i technickou dokumentaci a hlavně termíny – i sankce za jejich nedodržení. Stanovte si také platby – většinou zálohu, platbu po ukončení dílčích prací a zbytek, který bude vyplacen po řádném předání a odsouhlasení kvality, tedy až po nápravě případných vad. „Kéž by nám tohle někdo řekl před naší rekonstrukcí. Ušetřili bychom si spoustu nervů a peněz, protože na to, že řemeslníci vždy odvedou kvalitní práci, se bohužel spoléhat nedá – a když na ně nemáte smluvní páky, tak moc nezmůžete,“ komentuje Tomáš.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nestačí najít dobrého řemeslníka, musíte s ním podepsat i dobrou smlouvuFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Co vám ušetří peníze

Ušetřit se dá, ovšem ne na úkor kvality. Lepší je hledat chytrá řešení. Máme pro vás pár osvědčených tipů z praxe:

  • Přípravné práce - připravte si plán prací a myslete i na odvoz a likvidaci odpadu, objednávací lhůty materiálů a vybavení. Přichystejte místo, kde budete materiál skladovat, aby se nepoškodil třeba vlivem počasí.
  • Materiály a vybavení - zapomeňte na vyloženě módní trendy. Potřebujete, aby byl interiér nadčasový a materiály kvalitní. Místo trendů zvažujte kvalitu a praktičnost. Ušetřit lze třeba při sezonních či množstevních slevách.
  • Rozvody - nové rozvody jsou dost drahé a zároveň pak nejsou vidět, takže se na nich mnohdy šetří – což je špatně. Abyste nemuseli následně kopat do nových obkladů či stěn, rozvažte umístění a počet zásuvek, vyústění odpadu i výstupů vody.
  • Dveře - nevzhledné dveře a kovové zárubně jsou častým strašákem především ve starých panelákových bytech. „Nemusíte je ale bourat, můžete je nechat obložit, je to hotové během chvíle a bez zbytečných starostí,“ radí Petr Klíma, produktový specialista Sapeli. Dveře je také možné nechat vyrobit tak, aby měly z každé strany jiný dekor, a tudíž zapadly do celkového stylu místností.
  • Nábytek - tady se rozhodně vyplatí porovnávat ceny, hledat ve slevách, bazarech či výprodejích. Lze tak ušetřit tisíce.

Právě při rekonstrukci platí, že pořídit všechno jen podle ceny se nevyplácí!

Máte již rekonstrukci za sebou? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:
Stavební firma

Načítám