Hlavní obsah

Zlomeniny mohou bolet i léta po zhojení. Víme proč i jak tomu zabránit!

Foto: Profimedia

Někdy bolí staré zlomeniny ještě dlouho po zhojeníFoto: Profimedia

Reklama

Bolí vás stará zlomenina při změně počasí nebo oslabení organismu? Tak to jste asi při jejím léčení kdysi něco zanedbali. Rehabilitace je pro doléčení důležitá víc, než si myslíte. Příště ji nepodceňte!

Článek

Úrazy číhají na každého, dokonce i na ty opatrné. Nejvíc jich kupodivu vzniká na „domácím hřišti".

V ČR jsou třetím nejčastějším důvodem úmrtí a příčinou nejsou jen dopravní nehody nebo adrenalinové sporty. Vratké štafle, pády ze schodů nebo ze židlí, škobrtnutí o koberec nebo uklouznutí v koupelně (více ve článku Bezpečná koupelna: Tyhle vychytávky minimalizují riziko úrazu!), to vše může způsobit bolestivý problém, kterého se rychle nezbavíte.

„U jednoduchých úrazů, jako je zhmoždění a banální podvrtnutí kloubu, stačí přiložit chladný obklad, eventuálně led ve formě kryopaku, aplikovat bandáž kloubu elastickým obinadlem,“ říká MUDr. Jiří Nedělka z pražského Rehabilitačního centra Řepy. Závažnější úraz, tedy je-li například hlezenní kloub výrazně bolestivý s otokem, promodralý s bolestivým došlapem, je nutné bez odkladu navštívit traumatologickou ambulanci k odbornému ošetření včetně rentgenu.

Foto: Profimedia

Zlomeniny dolních končetin vyžadují velmi dlouhou léčbuFoto: Profimedia

Malá příčina, velké následky

Předcházení úrazům je zdánlivě jednoduché, často by stačilo správně zhodnotit vlastní schopnosti a dovednosti. Zlomenina se hojí mnoho týdnů, kdy vás vyřadí z běžného života. Ale ani po protrpěném léčení ještě nemusí být všem problémům konec. Sádrou to totiž nekončí. Definitivní návrat do stavu zdravých vede přes dostatečnou rehabilitační poúrazovou péči, aby se vše správně zhojilo a nebolelo.

„Po úrazu dochází k oslabení síly svalů, ale také k narušení pohybových modelů. Člověk má tendenci si například při chůzi ulevovat, a to může ve svém důsledku ovlivnit i držení těla se všemi nežádoucími důsledky. Změněná je i funkce čidel, která určují polohu těla v prostoru. Jejich důkladnou stimulací je třeba všechno vrátit do původního stavu,“ vysvětluje problém Jiří Nedělka.

„Rehabilitace by tedy měla být vždy komplexní, aby byla léčba efektivní co nejrychleji. Jen tak se pacient bez problémů může zapojit znova do aktivního procesu jak pracovního, tak i sportovního,“ dodává odborník.

Foto: Profimedia

Rehabilitační pracovníci jsou odborníky přes úspěšné zvládnutí počátečních problémů s hybnostíFoto: Profimedia

Na to nemám čas

Delší vyřazení z běžného života je pro aktivního člověka stres, pohyb se sádrou nebo ortézami doprovází pocity bezmocnosti a nemohoucnosti. Není divu, že jakmile se omezení zbaví, chce všechno dohnat. Jenže ouha, někde je problém! Chybí jistota při pohybu, někdy se hlásí bolest.

„S rehabilitací by se mělo začít co nejdříve po sejmutí fixace či po zhojení zlomeniny po operaci. Ještě dříve je možno aplikovat dechovou gymnastiku, šetrnou aktivaci svalu proti odporu jako prevenci úbytku svalové hmoty,“ říká Jiří Nedělka. Vždy je tedy důležitá spolupráce lékařů několika medicinských oborů.

V případě, že na potřebné doléčení pacient „nemá čas“ a aktivně nespolupracuje, bude jeho návrat ke zdraví zdlouhavý a ne vždy úspěšný. Může dokonce častěji docházet k dalším úrazům.

Rehabilitace?

Pro rehabilitační léčbu je velmi vhodná kombinace vodoléčebných procedur (perličkové nebo uhličité koupele), elektrostimulace, použití měkkých fasciálních a mobilizačních masážních technik. „Existují i další léčebné metody, které mohou reparativní proces urychlit,“ říká fyzioterapeutka Zuzana Rousová. „Sem patří laser terapie nebo terapie rázovou vlnou, obzvláště ve formě dynamické myofasciální terapie má vysoce efektivní analgetický a reparativní efekt.“

Podceněním rehabilitace připravíte své tělo o důležitou podporu, kterou po úrazu velice potřebuje.

A jak jste na tom vy? Rehabilitovali jste po zlomenině anebo při bolestech zad ( Co pomůže od bolesti zad i inkontinence? Zkuste nové metody rehabilitace)?

Reklama

Načítám