Hlavní obsah

Špatná minulost? Vaše výhoda!

Foto: shutterstock.com

Pozitivní mysl má smyslFoto: shutterstock.com

Reklama

Proč bych se měla seznamovat, když mě všichni stejně opustí? Proč bych měla myslet pozitivně, když můj život nestojí za nic? Pokud uvažujete nějak podobně, je nejvyšší čas na změnu přístupu! Řekneme vám, jak!

Článek

Minulost je někdy jako závaží, ocelová koule táhnoucí svoji oběť k zemi. Způsobuje strach z navázání nového života a vztahu, otevírá dveře ke starým ranám a bolístkám. Přitom je přeci potřeba odpoutat se, zapomenout, začít znovu. Ale jak, když nás trápí negativní smýšlení, které je všude, kam se podíváme? Když si nestěžujeme my, dělá to někdo jiný – byť jen prodavačka, tchyně, soused, který se nedávno rozvedl. Jak ho mnozí poslouchají, vybaví si svoje předchozí vztahy a začnou podléhat domněnkám, zda i oni chybovali tak jako on. Avšak i když minulost není někdy růžová, znamená pro nás hodně. Proč? Protože nebýt jí, dnes bychom nebyli tím, kým jsme. Tak se s ní vypořádejte!

Mějte ráda svoji minulost

Člověk by se neměl ohlížet a litovat toho, co bylo, ale naučit se vidět svět ze širší perspektivy, což pomáhá k pozitivnímu myšlení. Vybavte si nějakou svoji zkušenost, které jste v době, kdy jste ji prožívala, vůbec nerozuměla. Teď, s odstupem času, již nejspíš vidíte, co jste se díky ní přiučila. A to je ten tzv. širší obraz. Takže až budete přemýšlet nad neúspěchy svých minulých partnerských vztahů nebo pracovních kalamit, uvědomte si, v čem vám tyto situace byly dobré, kam vás posunuly, co jste jako odezvu na ně musela udělat jinak. Zní to jako klišé, ale pravda je taková, že čím víc něco milujete, tím jste volnější a svobodnější. Takže se naučte mít ráda i svoji minulost, abyste se odpoutala od jejího vlivu! Pak si můžete snáze otevřít dveře do nové budoucnosti a najít si nového partnera, práci, nebo co budete chtít.

A co na to odborník? „S minulostí se nejlépe vyrovnáte, když odpustíte sobě i druhým," vysvětluje psycholožka Jitka Bukáčková. „Pokud toto dokážete, můžete jít dál bez svazujících okovů."

Foto: shutterstock.com

Neposlouchejte stesky svých kolegyňFoto: shutterstock.com

Doba temna – špatné myšlenky

Jasné je, že občas v mysli zabrousíte tam, kde vám to milé nebude – k negativním vzpomínkám, jež mají moc ve vás vyvolávat úzkost, strach, sebelítost atd. Stop! Proč opět nezačít přemýšlet o tom, co jste právě díky této příhodě objevila? Berte to tak, že vše, co se tenkrát odehrálo, bylo pro vaše dobro – užitečné pro formování vaší osobnosti.

„Je dobré si uvědomit, že s tím, co se stalo, stejně již nic nenaděláte, protože nelze vrátit čas. A není nic horšího než prožít celý život v zatrpklosti a nenávisti. Takový přístup je špatný," dále popisuje psycholožka Bukáčková. Také uvádí, jak to celé převést do praxe:

„Jsme jenom lidé, máme v sobě nejenom dobré, ale i zlé – závist, nenávist, zlost, vztek, ješitnost … a spoustu jiných lidských slabostí. Abychom mohli odpustit, musíme nejprve právě tyto slabosti v sobě přijmout. Pokud mě partner/ka podvede, pokud zrovna mé dětství nebylo tím nejlepším … mám právo na to být naštvaný, nenávidět, mít vztek. Mám právo to říci nahlas. Rozhodně to nikdy nepotlačovat v sobě! Někdy to dokážeme, ovšem někdy také ne. Mnohdy vyhledáme nestrannou pomoc a snažíme se problém překonat. Ovšem je mezi námi i spousta takových, kteří přijmou roli obětí. Trpí, a v naprosté většině to dávají svému okolí najevo."

Reklama

Související témata:

Načítám