Hlavní obsah

Zmrzačená z kanceláře? Chraňte se!

Foto: shutterstock.com

I práce vsedě má svá rizikaFoto: shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že práce v kanceláři je nejbezpečnějším z možných zaměstnání? Tenhle omyl by se vám mohl vymstít. Minimálně vašim očím, zápěstím a zádům se dlouhé vysedávání u počítače nelíbí. Víme, jak se rizikům vyhnout!

Článek

Souvislost počítače a problémů s očima je nabíledni. Nadměrná „počítačová" zátěž se projevuje například pálením očí, zdvojeným viděním, bolestmi hlavy nebo blíže nespecifikovanou „únavou“ zraku. Zaměstnavatel vás má chránit filtry a novějšími obrazovkami, řadu kroků však můžete podniknout i vy samy. Zásada zní jednoduše: nepřepínejte zrak. Často dopřejte očím přestávku. V takové chvíli zhluboka dýchejte, protáhněte si záda i ruce. Periodicky  zaměřujte pohled na vzdálený bod mimo monitor. Další zásady se týkají údržby. Pravidelně čistěte monitor i brýle a pokud používáte filtr proti záření, udržujte v čistotě i ten.

Velkou roli hraje také umístění monitoru. Ani sebelepší filtry vám nepomůžou, pokud se na obrazovku díváte příliš zblízka, případně ze špatného úhlu. Správnou vzdálenost určíte nejlépe natažením rukou rovně před sebe. Tam, kde jsou konečky vašich prstů, má být obrazovka. Z takové vzdálenosti jste schopny pohodlně vidět text na něm a přitom oči nejméně stresujete.

Pozor také na odrazy světel nebo slunce na monitoru. Chraňte se proti nim zatažením žaluzií (mají být povinnou výbavou kanceláří), případně zhasnutím zářivek. Pokud se vám bude světlo odrážet z obrazovky rovnou do očí, dříve nebo později vás rozbolí hlava. Mimochodem, zářivky jsou sice nejčastějším, rozhodně ne však nejlepším osvětlením kanceláří. Obyčejná žárovka je pro vaše oči šetrnější alternativou. Svůj význam má ale i velikost písma na obrazovce, příliš malé znaky unaví vaše oči dříve.

Foto: shutterstock.com

Špatným držením hlavy trpí i trapézové svalyFoto: shutterstock.com

I počítačová myš může „kousnout"

Slyšely jste někdy termín „syndrom karpálního tunelu“? Tahle nemoc z povolání, rozšířená původně zejména mezi elektromechaniky, šičkami nebo horníky se sbíječkami v rukou, si nyní vybírá svou daň i v kancelářích. Pokud osm hodin „ťukáte“ do klávesnice nebo proháníte ikonky kurzorem po ploše monitoru, jste jejími horkými adeptkami. Příznakem může být brnění v ruce, snížená citlivost prstů, ale i náhlá bolest vystřelující až do ramene. Otokem šlach, které začnou utiskovat nervy, tak zápěstí odpovídá na nepřirozené dlouhotrvající namáhání.

Na rizika práce v kanceláři upozorňuje například advokátka Eva Dandová. Podle jejích slov uznala práci na počítači jako rizikovou i Evropská unie. Proto máte právo na takzvané bezpečnostní přestávky v trvání pěti až deseti minut po každých dvou hodinách práce. Můžete svého zaměstnavatele také požádat například o gelovou podložku pod myš a klávesnici, které námahu zápěstí sníží.

Reklama

Související témata:

Načítám