Hlavní obsah

Zrecyklujte vaši knihovnu: Zkuste sekáč na knížky!

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Dejte knihám druhý život! Tak zní heslo nového typu second handů s názvem Knihobot, kde můžete recyklovat vaše přečtené knihy, které už znovu číst nehodláte. Přečtěte si, jak funguje.

Článek

V Česku se prodá ročně 20 až 30 milionů knih. Umíte si představit, kolik je to papíru a kolik stromů na něj muselo padnout? Šetřete přírodu a knihy, které vám doma překážejí nebo se na ně zbytečně práší, pošlete dál. Právě proto je zde internetová služba Khinobot, která funguje jako second hand na knížky a snaží se dostat knihy z domácností zpět do oběhu ke čtenářům. Můžete je zde prodat i koupit. A protože průměrný čtenář má doma okolo 200–300 knih, můžete si i celkem slušně přivydělat.

Provětrejte knihovnu

Určitě to znáte, přečtete si knížku, odložíte ji do knihovny a ona tam leží klidně 10, 20 i 30 let. A tak se za chvíli stane, že nemáte v knihovně vůbec žádné místo. Není to škoda? Zkuste v rámci podzimního či předvánočního úklidu svou knihovnu trochu provětrat a vyměnit staré tituly za nové, samozřejmě kromě klasik typu Dostojevského nebo Bulgakova, které každou knihovnu zdobí. Knihy ale nevyhazujete a zkuste je nabídnout do jednoho z největších online antikvariátů u nás – do Knihobotu.

Foto: Knihobot

Zájem o knihy z druhé ruky poslední dobou rosteFoto: Knihobot

O jaké knihy je zájem?

Určitě se do sekáče na knížky nehodí každá kniha. Největší zájem je o tituly, které jsou maximálně 30 let staré. „Za nejvyšší průměrnou cenu se nám daří prodávat knihy zhruba 15 let staré, většinou proto, že jsou čtenáři stále žádané, ale z pultů obchodů již zmizely. A pokud máte novou knihu, která vás nezaujala, vyplatí se ji nabídnout do prodeje ihned po přečtení, dokud je v dobrém stavu a žádaná,“ říká Pavel Pekař z online antikvariátu Knihobot s tím, že naopak ze socialistické beletrie je pro prodej zajímavá jen jedna kniha ze sta. Mezi knihy, které těžko prodáte, patří i odborná literatura z dob vašich studií. Jejich obsah už nejspíš zestárnul. Nevadí, dejte je do takzvaných Knihobudek, jež slouží jako bezplatná veřejná miniknihovna.

Knihy se v Knihobotu otáčí také podle sezony. Například v předešlých dvou měsících byl zájem především o houbařské encyklopedie. Stejné je to například s učebnicemi pro základní školy a gymnázia, které se prodávají hlavně v září, pak už zájem opadne. „Jazykové učebnice občas bývají plné vpisek a neodstranitelných poznámek. To pak zbytečně snižuje jejich cenu. Naopak skripta jsou něco, na čem se dá vydělat rozhodně víc než na učebnicích. Vycházejí v menších nákladech a mají omezený okruh studentů, kteří je potřebují. Navíc se dobře prodávají celoročně,“  vysvětluje Kristýna Hladíková z online second handu Knihobot a dodává, že průměrný věk zákazníků je do 35 let.

Foto: Knihobot

„Knížky, které leží doma ladem už několik let, můžete s klidným srdcem poslat dál,“ říká spoluzakladatel knižního second handu Dominik GazdošFoto: Knihobot

Pro knihy přijedou kamkoli

Výhodou Knihobotu, jenž se snaží vrátit knihy do oběhu, je především jeho široký záběr. Funguje totiž po celé republice. Pracovníci přijedou pro knihy klidně až k vám domů a stejně tak vám je kamkoli zašlou. Tituly se prodávají na bázi komisního prodeje s tím, že vy dostanete přibližně 60 % z ceny. V Praze najdete také dvě kamenné pobočky, kam si můžete knihy objednat a v klidu si je na místě prohlédnout.

Jak si uspořádat knihovnu

Je dobré si knihovnu rozdělit na části. Například v horní polovině skladujte nové tituly a ty přečtené dávejte do spodní poloviny. Další rozdělení je možné podle obliby, velikosti nebo abecedy. V neposlední řadě se dají knížky srovnat podle barev přebalů, ale jednotlivé tituly se pak špatně dohledávají. Na závěr přidáváme ještě pár tipů.

  • Počítejte - Spočítejte si, kolik knih se do vaší knihovny zhruba vejde, a tohle množství zbytečně nepřekračujte.
  • Vybírejte - Snažte se mít doma hlavně kvalitní tituly, které můžete někomu půjčit nebo se k nim budete opakovaně vracet.
  • Posílejte - Knihy, které vás nebaví číst, pošlete okamžitě dál.
  • Šetřete - Nemusíte mít všechny trendy knihy, které jsou právě v kurzu. Některé si můžete půjčit v knihovně.

Nová kniha vyšla také Kateřině Cajthamlové! Co v ní o sobě tato odbornice na hubnutí prozradila?

Reklama

Související témata:

Načítám