Hlavní obsah

Dům, který zařizovali také pro kočky. Knihovna slouží i jim!

Foto: Čeněk Vitovský

Foto: Čeněk Vitovský

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě čtyřčlenné rodiny a tří koček není nouze o zajímavé nápady. Originální knihovny slouží i jako úkryt pro mazlíčky, v pokojíčku jsou chytré úložné prostory a v ložnici pódium pro postel. Jak se vám líbí proměna rodinného domku?

Článek

Když začal být manželům se dvěma dětmi a třemi kočkami jejich byt malý, nastal čas poohlédnout se po rodinném domě, který by jejich potřebám vyhovoval lépe. Byli poměrně nároční a hledali dlouho, protože měli několik požadavků. „Nejdůležitější byly školka a škola v dané lokalitě a zároveň blízkost přírody. Nechtěli jsme se stěhovat někam do satelitu. Místo, které jsme nakonec vybrali, splnilo naprosto všechno,“ popisuje majitelka.

Individuální přístup k lidem i zvířatům

Nastěhovali se do patrového domu velkého 135 m² v řadové zástavbě na okraji Prahy a interiér si nechali navrhnout od Andrey Kilianové ze studia Muuza, jejíž práce a individuální přístup ke každému klientovi je zaujaly na internetu. Ovšem s individuálním přístupem to nyní pro designérku bylo trochu jiné než obvykle. „Jsem zvyklá vcítit se do potřeb klientů, při tvorbě tohoto návrhu to ale bylo poprvé, kdy jsem se snažila vcítit také do potřeb a přání koček,“ směje se Andrea Kilianová.

Foto: Čeněk Vitovský

V obývacím pokoji bylo potřeba vyřešit místo pro kočky, tak vznikla knihovna se schůdkyFoto: Čeněk Vitovský

Kočičí knihovna

Jedním ze zásadních úkolů bylo vyřešit v obývacím pokoji místo pro kočky, ovšem nikoli škrabadlem, které měli majitelé v bytě a nezdálo se jim jako vhodný interiérový doplněk. Přáli si vytvořit knihovnu, která by sloužila nejen knihám, ale také jako útočiště jejich tří mazlíčků, aby po ní mohli vyšplhat na vrchol a v klidu pozorovat okolní dění nebo odpočívat.

Výsledek majitele tak nadchl, že kočičí knihovnu umístili také do pracovny. A jak ji ocenily kočky? „Musím říct, že všechny tři knihovny využívají. Dokonce mají rozdělené jednotlivé domečky a vzájemně si do nich nechodí. Když se to náhodou stane, je zle. Starší kocour spí v domku téměř celý den a vidíme ho většinou až večer,“ vypráví majitelka.

Foto: Čeněk Vitovský

Kočičí knihovnu všechny tři kočky plně využívajíFoto: Čeněk Vitovský

Přírodní barvy

Dalším požadavkem bylo pokud možno minimum otevřených odkládacích prostor, aby byl úklid domu co nejjednodušší. Co se týče barevnosti a materiálů, přáli si interiér ladit v přírodních barvách. V kuchyni se tak objevuje kontrast krémového lesku s tmavým dřevem a v obývacím pokoji je stejná kombinace v matu.

V patře je pracovna, kde byl nábytek plně pod taktovkou klientů, a ložnice a dětský pokoj. Vzhledem k tomu, že se jednalo o developerský projekt, koupelna již byla daná a designérka se na ní nijak nepodílela.

Foto: Čeněk Vitovský

Nad kuchyňskou linkou je plně vestavná digestoř, která neruší linii horních skříněk a ve výšce očí je zcela neviditelnáFoto: Čeněk Vitovský

Ložnice s pódiem

V ložnici se opakuje kontrastní tmavý dřevodekor v kombinaci s šedobéžovým odstínem a k zútulnění slouží jemné metalické tapety a záclony. „Místnost je poměrně dlouhá a úzká, takže tu není příliš místa pro větší úložné prostory. Podařilo se nám sem umístit alespoň menší skříň na prádlo a lůžkoviny. Plynule navazuje na nízké pódium, na kterém leží postel,“ říká designérka a dodává, že veškerý nábytek je vyrobený na míru, protože jen tak je možné dosáhnout optimálního využití každého místa.

Foto: Martin Florian

Postel s čalouněným čelem je umístěná na pódiu s úložným prostoremFoto: Martin Florian

Holčičí kočičí království

Ústředním motivem dětského pokojíčku jsou opět kočky. Jedná se o království předškolačky a čerstvé školačky, čemuž odpovídají dekorace a celková barevnost, která vychází také z obrazové tapety. „Na první pohled se zdá moc fajn, když má pokojíček dvě prosklené stěny. Oříšek je to však při řešení úložného prostoru, kterého děti potřebují spoustu. Patrové postele majitelé nechtěli, vše jsme tedy vyřešili zvýšenými lůžky a úložným prostorem pod nimi a v přístupových schůdcích,“ uzavírá designérka.

Foto: Martin Florian

Dětský pokoj dvou holčiček zdobí obrazová tapeta Eijffinger a tapeta i koberec s puntíkyFoto: Martin Florian

Vizitka designérky

Interiérová designérka Andrea Kilianová pracuje pod značkou Muuza. Věnuje se návrhům a realizacím bytových i komerčních interiérů. Preferuje zakázky, kde může interiér řešit jako celek – tedy nejlépe celý byt či dům. V takovém případě je možné vytvořit promyšlený koncept, ve kterém jsou zakomponované nejen veškeré funkční nároky, ale kdy má také interiér jednotnou koncepci. Více na www.muuza.cz.

Reklama

Načítám