Hlavní obsah

Čtení & knihy: Jací jste čtenáři podle znamení horoskopu?

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Reklama

Březen je měsíc knihy a čtenářů. Někdo sahá spíš po tlustých bichlích a jinému vyhovují povídkové sbírky, další nedá dopustit na tištěné knihy a některým víc sedí audiokniha. Jak čtou jednotlivá znamení horoskopu?

Článek

Čtení je pro někoho velká záliba, pro jiného spíš nepříjemná povinnost. I vaše čtenářské návyky ovlivňuje, v jakém znamení jste se narodili: někdo má trpělivost i na tlusté publikace a těžká témata, jiný si jde ke knize spíš odpočinout, zasmát se, uniknout do jiného světa. A stejně jako se liší žánry a formáty, odlišují se i média, která příběh zprostředkují. Je váš šálek kávy audiokniha, e-kniha, nebo klasický papír a jaké čtenářské návyky patří právě vašemu znamení?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Rozlítaní Berani jsou věčně ve spěchu a přebíhají od jedné činnosti k druhé. Čtení rozhodně nepatří k jejich nejoblíbenějším aktivitám, protože se k němu nedovedou pořádně usadit. A právě proto jsou pro ně ideálním řešením audioknihy: můžou si knihu strčit do uší a přitom sportovat, chodit, uklízet, zkrátka cokoli jim jejich aktivní mysl zrovna poručí. Sednou jim spíše kratší povídky, něco akčního, rychlého, co odsýpá – na filosofické traktáty, dlouhé hloubání ani popisné pasáže nemívají trpělivost.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou čtenáři, kteří nejedou na kvantitu, nýbrž na kvalitu. Knihy si vychutnávají a tráví s nimi dlouhé, krásné chvíle. I proto jim nejvíc vyhovuje klasické papírové zpracování, kdy si mohou titul pořádně osahat, očichat, zkrátka vnímat ho všemi smysly. Ideální je pro ně coffee-table book, tedy velkoformátová obrazová publikace, která hlavně leží na konferenčním stolku a čeká na prolistování návštěvami. Kromě toho se najdou i v historických románech nebo kuchařkách, to je jejich šálek čaje.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Býci si čtení užívají všemi smysly, proto musejí být knihy pro ně krásné nejen uvnitř, ale i navenekFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Pro Blížence je přitažlivé všechno, co je nové, interaktivní a promyšlené, jejich záliba v e-knihách tedy jistě nikoho nepřekvapí, stejně tak jako jejich nadšení pro nejrůznější chytré aplikace, které usnadňují čtení v telefonu. Média často mění i podle toho, co se jim zrovna hodí, a tyto moderní možnosti je opravdu baví. Nejvíc si užijí literaturu faktu všeho druhu a chytré detektivky nebo thrillery, kde mohou všechno vyřešit dřív než detektiv. Moc rádi se také vzdělávají a rozvíjejí v podstatě v jakémkoli oboru.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci si rádi dělají všechno hezké – a to platí i pro čtení. Moc se jim nedaří číst jen tak na rychlovku pár stránek v tramvaji nebo u čištění zubů, čtení je pro ně rituál. Rádi si sednou s hrnkem čaje do oblíbeného ušáku a přitom se nejradši noří do romantických příběhů. Nejbližší jsou jim stále tištěné knihy, ale překvapivě se nebrání ničemu – hlavně aby měli u čtení pohodlíčko. Krásné ilustrace a zpracování jsou pro ně příjemným bonusem, knihy jsou pro ně totiž zároveň i ozdoba interiéru.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi nejsou nijak sentimentální, nelpějí na papíru a jeho vůni, naopak umějí ocenit praktičnost čtení v elektronické podobě. Čtečku mají neustále napěchovanou nejnovějšími tituly, o kterých se právě mluví. Vždycky tak mají knihu po ruce, aby efektivně strávili jakýkoli prostoj. Žánrově nejsou velkými fanoušky beletrie, sahají spíš po non-fiction a zejména knihách pomáhajících v osobním růstu a sebezdokonalování. A protože chtějí být v obraze, nepohrdnou ani mainstreamovými trháky.

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Lvi umějí ocenit všechny přednosti čtečky a užívají ji, kdykoliv je příležitostFoto: Tinatin, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Jakkoli by možná někdo tipoval Panny na tradicionalisty, kteří nedají na tištěné knihy dopustit, svou konzervativní náturu potlačí, když je to v zájmu efektivity: a je jednodušší nacpat osmisetstránkovou bichli do čtečky než do tašky. Kromě toho patří Panny mezi zaryté knihomoly, přečtou cokoli a kdykoli, klidně těžší a přemýšlivější kusy, baví je číst analyticky, pitvat a rozebírat jednotlivé věty a významy. Často o čtení s někým mluví, bývají členy čtenářských klubů a podobně a mají načteny kupy klasiky.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy nebývají úplně velkými čtenáři, knihu berou jako závazek a často jim trvá, než se odhodlají některé opravdu věnovat svůj čas. Delší a těžší věci louskají jen minimálně, naopak je osloví poezie nebo sbírky fejetonů či sloupků, které mohou číst přerušovaně, když na to mají zrovna náladu. Protože bývají kreativní a často se projevují umělecky, rády poslouchají příběhy při jiné činnosti, jakou je třeba kreslení či focení. Umějí ocenit krásný vizuál, často si knihy pořizují na okrasu a nakonec je ani nečtou.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři bývají fanoušky fantastiky všeho druhu, baví je podivno a žánr, který nemá vlastně žádná omezení, roztahuje se do všech směrů a pitvá snad všechna témata. Nemají však rádi brak, nesnášejí, když autor čtenáře podceňuje nebo jim dává něco zadarmo. Chtějí totiž uplatnit svůj intelekt a bystrou mysl. Knihy k životu nezbytně potřebují a hltají je ve všech podobách, jak jim přijdou pod ruku, ačkoli se jejich hnidopišství může projevit, když jde o hledání překlepů, chyb a nepřesností.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Štíři i Panny knihy milují a dokážou autora, děj i případné chyby pěkně pitvatFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci nejsou velcí čtenáři, víc než knihy je baví lidé. I proto jsou pro ně ideální audioknihy, které mohou poslouchat při otravných nutnostech, jako je třeba cesta do práce nebo úklid, kdy nic lepšího stejně dělat nemohou. Čtou pro zábavu, tedy spíš něco odlehčenějšího, co jim zlepší den. Výborný formát jsou pro ně komiksy, které lehko prolistují, nasytí jimi svou bujnou představivost a zase jdou o dům dál. Jakkoli nepatří mezi náruživé čtenáře, když se jim dobře vybere, umějí si čtení užít.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Tradičně zaměření Kozorozi chtějí papírovou knihu a s novinkami a zlepšováky do uší nebo do čtečky ať na ně nikdo nechodí. Ke čtení pro ně patří i pohlazení hřbetu, praskání a šustění stránek, zkoumání vazby nebo toho, co je pod přebalem. Umějí ocenit i takové aspekty knihy jako předmětu, kterých si jiní třeba vůbec nevšimnou. Jinak je baví literatura faktu zaměřená na společenské dění, rádi se učí prostřednictvím knih o nových věcech – je jim to ze všech formátů vlastně nejbližší.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Kreativní Vodnáři u věcí nevydrží dlouho. Málokdy se dokážou stulit do křesla a jen tak si hodinku číst. Kromě toho nemají tendenci zaplňovat četbou „prázdné“ minuty v životě, kdy můžou nechat svou mysl volně bloumat. Ke čtení se tedy dostanou výjimečně a většinou spíš proto, že je některý titul něčím zaujme. Může jít o výjimečně povedené zpracování, zajímavé téma či formu, zkrátka cokoli, čím v jejich očích publikace vyvstane z řady. Nemá cenu jim cokoli vnucovat, stejně by si to neužili.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou rození čtenáři, knihy je odjakživa přitahují svou možností poskytnout vítaný únik do říše fantazie. Toho Ryby moc rády využívají a zajímají je v podstatě veškeré žánry a formáty, pokud jim předloží příběh dostatečně poutavý na to, aby je zcela pohltil. Non-fiction je moc nebere, jejich hlavním zájmem je beletrie všeho druhu, klidně i knihy pro děti, čím fantasknější a bizarnější, tím lépe. Pohádky, legendy, mýty, lyrické příběhy i napínavé detektivky, to všechno může Ryby uchvátit.

Reklama

Načítám