Hlavní obsah

8 knižních novinek tohoto roku, o kterých byste měli vědět

Foto: Yuliia Gornostaieva, Shutterstock.com

Foto: Yuliia Gornostaieva, Shutterstock.com

Reklama

Světový den knihy a autorských práv oslavíme zítra a my vám přinášíme tipy na zajímavé novinky, které v roce 2021 vyjdou nebo vyšly a vám by neměly uniknout. Těšit se můžete na velmi otevřené paměti, skvělý psychothriller i knížku pro děti od té nejlepší.

Článek

Světová organizace UNESCO pořádá pravidelně 23. dubna, tedy zítra, Světový den knihy a autorských práv. A my jsme se rozhodli poptat v nakladatelství, na jaké knižní pecky se v tomto roce můžeme těšit.

Vězte, že bude o co stát, některé knihy už stihly vzbudit pěkný rozruch.

Barack Obama: Země zaslíbená

Kniha Můj příběh bývalé první dámy Michelle Obama (57) se stala hitem před pár lety a totéž slibuje i Země zaslíbená jejího manžela Baracka Obamy (59). Jedná se o první díl pamětí 44. prezidenta Spojených států amerických, který v mnohých probudil víru v moc demokracie. Jakou cestu ušel, než se stal vůdcem svobodného světa, co byly zásadní okamžiky, jak funguje nejvyšší politika, jakou má prezident moc a jaké jsou limity jeho funkce? Obama velmi otevřeně líčí, jak se vyrovnával i s tím, že byl první Afroameričan v Oválné pracovně.

Foto: Archiv nakladatelství

Země zaslíbená, Barack Obama, nakladatelství ArgoFoto: Archiv nakladatelství

Lucie Šilhová a Kateřina Cajthamlová: Zázraky jsou logické

Doktorka Kateřina Cajthamlová (58) je známá pro svoji otevřenost, nebojí se říkat nepříjemnou pravdu do očí. Přistupuje tak ovšem nejen k druhým, ale i sama k sobě, o čemž se můžete přesvědčit v knize rozhovorů, které vyjdou v září letošního roku. Vypráví o svém dětství, osobním i profesním životě, ale čeká vás i řada zajímavých zjištění: co znamená „fit fat“, proč jsou diety vlastně jen marketingový tah a proč mít pár kilo navíc není vůbec od věci. Rozhovory vedla novinářka Lucie Šilhová (53), autorka populárně naučné knihy Matkou ve vyšším věku, bestselleru Beru to na sebe, na to navazujícího pokračování Svedu to na tebe a pondělních fejetonů Očima padesátky, ve kterých už měsíce vtipně glosuje aktuální dění.

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Kateřina Cajthamlová nechá nakouknout do soukromí a otevřeně promluví i o dietách Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Woody Allen: Mimochodem

Je jen pár knih, které vyvolaly rozruch ještě před samotným vydáním, a paměti Woody Allena (85) mezi ně patří. A nejen proto, že knihu odmítla vydat řada nakladatelství kvůli obvinění, že filmař obtěžoval svou tehdy nezletilou dceru Dylan. Allen zde překládá svoji obhajobu, a zároveň tak reaguje na dokument HBO Allen vs. Farrow, který je podle filmaře natočen jednostranně.

Režisér nicméně čtenáře provede i celou svou režisérskou kariérou. Popisuje, jak vyrůstal v Brooklynu, jak se hledal jako autor i jako stand-up komik, jak se dostal k filmu. Vyjadřuje se i ke svým manželstvím, láskám a velkým přátelstvím, hovoří o jazzu, knihách a divadelních hrách. Na své bouřlivé životní osudy nahlíží pochopitelně s humorem, zcela otevřeně říká, nač je hrdý, a odhaluje démony, se kterými potýkal. Překlad Micheala Žantovského je jen třešnička na dortu.

Kniha již vyšla v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Foto: Archiv nakladatelství

Mimochodem, Woody Allen, nakladatelství ArgoFoto: Archiv nakladatelství

J. K. Rowling: Vánoční prasátko

Autorka osmi knih o Harry Potterovi umí psát pro děti jako málokdo. V knize Vánoční prasátko mísí svět skutečný a svět fantazie, příběh je napínavý a moudrý zároveň. Malý chlapec Jack má odmalička plyšové prasátko a zbožňuje je nade vše. Jak daleko ale bude ochoten jít, když se mu hračka na Štědrý den ztratí? Jack se vydává na kouzelnou cestu za záchranou nejlepšího kamaráda a vy se můžete těšit, protože tuto knihu si podle všeho zamiluje celá rodina.

Foto: Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Knihy J. K. Rowlingové jsou zárukou napínavého čtení, které baví celou rodinuFoto: Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Haruki Murakami: Tancuj, tancuj, tancuj

Jako jubilejní 250. svazek edice Světová knihovna Odeonu vyjde kniha Haruki Murakamiho (72). Jedná se o volné pokračování bestselleru Hon na ovci (2016) a, jak je u autora zvykem, knihu přečtete jedním dechem. Hrdina příběhu prožil na nejsevernějším ostrově Hokkaidó napínavé chvíle, když zde kdysi ne zcela dobrovolně hledal tajemnou ovci s hvězdou na hřbetě a jeho přítelkyně tu zmizela beze stopy z Hotelu U Delfína. Ovšem když se na místo vrátí, aby ji našel, najde místo zpustlého hotýlku moderní budovu a uvnitř stále přebývajícího docenta Berana.

Tajemný příběh vás chytne a nepustí, Murakami je zkrátka mistrem v postupném odkrývání tajemství.

Foto: Archiv nakladatelství

Tancuj, tancuj, tancuj, Haruki Murakami, nakladatelství OdeonFoto: Archiv nakladatelství

Shari Lapena: Její konec

Shari Lapena (61) je oblíbenou autorkou psychothrillerů a někteří fanoušci považují její novinku za ten nejlepší. Po dočtení budete zkoumavě sledovat sousedy, kteří se zdají být spořádanou rodinou. Takoví jsou totiž i Stephanie a Patrick, spokojení, bohatí, nedávno se jim narodila dvojčata. Stephanie má pocit naplnění, je velmi šťastná, dokud se neobjeví žena z minulosti jejího muže a s ní i šokující informace o tom, jak zemřela jeho první manželka. Prý to nebyla nešťastná náhoda, jak tvrdí Patrick. Lze mu ještě důvěřovat, nebo vraždil a má to v plánu znovu?

Foto: Archiv nakladatelství

Její konec, Shari Lapena, nakladatelství KalibrFoto: Archiv nakladatelství

David Attenborough a Jonnie Hughes: Život na naší planetě

Jedním z hitů Netflixu loňského roku byl přírodopisný dokument Život na naší planetě. Ten byl natočen podle stejnojmenného bestselleru, který je svědectvím a zároveň vizí do budoucna vědce Davida Attenborougha (94).

Ten považuje živý svět za nejpozoruhodnější, ale podle něj se planeta vychyluje z rovnováhy a upadá její biodiverzita. Jaká je jeho rada? Obnovit divočinu!

Jedná se o velmi osobní a otevřenou zpověď, ve které se uznávaný přírodovědec ohlíží jak za historií vývoje života na Zemi, tak za životem svým.

Foto: Archiv nakladatelství

Život na naší planetě, David Attenborough a Jonnie Hughes, nakladatelství PráhFoto: Archiv nakladatelství

Jana Poncarová: Cyklistka: Osud poslední baronky

Autorka knih Podbrdské ženy (2018), Eugenie (2019) nebo Alžběta a Nina (2020) se ve své novince věnuje Blance ze šlechtického rodu Battagliů. Od té se čekalo, že se stane vzornou manželkou. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak a nakonec na kole zcestovala kus světa. Dožívala pak v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích a sledovala, jak mizí známý svět kolem ní. Až díky studentce žurnalistiky Kláře ožívají vzpomínky na Blančin dávný pestrý život, včetně vzpomínek na osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis.

Foto: Archiv nakladatelství

Cyklistka: Osud poslední baronky, Jana Poncarová, nakladatelství MottoFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám