Hlavní obsah

Nevyhazujte je! Zvadlý salát, scvrklá mrkev? Tyhle fígly je dokážou zachránit

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Víte, jak skladovat ředkvičky nebo co dělat se scvrklou mrkví či zvadlým ledovým salátem? Pokud na nich nebo na jiné zelenině není vyloženě plíseň, pokuste se o záchranu. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Určitě se vám to už stalo. Prostě jste se nevšimli, že se mezi čerstvou zeleninu „připletl“ nějaký ten starší kousek. A když jste ho objevili, byl už celý ovadlý a vám ho bylo líto vyhodit. Jenže co teď s ním? Dá se taková zelenina ještě zachránit? Asi vás to překvapí, ale většinou se ještě vzpamatuje. A nepotřebujete k tomu znát žádná zvláštní kouzla – stačí studená, nebo naopak teplá voda, šťáva z citronu nebo pomeranče, případně trocha octa.

Prevence se vyplatí

Nejlepší samozřejmě je se takové situaci vyhnout a pokusit se pomocí jednoduchých fíglů udržet zeleninu v nejlepší formě. Proto je dobré šuplík na zeleninu v lednici vyložit papírovými kapesníky nebo kousky papírové utěrky. Absorbují přebytečnou vlhkost, a tak zabrání, aby zelenina v extrémně vlhkém prostředí začala předčasně hnít. Když papíroví pomocníci hodně nasáknou vodou, je třeba je vyměnit za suché.

Jestli chcete ušetřit, můžete toto opatření provést pomocí několika nových houbiček na nádobí, které dáte na různá místa mezi zeleninu. Až budou mokré, tak je jen vyždímáte do dřezu a můžete je vrátit zpátky do lednice.

Ledový salát stále křehký

Oblíbený listový nebo ledový salát vydrží déle, když ho po příchodu z obchodu vyndáte z igelitu a do lednice uložíte v papírovém sáčku. V žádném případě ale přitom neodstraňujte vnější zvadlé listy. Mohou se vám sice zdát nevzhledné a při přípravě pokrmu je samozřejmě vyhodíte, ale během uskladnění plní důležitou funkci: udržují vnitřní listy šťavnaté a křupavé.

Když se vám salát nechce vyndávat z igelitu, tak k němu přidejte plátek pořádně opečeného chleba. Topinka do sebe natáhne přebytečnou vodu a salát tak vydrží čerstvý i dva týdny.

Co nepatří do lednice

Koupili jste rajčata a nevšimli jste si, se některá z nich nejsou ještě úplně zralá? Místo do ledničky je dejte do papírového sáčku a položte na slunné místo, například na parapet. A chcete-li, aby rajská rychleji zčervenala, přidejte k nim alespoň jedno, které je pořádně červené a zralé.

Do chladničky nedávejte ani ředkvičky. Ty vydrží dlouho čerstvé, když je dáte do sklenice s vodou. Ale pozor! Ve vodě musí být ponořená pouze nať, nikoli plod. Zato mrkev je dobré uchovávat v chladnu – nejdříve ji však zbavte natě, která by ji zbytečně připravila o živiny.

Foto: CLICKMANIS, Shutterstock.com

Ředkvičky patří k zelenině, které pobyt v chladničce zrovna neprospíváFoto: CLICKMANIS, Shutterstock.com

Vsaďte na vodu

Když všechna preventivní opatření selžou a zelenina přece jen zavadne, nezoufejte. Listový salát nebo čerstvé bylinky se naštěstí snadno vzpamatují, jestliže je operete ve studené vodě a pak je v igelitovém sáčku dáte na dvě hodiny do lednice. Zvadlou petrželovou nať zase osvěžíte, když ji rozložíte na talíř a postříkáte rozprašovačem se studenou vodou. Potom ji přiklopte jiným talířem a po dvou hodinách „omlazovací kúry“ s ní skvěle ozdobíte i sváteční menu.

Pomohou i citron a ocet

K oživení změklé zeleniny, jako jsou například kedlubny nebo mrkev, pomůže, když ji nejdříve důkladně očistíte a pak ji na dvě hodiny ponoříte do studené vody se šťávou z jednoho citronu. Když zrovna nemáte doma citron, nahraďte ho polévkovou lžící octa. Scvrklou mrkev zachráníte také povařením ve vodě s několika kapkami pomerančové šťávy a olivového oleje.

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Ocet, citron a olivový olej jsou neocenitelní pomocníci i v případě scvrklé mrkveFoto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Jak zachovat svěží zeleň

Jídlo by mělo nejen skvěle chutnat, ale i dobře vypadat. Je proto důležité, aby si i výrazně zelené druhy zeleniny, jako jsou například brokolice, hrášek nebo špenát, uchovaly pěkný a svěží odstín, a to navzdory tepelné úpravě. Jak na to? Těsně před zpracováním je spařte horkou vodou a poté je ihned přelijte ledovou a pro jistotu je pak vařte raději bez pokličky.

Přesolenou zeleninu zachrání smetana

Určitě chcete, aby si zelenina během úpravy zachovala co nejvíce vitaminů i původní skvělou chuť. Proto syrovou zeleninu vždy vkládejte až do vroucí vody. A jestli potřebujete, aby zachutnala i těm nejvybíravějším jedlíkům, musíte její chuť co nejvíce zjemnit. Toho docílíte, když ji místo ve vodě podusíte v horkém mléce.

Jenže co dělat, když vám „ujede“ ruka a vy zeleninu přesolíte? Pokud nepomůže propláchnout ji horkou vodou, určitě to zachráníte, když k ní přimícháte trošku zakysané smetany. Slanost se díky ní zneutralizuje.

Jak skladujete zeleninu vy? A jak dlouho vám vydrží čerstvá?

Reklama

Načítám