Hlavní obsah
Mléko kozí 1,5 % tuku (Lactel)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 190 kJ |
Bílkoviny | 3,2 g |
Tuky | 1,5 g |
Sacharidy | 4,6 g |
Sůl | 0,15 g |
SAFA | 1,01 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 4,6 g |
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Obsah tuku v tomto výrobku je poměrně nízký, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V polotučném mléce je proto obsah cholesterolu poměrně nízký. Díky poměrně nízké energetické hodnotě a přítomnosti řady prospěšných látek je vhodné polotučné kozí mléko konzumovat i při redukční dietě.
Náhrada potraviny
Pro zpestření můžete kozí mléko do jídelníčku občas zařadit, jeho nutriční hodnoty jsou však téměř shodné s mlékem kravským, které je značně levnější.
Postranní panel
Reklama
Reklama