Hlavní obsah

Pohanka loupaná kroupy

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 440 kJ
Bílkoviny10 g
Tuky2 g
Sacharidy71 g
Sůl0,01 g
SAFA0,7 g
Vláknina4 g
Cukry0,3 g

Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Významný je také obsah rutinu a rostlinných sterolů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Pohanka neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Pohanku lze použít k přípravě kaší, nákypů, rizota, jako přídavek do salátů, polévky apod.

Náhrada potraviny

Pohanku je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.