Hlavní obsah

Šetřete! Místo lampy rozsviťte stůl

Foto: Moree

Lampičku v obývacím pokoji nahradí svíticí stolekFoto: Moree

Reklama

Lustr, lampa a lampička – to jsou tři základní možnosti, jak nasvítit interiér. Přesněji řečeno byly. Místo nich totiž dnes můžete v obýváku svítit konferenčním stolkem a v koupelně umyvadlem. A je to nejen krásné, ale také úsporné!

Článek

Svíticí nábytek si získává na oblibě. V bytě září jak dna kuchyňské linky, tak barové pulty, umyvadla nebo stolky. Jde o vysoce bezpečné kousky, které lze používat nejen v interiéru, ale i venku. A dobře vypadají všude.

Lákadlo pro designéry

Světlo dokáže vytvořit i z obyčejného nábytku nevšední kousky a proměnit interiér. Této zásady se držel například designér Jaroslav Větvička, který osadil umyvadla na prosvětlenou desku. „Umělé světlo je nedílnou součástí koupelnového nábytku, neboť zde člověk provádí hlavně ranní a večerní očistu, kdy to přirozené chybí. Proto ta deska z průsvitného corianu, která je zespodu podsvícená. Dodává koupelně na atmosféře a nabízí přiměřené světlo nejen ráno, kdy člověk ještě není zcela probuzený,“ popisuje autor svůj nápad, oceněný Národní cenou za studentský design 2010.

Foto: Corian

Designér Jaroslav Větvička posadil dvě umyvadla na svíticí deskuFoto: Corian

Foto: Corian

Umyvadlo od Jaroslava Větvičky podruhéFoto: Corian

Svíticí nábytek se ale ve světě vyrábí už i sériově. Jde hlavně o různé stoly, stolky či víceúčelové kousky sloužící k sezení nebo třeba jako odkládací plocha. Zajímavého efektu dosáhnete i se svítícími květníky. Výborně poslouží i na zahradě, kde vytvoří mimořádně efektní prostředí.

Foto: Corian

Ideálním materiálem na výrobu svíticího nábytku je CorianFoto: Corian

Foto: CorianNa výrobu se dají využít různé druhy plastů

Svítí i barevně

Širokému použití odpovídá i zvolený materiál nábytku a zdroje světla. Stolky či sedačky tak mohou být z polypropylenu, jednoho z nejpoužívanějších materiálů současnosti, nebo polymethylmetakrylátu, který budete znát spíš pod označením plexisklo nebo akrylátové sklo. Vhodný je také corian, o jehož vlastnostech jste se moli dočíst zde. Použít lze i materiály jiné. Důležité je, aby mezi jejich vlastnosti patřila tuhost, odolnost, stálobarevnost a velmi snadná údržba. Pro větší pohodlí se pak třeba sedačky ve tvaru kostky doplňují polštářky či čalouněnými sedáky.

Foto: Moree

Svíticí stolek Lounge Mini dostal tvar přesýpacích hodinFoto: Moree

Foto: Moree

Pokud konferenční stolek zhasnete, bude vypadat jako obyčejnýFoto: Moree

Každý nábytek je k dostání ve třech různých provedeních, která rozhodují o tom, zda ho můžete použít jen uvnitř, nebo s ním vyjít i ven. „Klasikou a nejlevnější variantou jsou typy, vybavené obyčejnou elektrickou šňůrou, žárovkou a vypínačem, kterým je rozsvěcujete a zhasínáte,“ popisuje Luboš Žáček, zastupující značku Moree. A přidává technické řešení dalších variant vhodných i na ven. „Zde může mít nábytek opět kabel, ovšem s vyšším zabezpečením, vhodným do exteriéru. Poslední variantou je nábytek s akumulátorem, který vydrží svítit až třicet hodin.“ Pokud uvažujete o pořízení podobného kousku, pak si na začátku rozmyslete, kde a jak ho budete používat, a podle toho zvolte zdroj energie.

Foto: Corian

Světlo v kuchyňském nábytku nemusí mít vždy praktický významFoto: Corian

Foto: Moree

Často jde pouze o zajímavý doplněkFoto: Moree

Před nákupem je také dobré vědět, k čemu má sloužit – chcete od něj spíš jen praktické využití, a stačí vám tedy světlo příjemné pro oči, nebo máte čas a náladu ho používat i k vytvoření specifické atmosféry v bytě? I to je možné. „V tom případě je třeba si pořídit nábytek se speciální LED technologií, která dovoluje nastavit si různou barvu od červené, zelené až po modrou. Ty se mohou střídat, nebo si zvolíte a předdefinujete jen jednu,“ dodává Luboš Žáček.

Foto: Moree

Svíticí nábytek lze použít i na zahraduFoto: Moree

Foto: Tchibo

Svíticí obal na květináč stojí tisícikorunuFoto: Tchibo

Líbí se vám takový nábytek a pomohl by vám s lepším nasvětlením interiéru, jen se bojíte, že na něj nemáte? Zde je dobrá zpráva na závěr. Cena těchto kousků začíná už na částce 2500 korun.

Dopřejte si krásný den plný světla!

Reklama

Související témata:

Načítám