Hlavní obsah

Souboj receptů: Levné nápady na večeři

Reklama

Dnešní souboj má skvělé téma, které ocení každý – báječné večeře, za které utratíte jen pár korun. A co víc? Oba recepty jsou netradiční a zatraceně dobré!

Článek

Bojovat dnes přišla čtenářka Sandy, která ráda používá netradiční suroviny. Dnes do svého jídla zapojila citronovou trávu, která u nás zatím není úplně známá. Ničeho se však nebojte, sehnat se dá ve většině vietnamských večerek, v obchodech s bylinkami nebo na trzích. Klára ve svém receptu použila také spoustu bylin – i vy už si dejte květináče s voňavými bylinkami na okno a začněte jim věnovat péči, v kuchyni jsou totiž nenahraditelné!

Klářiny brambory s bylinkovou strouhankou

Na 4 porce potřebujete: 6 brambor, čerstvou strouhanku ze 2 rohlíků, 2 bílky, 250 g anglické slaniny vcelku nebo uzeného masa, svazek jarní cibulky, 2 lžičky dijonské hořčice, kůru z 1 citronu, sůl, pepř, svazek několika druhů bylinek (Klára použila pažitku, libeček a bazalku)

Foto: Jakub Jurdič

Brambory jsou jednoduché na přípravu, a přitom opravdu dobré!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Jídlo je opravdu jednoduché na přípravu. Nejprve oškrábejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a dejte vařit do osolené vody do měkka. V misce smíchejte strouhanku s nasekanými bylinkami, solí, pepřem a citronovou kůrou.

Zatímco se brambory vaří, nasucho na pánvi opečte slaninu nebo uzené (obojí pustí tuk). Když je maso opečené krásně dozlatova, vyjměte ho, ale tuk na pánvi nechte. Uvařené brambory obalte v bílcích a v bylinkové strouhance. Dejte opékat na vypečený tuk.

Když se na bramborách udělá kůrka, přisypte opečenou slaninu, nasekanou jarní cibulku a přidejte dijonskou hořčici. Vše promíchejte, osolte, opepřete a podávejte třeba s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Kuře s citronovou trávou podle Sandy

Na 4 porce potřebujete:8 kuřecích paliček, 1 lžíci medu, šťávu z jednoho citronu, 3 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 stonek citronové trávy, 1 lžíci kvalitní sójové omáčky, 1 chilli papričku, hrst čerstvého koriandru, 1 lžíci olivového oleje, 200 g dlouhozrnné rýže

Foto: Jakub Jurdič

Citronová tráva dá kuřeti exotickou chuť a krásně ho ovoníFoto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu předehřejte na 200 °C. Med, šťávu z citronu, sójovou omáčku, zázvor nastrouhaný najemno a olivový olej smíchejte v misce. Přisypte najemno nasekanou chilli papričku, citronovou trávu a česnek.

Kuřecí paličky vyskládejte do zapékací misky a zalejte připravenou marinádou. Nechte minimálně hodinu odpočinout. Potom dejte péct na 35 minut. Občas lehce podlejte vodou, aby citronová tráva a česnek nezhořkly. V půlce pečení otočte jednotlivé kusy masa a dopečte do zlatohněda. Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem.

Jaké levné večeře děláte doma vy? A použili jste někdy citronovou trávu?

Reklama

Načítám