Hlavní obsah

10 fíglů na praní, které ještě neznáte

Foto: thinkstock

Opravdu už víte o praní všechno?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co na tom je – prostě hodíte prádlo do pračky, přidáte prášek a aviváž a je to. Možná si ale neuvědomujete, že i v tomto jednoduchém procesu se dá udělat hodně chyb. My vás jich ale zbavíme!

Článek

Před tím, než začnete prát, musíte udělat hned několik důležitých rozhodnutí, která zásadně ovlivňují výsledek – jak roztřídit prádlo, jakou teplotu zvolit, jaký použít prací prostředek. Dnes se všechno dozvíte!

Desatero správného praní

1. Nejprve prádlo rozdělte podle barev na bílé, barevné a černé (či tmavé). Pokud máte hodně červeného prádla, pak se hodí dát ho také zvlášť.

2.Kam dát několikabarevné prádlo? Perte je podle dominantní barvy – například bílé s tenkým proužkem je lepší dávat do světlého prádla, jinak bílá zešedne. Černá bude v tomto případě jistě stálobarevná, aby nepouštěla.Trička a mikiny s potiskem perte podle barvy materiálu, vždy naruby, potiskem dovnitř, ideální teplota jejich praní je 30 °C, potisky většinou snesou do 40 °C, ale víc už ne.

3. Hromádky barevného prádla rozdělte dál podle materiálu – funkční sportovní oblečení (více o něm ve článku Chcete si zničit bundu na lyže? Hoďte ji do pračky!), vlnu, ale i syntetické materiály perte zvlášť na příslušný prací program nebo raději v ruce. Pokud si nejste jisti vhodnou teplotou vody a další údržbou, podívejte se na cedulku – právě proto se nevyplatí je z oblečení odstřihávat.

Foto: thinkstock

Základem je správné třídění podle barev a materiáluFoto: thinkstock

4. Naplňte pračku dostatečným množstvím prádla. To, že pračka vypere 5 kg prádla, znamená pětikilovou hromádku suchého prádla. Když do pračky nacpete víc, nemůže se v bubnu pohybovat, takže se otáčí jako jedna hrouda. Nevypere se a ještě přetěžujete mechanismus pračky. Pokud dáte prádla naopak málo, nemůže se o sebe třít, což je jedna z podmínek kvalitního vyprání. Navíc tím plýtváte vodou, přípravkem i energií.

5.„Chcete-li dobře vyprat silněji zašpiněné prádlo, je lépe ho namočit. Potom není třeba zvyšovat dávky pracích prášků, ale ani používat předpírku a vysoké teploty. Případné skvrny doporučujeme předem odstranit například citronem či žlučovým mýdlem,“ říká Mgr. Helena Jaloševská ze společnosti pro ekologické informace a aktivity Rosa.

6. Pokud chcete kupovat prací prášek univerzální, stejně dávejte pozor, zda je určen na bílé a stálobarevné prádlo, nebo na to tmavé. Rozhodně se nevyplatí je zaměňovat, protože ten na bílé obsahuje rozjasňovače a bělidla, to pro tmavé zas chrání barvy. Oba druhy jsou primárně určeny k praní středně až silně znečištěného prádla. Na čistě bílé prádlo můžete vyzkoušet místo pracího přípravku jedlou sodu, která také výrazně rozjasňuje.

Foto: thinkstock

Prádlo jemné a speciální tkaniny perte vždy zvlášťFoto: thinkstock

7.Na jemné tkaniny a jen lehce zašpiněné prádlo volte prací prostředek, který zabrání vyblednutí barev, ideálně ten tekutý.

8. Dodržujte doporučené dávkování – to výrobce počítá na vyprání standardního množství středně znečištěného prádla ve středně tvrdé vodě. „V reálu dávka spočtená na 4–5 kg prádla. Pokud ho dáte moc, nemusíte se bát poškození textilií, ale trpí vaše peněženka a není to ekologické. Jestliže ale dáváte dlouhodobě méně, pak prádlo zašedne, špína se úplně neodstraní a mohou vzniknout mastné šedé žmolky,“ říká Jana Očadlíková, manažerka marketingu divize Prací a čisticí prostředky Henkel ČR.

9. Občas můžete mít pochybnosti, zda vložit prací přípravek do přihrádky pračky, nebo ho dát rovnou do bubnu. Klasické prášky se dávkují do přihrádky. Pokud vaše pračka nabízí možnost dávkovat tam i tekutý přípravek, můžete to udělat – jinak ho dejte v odměrce přímo do bubnu. Tam patří i gelové kapsle nebo tablety.

10. Pokud chcete při nákupu pracího přípravku zohlednit cenu, nedívejte se na poměr mezi hmotností balení a cifrou na cenovce, ale přepočtěte si náklady na jednu dávku, která je stanovena pro všechny výrobce stejně. O tom, jestli se vyplatí kupovat velká balení, se víc dočtete zde.

V jakém pracím přípravku nejčastěji perete? Napište nám!

Načítám