Hlavní obsah

10 rad, jak přežít zimu ve zdraví!

Foto: Profimedia

Zima většinou nebývá tak romantická, jak si ji představujemeFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima! Na romantiku v podobě zasněžených kopců a blýskavých rampouchů zapomeňte. Čekají vás spíš rýmy, chřipky, kašel, nepříjemný chlad a žádné sluníčko. Jak ji přežít v co největším zdraví? Máme tipy!

Článek

Ano, je to tak! Zima s sebou přináší spousty zdravotních rizik. Když ale dodržíte 10 rad, které zveřejnil britský deník Daily Mail, máte šanci přežít ji ve zdraví.

1. Mrkejte a noste brýle

Čím je venku větší zima, tím sušší je vzduch. Lepší to není ani uvnitř, protože i topení vzduch velmi vysušuje. A tím trpí především vaše oči, které nejsou dostatečně zvlhčované a hrozí nepříjemné záněty.

Proto hodně mrkejte, čímž zvýšíte produkci slz. A také noste brýle (dioptrické či sluneční), protože za nimi se lépe drží vlhkost.

2. Jezte levou rukou

Tohle pravidlo platí především ve společnosti velkého počtu lidí, třeba na večírku. Pravou rukou se s nimi zdravíte a vaše dlaně se stávají přechodným domovem pro nesmírné množství bakterií. Pokud pak toutéž rukou jíte, přenesete si je do úst, a nákaza je na světě. Pro zvýšení efektu mějte při ruce antibakteriální gel, kterým ruce kdykoli vydezinfikujete.

3. Alkohol? Ne!

Po prvním doušku něčeho ostřejšího máte pocit, že vás to zahřálo. Alkohol vám totiž vyhnal teplou krev k pokožce, kde máte nejvíc tepelných senzorů. Ale ve skutečnosti vaše tělesná teplota klesla, protože teplá krev pochází z vnitřních orgánů, kterým teď chybí. Navíc alkohol roztahuje cévy, obzvláště ty pod pokožkou, takže krev se rychleji ochlazuje. A také snižuje schopnost těla třást se, což se možná zdá jako příjemné, ale právě při třasu svaly produkují potřebné teplo.

Foto: Profimedia

Zrovna alkohol není vhodný způsob, jak se v zimě zahřátFoto: Profimedia

4. Pomůže lampa

Krátké dny, žádné sluníčko. A tak tělu chybí vitamín D, který získáváte právě ze slunečního záření. Tyhle ztráty vám pomůže vynahradit lampa, která imituje denní světlo. Stačí každé ráno třicet minut, a budete se cítit odpočatější, zlepší se vám nálada a v noci budete lépe spát.

5. Pozor na MHD

Městská hromadná doprava je místem, kde se můžete velmi snadno nakazit čímkoli, co se přenáší kapénkovou infekcí. Podle vědců dokážou choroboplodné kapénky při kýchnutí či zakašlání doletět až 3,5 metru od nemocné osoby.

Pokud tedy vedle vás třeba v autobuse někdo kýchá, na deset vteřin od něj odkloňte hlavu (za tu dobu se vyčistí vzduch ve vašem nejbližším okolí) a pak se přesuňte co nejdál od dané osoby. Ideálně těch 3,5 metru.

6. Šátek přes nos

Nejde jen o zvýšené riziko kapénkové infekce, studený vzduch sám o sobě dráždí vaše dýchací cesty, které se chladem stahují, což způsobuje kašel a sípání. Proto se vyplatí nosit přes nos šátek či šálku. Nejen že snížíte riziko kapénkové infekce, ale budete dýchat teplejší vzduch a nebudete dráždit své dýchací cesty.

7. Týdně čistý polštář

Obzvlášť na polštářích se drží velké množství bakterií a dalších choroboplodných zárodků. Proto v zimě měňte povlečení na polštáři každý týden. Pokud ten, s kým postel sdílíte, je nemocný, vyperte polštář každý den. A to na šedesát stupňů.

Foto: Profimedia

Rýma, kašel, chřipky. Ty dovedou v zimě člověka pořádně potrápitFoto: Profimedia

8. Spěte

Nedostatek spánku snižuje vaši imunitu. Pokud spíte denně méně než sedm hodin, máte podle odborníků třikrát větší šanci něco chytit než ten, kdo spí osm hodin. A pokud jste nemocní, spěte ještě víc. Spánek pomáhá k regeneraci a uzdravení.

9. Sexu tak akorát

Ideální je prý oddávat se sexu jednou až dvakrát týdně. Podle studie vědců z Wilkes-Barreské univerzity v Pensylvánii z roku 2009 mají lidé, kteří se milují právě s takovouto frekvencí, o 30 procent vyšší hladinu imunoglobinu A. To je protilátka, která se vyskytuje hlavně na povrchu sliznic a chrání tělo před mikroorganismy. Víc sexu ale více imunoglobinu A už neznamená...:-)

10. Čistý vánoční stromek

Tohle se týká těch, kteří mají doma umělý vánoční stromek. Často se v nich totiž drží prach, roztoči a bakterie. Než ho nazdobíte, pořádně ho vysajte a neuškodí umýt ho hadicí či sprchou.

Jak jste na tom se zdravím v zimě vy?

Reklama

Načítám