Hlavní obsah

Jak si udržet zdraví v zimě? Větrejte, jezte polévky a choďte spát dvě hodiny před půlnocí

Foto: JJ-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: JJ-stockstudio, Shutterstock.com

V chladných měsících má imunitní systém mnohem víc práce: musí se vypořádat s náporem virů a bakterií, aby organismus ochránil před nachlazením, virózami nebo chřipkou. Jak zvládnout sezonu respiračních nemocí ve zdraví? Tady je pár snadných, ale účinných kroků.

Článek

Méně slunce a přirozeného denního světla, chladné a vlhké počasí, studený vítr, časté přecházení z vytopených interiérů do nevlídného venkovního ovzduší nebo neustálé rýmičky a kašlíky, které děti nosí ze školky či školy… To všechno dává obranyschopnosti pořádně zabrat. Nechcete trávit velkou část zimy v posteli? Vyzkoušejte pár následujících tipů. Všechny pomáhají posilovat imunitu, zlepšují regeneraci a udržují v dobré kondici dýchací cesty.

1. Choďte dřív spát

Spánek představuje nejlepší a také nejlevnější formu prevence sezonních chorob. Regenerace orgánů a tkání, k níž během spánku dochází, je pro odolnou imunitu velmi důležitá. Dospělý člověk by si měl denně dopřát sedm až osm hodin, děti pak alespoň devět hodin. Zkuste upravit spánkový režimuléhejte do postele pokud možno alespoň dvě hodiny před půlnocí. Pokud máte problém s usínáním, dejte si po večeři šálek meduňkového čaje nebo teplého mléka s medem.

2. Vsaďte na české zimní superpotraviny

Na přirozenou obranyschopnost má významný vliv každodenní strava. Jak známo, až 80 % imunity se nachází ve střevech, dopřejte proto svému střevnímu mikrobiomu tu nejlepší potravu. V zimě potřebuje tělo víc vitaminů C a D, také zinkuantioxidantů. Důležité živiny najdete v jablkách, hruškách, kořenové zelenině, kysaném zelí, cibuli, česneku, kysaných mléčných výrobcích nebo fermentovaných potravinách.

3. K večeři si dejte polévku

Vydatné polévky a silné vývary pomáhají dodat tekutiny, zvlhčují sliznice a zlepšují trávení. Pořádná porce horkého zeleninového krému nebo slepičí polévky zahřeje, posílí imunitu, prospěje střevům a dodá živiny v lehce stravitelné podobě. A to je ideální, zvlášť když tělo bojuje s chladem a potřebuje víc energie pro udržení tělesné teploty. Navíc polévky představují skvělý způsob, jak jíst v zimě víc zeleniny či luštěnin.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vydatná horká polévka prohřeje tělo a dodá živiny i potřebné tekutinyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Buďte denně půl hodiny venku

Pobyt venku podporuje imunitu, zlepšuje náladu a pomáhá udržovat fyzickou kondici. Můžete vyrazit na procházku, s dětmi na hřiště, hrabat listí na zahradě, vyvenčit pejska nebo se vydat na nákup pěšky, případně vystoupit z tramvaje či autobusu o dvě zastávky dřív a zbytek dojít pěšky. Půlhodinku, kdy uděláte něco jen pro sebe a své zdraví, si v rozvrhu najde asi každý. Při pohybu venku je důležité správně se obléknout: ideální je oblečení vrstvit.

5. Přijměte denně dva litry tekutin

Dostatek tekutin není důležitý jen v horkém létě, pitný režim nepodceňujte ani v chladnějším období roku. Myslete na to, že i když nemáte výrazný pocit žízně, vodu byste měli mít stále po ruce. Suchý vzduch v interiérech i chladné a větrné počasí venku vysušuje a tím oslabuje sliznice, první obrannou linii proti virům a bakteriím. Kromě čisté vody nebo neslazených minerálek můžete sáhnout po ovocných i bylinkových čajích.

6. Větrejte a nepřehánějte to s topením

V uzavřených místnostech se snadno a rychle šíří viry i bakterie, suchý a přetopený vzduch navíc vysušuje sliznice dýchacích cest, což je dělá náchylnější k infekcím. Snažte se doma několikrát denně větrat, stačí krátce, ale intenzivně (pět minut naplno otevřené okno). A také to nepřehánějte s topením: přetápění oslabuje imunitu.

Načítám