Hlavní obsah

10 rad, jak se bránit zlodějům

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Dům by po odjezdu neměl vypadat prázdněFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dovolená! Ať už budeme pryč týden či měsíc, je dobré předtím uvažovat o tom, co by se mohlo stát a v jakém stavu najdeme svůj byt či dům, až se vrátíme. Zde je seznam možných nebezpečí, která mohou na naše domácnosti číhat. Vyhněme se jim, díky našemu desateru proti zlodějům!

Článek

Stop zlodějům a haváriím!

  1. Požádáme někoho z rodiny, nebo z opravdu blízkých lidí, aby nám pravidelně vybíral poštu. Podle přeplněné schránky by si nás totiž mohl vytipovat zloděj.
  2. Pokud nemáme někoho tak důvěryhodného, lze se domluvit na poště, aby nám korespondenci shromažďovali a předali po návratu. Tato služba je bezplatná.
  3. Na poštovní schránku a na vchodové dveře je lépe dávat příjmení bez titulů a v množném čísle, i kdybychom právě žily samy.
  4. Nezatahujeme závěsy a rolety, aby nebylo patrno, že je byt opuštěný.
  5. Je dobré si pořídit časový spínač, který třeba v devět večer rozsvítí světla, aby byt nevypadal opuštěný. Ten nám firma včetně montáže poskytne do tisíce korun a zamontuje se místo vypínače. Na zhruba 200 korun přijdou ty, které stačí zasunout do zásuvky.
  6. Okna, balkony a lodžie samozřejmě také pečlivě uzamkneme, pokud máme mříže, nezapomeneme je také zamknout
  7. Pokud vlastníme něco opravdu cenného, jako jsou šperky a větší hotovost, raději je před odjezdem odneseme do bankovního trezoru. Nepodceňujeme včasnost takového zabezpečení. Poskytne nám jej sice téměř každá pobočka každé banky, u těch menších však existují pořadníky, kdy si počkáme, až někdo svou schránku odhlásí – teprve potom ji můžeme získat. Platí se za ni do 1000 korun měsíčně, ale musíme si u zvolené banky zřídit účet a schránka má velikost většího šuplíku. Stejně tak kreditní karty nenechávejme doma, i když je během dovolené nebudeme používat.
  8. Před odjezdem na dovolenou určitě překontrolujeme všechny elektrické a plynové spotřebiče. Televizi, mikrovlnou troubu či varnou konvici pro jistotu vypneme ze zásuvky. Přesvědčíme se také, zda jsou vypnuté vodovodní kohoutky, neprotéká záchod a podobně.
  9. Na dobu, kdy budeme pryč, si můžeme pronajmout domácí alarm. Pokud je napojen na bezpečnostní agenturu, vyjde nás až na 1500 korun, pokud si zřídíme službu, kdy je napojen na konkrétní telefonní číslo – nejlépe sousedů nebo třeba někoho z rodiny – můžeme ho dostat jen za 600 korun. Takovou službu ovšem neposkytuje každá firma a je potřeba hledat ji co nejblíže, aby nepřibyly výdaje za cestovné.
  10. Cizím lidem zbytečně nevypravujeme o tom, že jedeme pryč a na jak dlouho. Rozhodně nepíšeme na Facebook, kdy a na jak dlouho odjíždíme. Nikdy nevíme, kdo se k takovým informacím dostane.

Za kterými dveřmi budeme v bezpečí?

Základem zabezpečení každého bytu a domu jsou ty správné dveře. Vybíráme je podle kvality a funkčnosti. Nízká cena není vždycky to nejpodstatnější. Pokud se nějaký výrobek honosí názvem „bezpečnostní dveře“, ještě to neznamená, že nás ochrání. Opravdové bezpečnostní dveře mají certifikát s uvedením bezpečnostní třídy a byly prověřeny profesionálními komisaři. Dělí se do šesti kategorií, ale pro běžný byt je ideální trojka a čtyřka. Dveře mohou mít buď dřevěnou, nebo kovovou konstrukci a důležité je i kování. Vložka by měla být odolná vůči vypáčení, rozlomení či odvrtání. Je rozdíl, zda do zamykání investujeme třeba 600, ale také 3000 korun. Od toho je odvislá i cena klíčů. Pokud nám jde opravdu o bezpečnost, necháme si vyrobit certifikované klíče, které nemůže někdo namnožit bez speciální karty a dokladu totožnosti. Stejně důležitá jsou u dveří i futra, protože pro zloděje je mnohdy snazší vylomit dveře rovnou, než si „hrát“ se zámkem.

Pro zajímavost…

  • Bezpečnostní dveře mohou mít vysokou zvukovou a tepelnou těsnost, zpravidla bývají i protipožární.
  • Hlavní zámek by měl být atestovaný na tlak až jedné tuny.
  • Jediným klíčem zamykáme třeba 20 zamykacích bodů.
  • Kukátko se vždycky vyplatí – neotvíráme cizím lidem.
  • Je-li to možné, domluvíme se se sousedy na zamykání i domovních dveří.

Pokud jsme prošli byt a přesvědčili se o tom, že nehoří ani cigareta v popelníku nebo že jsme pro samé chystání nezapomněli doma svého nejmladšího, můžeme směle vyrazit a už si jenom užívat krásné dny!

Reklama

Související témata:

Načítám