Hlavní obsah

10 rad, jak správně grilovat

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Večeře připravená na ohni patří k létuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Někomu se zdá zbytečné rozebírat zásady správného grilování, když je to jedno z nejjednodušších „vaření". Ano, pokud zvolíme elektrický, případně plynový gril. Ale ta správná romantika je steak připravený na ohni, v současnosti spíš tedy na dřevěném a nově i kokosovém uhlí. Na co si dát v tomto případě pozor?

Článek

1. Kvalitní potraviny

Chceme-li vynikající jídlo, je třeba na grilování koupit i kvalitní potraviny. I tady platí, že nejlepší steak je z čerstvého masa a ne z toho, které máme půl roku v mrazáku, stejně tak zeleninu grilujeme čerstvou, natlučené a nahnilé kousky patří na kompost.

2. Zapomeňme na marinády

S prvním bodem souvisí i ten druhý. Různé marinády a nakládání masa předem je českou výsadou. „Pokud máme čerstvé maso, je zbytečně přebíjet jeho přirozenou chuť a vůni kořením, to pak chutná všechno stejně," konstatuje Tomáš Levý, zástupce šéfkuchaře v pražské restauraci Infinity. Grilujeme proto maso „přírodní" a servírujte s ním olivový olej, sůl a pepř, ať si ho každý dochutí sám na talíři.

3. Grilujeme zdravě

Existuje ještě jeden důvod, proč nepoužívat marinády. Zabráníme tak vzniku rakovinotvorných látek v jídle. Ty se do jídla dostávají tak, že nám marinády a tuk odkapávají na rozpálení brikety a uhlí, na kterých se přepálí a přemění v karcinogenní kouř, který se dostává zpět do jídla. Když ale nemáme pokrm naložený, něco podobného hrozí minimálně.

Foto: Weber

Umíte správně grilovat?Foto: Weber

4. Misky riziko ještě omezí

Kdo se bojí nejen vzniku škodlivých látek, ale třeba se mu nechce klást pokrm přímo na rošt, může využít grilovací misky. Ty zabrání přímému styku masa s rozžhaveným topidlem a také díky nim nestékají tuky a marinády do ohně.

5. Na čem grilovat

Zřejmě málokdo tuší, že se rozlišuje dřevěné uhlí a dřevěné brikety. Z různých nezávislých testů vyšlo lépe uhlí než brikety, protože ty obsahují více popela. Druhým důležitým parametrem, který určuje kvalitu paliva je obsah aktivního uhlíku. Ten může tvořit až 80 procent uhlí či briket.

6. Pochválen buď kokos

Novinkou na trhu jsou kokosové brikety. „Jsou vyrobené z lisovaných zuhelnatělých slupek kokosových ořechů, neobsahují proto žádné chemické látky ani umělé přísady," říká Jiří Ondráček ze společnosti Finspace. K jejich výhodám patří i dlouhé hoření, žár vydávají čtyři hodiny, proto nemusíme během grilování přikládat a čekat, až se uhlí znovu rozžhaví. Zbývá po nich i málo popela. Tři kilogramy stojí 139 korun.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepřebíjejte chuť a vůni masa kořenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

7. Kdy je ten správný žár

Pozor na to, abychom nezačali grilovat příliš brzo - je třeba nechat uhlí či brikety nejen rozhořet, ale i vyhořet. Správně totiž máme grilovat nikoli nad ohněm, ale nad žhavými uhlíky.

8. Jak regulovat žár?

Jako největší nevýhoda grilování na uhlí či briketách se uvádí to, že nelze regulovat množství tepla, a tak nemusí být pokrm dokonale propečený. My to ale dokážeme! Stačí k tomu totiž obyčejný rozprašovač s vodou.

9. Uklízet se musí

Pokud nepoužíváme misky a grilujeme přímo na roštu, je třeba ho po použití pečlivě umýt a odstranit napáleniny a mastnotu, nejlépe kartáčem. Pouhé opálení na začátku dalšího grilování nestačí.

10. Dobrá nálada je třeba

Rozhodně bychom při grilování neměli zapomínat na to, že jde o obřad, který si máme krásně užít. Je proto zbytečné se nervovat tím, že někdo nemá dostatek ubrousků, že dětem padá jídlo na zem, a že manžel už steak zapíjí třetím pivem!

Reklama

Související témata:

Načítám