Hlavní obsah

10 věcí, které jste nesnášely, ale na mateřské je děláte taky!

Foto: Thinkstock

Matky jsou často překvapené, jak se realita liší od jejich plánůFoto: Thinkstock

Reklama

Také vás dříve vytáčely ukňourané či rozmazlené děti? Zařekli jste se, že tohle se vám rozhodně nikdy nestane? Pak vězte, že mateřská vás vyškolí. Tohle je 10 nejčastějších věcí, které se s dětmi často změní.

Článek

Máte děti? Pak jistě víte, že existují různá předsevzetí ohledně výchovy, která jste si dali, než jste se stali rodiči. Viděli jste například u kamarádky, že její dítě jí u televize nebo že mu dává hodně čokolády, a v tu ránu jste si pomyslely, že tohle rozhodně vy u svého dítěte nikdy nedopustíte? Raději nesuďte předem, protože dnešní článek vás přesvědčí o tom, že vše může být jinak. A jak řekla trefně jedna z našich čtenářek, člověk míní, děti mění.

1. Uřvané děti

Určitě to všichni znáte, přistoupíte do autobusu či metra a najednou řev. Dítě se vzteká a matka je bezradná, ba co víc, své dítě ignoruje. Každý se otáčí, co se děje, ale v podstatě nejde o nic jiného než o běžnou komunikaci, kterou zažila nejedna rodina s dětmi. „Jako bezdětnou mě to hrozně otravovalo a nechápala jsem, proč rodiče s dítětem nevystoupí. Dnes mám však doma také malého vzteklouna, a víte co? Jezdím raději autem,“ říká maminka Helena.

2. Mateřský plurál

„Už jsme začali papat mrkvičku.“ „Už jsme zase nemocní a teče nám z nosu.“ „Dneska jsme se poprvé vykakali do nočníčku.“ To jsou věty, které používá téměř každá matka, která tak ovšem nemluví o více osobách v domácnosti, nýbrž pouze o svém dítku. Ano, říká se tomu mateřský plurál. A kdo ještě děti neměl, často si při takové mluvě ťuká na čelo.

„Zařekla jsem se, že až budu mít jednou děti, rozhodně si to pohlídám a takhle mluvit nebudu. Jenže po porodu to přišlo tak trochu automaticky, a já se najednou přistihla, že to ze mě jde samo,“ přiznává maminka Katka z Prahy.

Foto: Thinkstock

Mateřský plurál je děsem pro každou svobodnou ženuFoto: Thinkstock

3. Přemíra růžové

Vždy vám přišla miminka v růžové či s potisky Hello Kitty přeslazená a rozhodla jste se, že vaši dceru nebudete do ničeho podobného oblékat? Nenechte se mýlit, s nástupem do školky už mají tahle roztomilá stvoření svou hlavu a chtě nechtě přijdou většinou s tím, že musí mít růžové šatičky, růžovou princeznovskou sukýnku či tričko s kočičkou, co má mašli na uchu. A když nedostanou své? To nechtějte občas zažít!

4. Nalakované nehty u malých holčiček

A s oblečením souvisejí i šminky. Sama jste řasenku objevila až v patnácti a lak na nehty se stal vaším přítelem až v tanečních či na vysoké škole? Pak vězte, že vaše dcera vás v této době vyškolí daleko rychleji a uvede tisíc důvodů, proč by měla mít nalakované nehty či rtěnku už ve školce.

5. Dětské zbraně

„Já nechtěla kupovat hračky zbraně, takže všechny ty kulomety, pistolky a podobně. Jenže náš Vojta střílel každým klackem, co našel v lese, a když na mě pálil mixérem z dětské kuchyňky u kamarádů, co mají holčičku, pochopila jsem, že je to marný,“ vypráví naše kolegyně Lucka, která samozřejmě nakonec podlehla a zbraně zakoupila. Dnes už je prý ale klidná, protože všechny pistole leží ladem.

Foto: Thinkstock

Nechtěly jste nikdy malé holčičce lakovat nehty? Ach, vy naivky!Foto: Thinkstock

6. Svátky s kostýmy

Pokud jste do té doby, než jste měli děti, neslavili svátky typu Halloween, s dětmi se to změní. Děti totiž milují kostýmy, a tak rády využijí veškeré příležitosti, přestože ani netuší (stejně jako vy), proč se v tyto dny slaví.

7. Televize u jídla

Jak dítě naučit správným návykům u jídla, bývá občas pro rodiče během na dlouhou trať. Někteří prcci totiž odmítají jíst, sedět v klidu u jídla, nebo se brání bryndáku. A tak často jdou předsevzetí typu „budu málo solit a kořenit“, „moje dítě se nebude u jídla dívat na televizi“, „nebudu za ním přece běhat se lžičkou“ stranou. „Vzhledem k tomu, že moje jeden a půl roku stará dcera hrozně málo jí, zkouším opravdu všechno. A jsem ráda, když do ní dostanu nějaké sousto i za pochodu nebo u pohádky,“ přiznává maminka Eva.

8. Rozmazlené děti

I naše čtenářka Jana měla kdysi předsevzetí, že nebude své děti nikdy rozmazlovat. Ovšem to se změnilo už s těhotenstvím: „Najednou jsem měla vypraných 60 značkových bodýček, stovky nových hraček a chrastítek a nejluxusnější kosmetiku a plenky. Sice mě to stálo krásný nový boty, ale člověk míní, děti mění,“ směje se dnes už s nadhledem.

Foto: Thinkstock

Říkaly jste si, že nebudete z vlastních dětí nikdy dělat roztomilé puclíky v medvídkovských dupačkách? Hm...Foto: Thinkstock

9. Příliš sladkostí

Každý rodič ví, že sladkosti jsou samozřejmě pro děti nezdravé. Ovšem jakmile vaše ratolesti poprvé okusí kousek čokolády či nějaký bonbon, je konec. U prvního dítěte je to většinou ještě jednoduché, udržet ho od sladkého co nejdéle, ale vysvětlete pak mladšímu sourozenci, že on je ještě na dobrůtky malý. A tak se snažíte nejprve dávat staršímu dítěti bonbony potají, ale stejně pak mladší dostane většinou dříve své. Samozřejmě pak záleží na rodičích, v jaké míře sladké dětem dovolí.

10. Oslovení partnera

Stalo se vám někdy, že jste se přistihla, že se na návštěvě v duchu vysmíváte své kamarádce, která už má rodinu, že volá na svého manžela „táto“? Pak to raději nedělejte, protože se to samé může stát snadno vám. „Můj manžel to nemá rád a často mě opravuje, ať mu říkám jménem, ale prostě jsou situace, kdy na něj mluvím za děti a tehdy přes tátu nejede vlak,“ přiznává maminka Iva.

Také se občas v článku poznáváte? Nebo existují další věci, které se s mateřskou změnily u vás? Napište nám své zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Načítám