Hlavní obsah

10denní limonádová dieta: Zbaví vás až 5 kil, ale může i ublížit!

Foto: thinkstock

Je libo drink k snídani, obědu a večeři? Vítejte na limonádové dietěFoto: thinkstock

Reklama

Slyšeli jste o limonádové dietě, během níž deset dní pijete jen nápoj s javorovým sirupem a kajenským pepřem a díky tomu zhubnete 5 kilo? Ptali jsme se odborníků, co si o ní myslí…

Článek

Master Cleans aneb 10denní limonádová dieta je označovaná jako javorová čisticí kúra. A i když je známá mnoho let, čas od času jí propadne nějaká pop star a dietářky mají favorita, lékaři naopak hlavu v dlaních... Na názor jsme se proto zeptali odborníků!

Jen pijete

O co jde? „Původním záměrem limonádové diety byla léčba žaludečních vředů,“ uvádí český specialista na výživu RNDr. Petr Fořt. Princip spočívá v tom, že během deseti dnů, kdy dietu držíte, pijete speciálně připravenou citronádu, a to v množství deset až dvanáct sklenic denně. Pro přípravu této limonády je nezbytný javorový sirup, kajenský pepř – chilli –, citronová šťáva a pitná voda. Během diety je zakázáno jakékoli jídlo, můžete však popíjet neperlivou vodu, případně mátový čaj,“ uvádí Petr Fořt pro vaši představu.

Foto: thinkstock

Javorový sirup, citron, kajenský pepř – to jsou hlavní ingredience 10denní kúryFoto: thinkstock

Nehubnete tuky, ale svaly

„Původní cíl autora tohoto dietního režimu je chvályhodný, a dokonce je i odborně obhajitelný,“ dodává Petr Fořt s tím, že osobně tuto kúru sám vyzkoušel a vydržel na ní tři dny. „Nešlo mi o to hubnout nebo se zbavit vředů, ale jen o test. Mohu tedy hodnotit i fakt, že pravidelná dodávka cukru vám udrží stabilní hladiny krevního cukru, takže nedostanete hlad a díky tomu se vyhnete především psychickým komplikacím,“ říká Petr Fořt.

Ale… „Na jakýkoli jiný režim, záludně se blížící hladovce, tím spíše využívající chilli koření, doporučuji být velmi opatrný,“ říká s tím, že se najde řada těch, kteří tento postup použít nemohou ze zdravotních důvodů nebo prostě proto, že chilli koření nesnášejí.

To kolegyně Lada Nosková z Diet Plan je v názoru razantnější: „Kdo toto dá, je borec a blázen zároveň.“ Podle ní jde o sladký pitný režim, nic víc. „Organismus ale potřebuje ke svému fungování živiny, a pokud je nedostává, využívá svých zásob. Nápoj postrádá bílkoviny a tuky. Jen sacharidů je v nápoji dost,“ hodnotí nutriční specialistka s tím, že budete-li po dobu deseti dní dodávat organismu jen cukr, ubude vám vlastní bílkovina, tedy svaly. Z toho pramení slibovaný úbytek pět kilo za deset dní.

Foto: thinkstock

Extrémy ubližují v čemkoli. Takže deset dní pít jen speciální limonádu může být pro žaludek pohromaFoto: thinkstock

Trochu čísel

Lada Nosková vám spočítala, kolik při deseti sklenicích tohoto nápoje denně přijmete: „Je to 3027 kJ za den, 0 bílkovin, 0 tuků, 180 g sacharidů.“ Odbornice k tomu dodává: „Obecně se ve zdravé redukci doporučuje snížit energetický příjem o 10 až 15 procent. Tento příjem 3000 kJ je hluboko pod hranicí bazálního metabolismu jakékoli dospělé osoby. Ta by měla přijímat 6500 kJ, zde je v této dietě pod polovinou!" vypočítává Lada Nosková.

Čekají vás bolesti a závratě

Podle Lady Noskové může toto hubnutí přivodit spoustu zdravotních problémů od únavy přes bolesti hlavy po malátnost. „Kvůli nedostatku živin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků může také dojít k narušení životně důležitých funkcí, například ledvin.“

Další problém je návrat zpět k jídlu: organismus nemá rád nerovnováhu a hladovění může vést k následnému přejídání. Navíc tělo bude mít po hladovém dni tendenci ukládat do zásob. „Dlouhodobé hladovky bez lékařského dozoru jsou opravdu hazardem se zdravím. Lépe než držet něco takového je kontrolovat jídelníček dlouhodobě," uzavírá Lada Nosková.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám