Hlavní obsah

Zhubla 11 kilo za půl roku. Jak se to Daně podařilo?

Foto: Jakub Jurdič

Hlavním důvodem pro změnu životního stylu byly pro Danu zdravotní problémyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

„Mám se ráda a chci, aby mi moje tělo ještě dlouho dobře sloužilo,“ říká čtenářka Dana. Začala promyšleně jíst, počítat kalorie a cvičit. A zjistila, že je to docela dobrý návod na hubnutí i na život.

Článek

Hlavním motivem pro zhubnutí nebyly pro šestapadesátiletou Danu pneumatiky na břiše, ale hlavně zdraví. Když jí lékařka po odběru krve oznámila, že má druhý stupeň obezity a vysokou hladinu cholesterolu, bylo to pro ni něco jako rozsvícená červená kontrolka. Jako zdravotní sestra si totiž uměla moc dobře představit, co to znamená.

„Uvědomila jsem si, že pokud se sebou nezačnu něco dělat, budu mít brzy kromě zvýšeného cholesterolu i vysoký tlak. A problémy s cévami a se srdcem máme v rodině, moje maminka například zemřela už ve 49 letech na infarkt. Obezita je navíc rizikovým faktorem pro cukrovku i pro artrózu,“ říká Dana.

Základem jsou informace

Začala tím, že si nechala změřit množství tuku a svalů a bazální metabolismus (množství energie, které tělo spotřebovává v klidu). Z toho zjistila svůj ideální denní příjem kalorií. Vyhledala si informace o tom, které potraviny mají nízký glykemický index a které obsahují hodně bílkovin.

Omezila, případně úplně zrušila přílohy, přestala jíst bílou mouku, přidala do jídelníčku víc zeleniny a zlepšila pitný režim. Ze začátku, kvůli rychlejšímu nastartování metabolismu, přidala i doplňky stravy – sójový protein kvůli doplnění bílkovin, vlákninu a „hubnoucí“ čaj.

Foto: Archiv čtenářky

„Do ničeho jsem se nevešla, zadýchávala jsem se a měla na břiše tři pneumatiky," hodnotí Dana kriticky období před půl rokemFoto: Archiv čtenářky

Už nemám hlad!

Co s Danou změna životního stylu udělala? Kupodivu, bylo jí fajn! „Dřív jsem měla pořád hlad. Jedla jsem sice dost, ale nesprávné potraviny. Přišla jsem odpoledne domů, ve čtyři nebo v půl páté, a to už mi úplně tekly sliny. Tak jsem si namazala chleba, pak druhý nebo i třetí… Jindy jsem si dala třeba sušenky nebo čokoládu. Zobala jsem a zobala,“ vypráví Dana.

Foto: Jakub Jurdič

„Chtěla bych se dožít stáří v plné síle a zdraví, být soběstačná a života si ještě dlouho užívat," říká Dana. S tím nelze než souhlasit!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přiléhavé šaty s geometrickým vzorem Daně sluší. Není špatné vypadat tři roky před důchodem takhle, co myslíte?Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

„Jsem šťastná, že mě nic nebolí, když se ráno probudím, vděčná za každý nový den i za svoji hodnou rodinu," říká DanaFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Svoji stravu čtenářka pečlivě plánuje. Pro případ, že by si nestihla dojít na oběd, má vždy u sebe nízkoenergetickou tyčinkuFoto: Jakub Jurdič

Po schodoch, po schodoch…

Pohyb měla Dana ráda odjakživa. Ke svému oblíbenému plavání přidala cviky na zpevnění břicha, kliky („kůže na pažích už mi nevisí!“) a v poslední době i běh do schodů. „Radila jsem se s trenérem, co dělat s nohama, které mám pořád ještě dost silné. Poradil mi, že běhání po schodech je na nohy to nejlepší cvičení. Bydlím v pětipatrovém domě, tak vždycky večer několikrát vyběhnu odshora až dolů a zpátkya doufám, že nikoho nepotkám,“ směje se Dana.

Dnes Dana váží 81 kg při výšce 165 cm, plánuje ale ještě nejméně 5 kg zhubnout. Vzhledem k tomu, jakou má ve svém věku páru i pozitivní naladění, se jí to docela určitě podaří.

Foto: Jakub Jurdič

Úzké pepitové kalhoty se Daně nejdříve zdály moc odvážné, ale nakonec se nechala přesvědčitFoto: Jakub Jurdič

Fandíte jí? My ano, vzala to za správný konec!

Reklama

Načítám