Článek
1. Nikdy nedáváme jídlo na polici, kterou máme právě volnou, ale dodržujeme tato pravidla: Uvařené a hotové pokrmy se skladují na horních policích lednice, pak následují ryby a maso, úplně dolů, kde je největší zima, dáváme mleté drůbeží maso.
2. Syrové maso nikdy nenecháváme jen tak volně na talíři, ale vždy ho máme v uzavřených nádobách, abychom nekontaminovali potraviny, které nebudeme už tepelně zpracovávat.
3. I když elektřina zdražuje, nikdy nešetříme tak, aby teplota v chladničce byla nad pět stupňů. Abychom zabránili množení bakterií, musí být teploty uvnitř mezi nulou až pěti stupni Celsia.
4. Ani nízké teploty nedokážou zázrak, proto uvařené jídlo zkonzumujeme do dvou dnů.
5. Na ovoce a zeleninu, které zimu nesnášejí, máme speciální zásobníky a zásuvky zcela dole. Tím, že jsou od prostoru chladničky oddělené, neproudí do nich tolik studený vzduch, a proto zde bývá tepleji.
6. Jogurt a kopr k sobě nepatří - mléčné výrobky snadno nasáknou vůně i pachy, proto je skladujeme uzavřené co nejdál od jiných aromatických potravin.
7. Ledničku ani mrazničku nikdy nepoužíváme k tomu, abychom rychle zchladili třeba brambory před loupáním. Nejenže nám lednice více „žere“, ale hlavně by se teplo přeneslo na ostatní potraviny a v těch by mohlo opět začít množení bakterií a hnilobný proces. Jídlo dáváme do lednice, až když vychladne.

Potraviny rozložte po celé ploše přihrádkyFoto: shutterstock.com
8. Je hezké, když máme v ledničce srovnanou část potravin u jedné strany a druhou u druhé, ale je to špatně – jídlo dovnitř dáme tak, aby bylo rovnoměrně po celé ploše a mohl kolem cirkulovat vzduch. Jen tak máme zaručené dokonalé zchlazení.
9. Prochází nám uzeniny nebo maso, které jsme nestačili zpracovat, a tak ho dáme do mrazáku, abychom prodloužili jeho životnost – to je ale špatně, protože jídlo se už začalo kazit a ani teploty bod nulou ho nezachrání. Zamrazujeme vždy jen čerstvé jídlo.
10. Ani čerstvé jídlo dobře zamražené nemůžeme skladovat libovolně dlouho. Spotřebujeme ho do třech až dvanácti měsíců, podle typu a také trvanlivosti.
11. Zeleninu nedáváme do mrazáku „jen tak“, nejprve ji oloupeme, podusíme a pak rychle zchladíme ve studené vodě. Tím zničíme enzymy, které by poškodily chuť, živiny a strukturu zeleniny
12. Pozor na velký nákup, když přijedeme se třemi taškami jídla a hned chceme všechno dát zamrazit. Je dobré sledovat údaj na spotřebiči, kolik toho zvládne zamrazit za 24 hodin a toto množství respektovat. Jinak se nám jídlo dokonale nezamrazí a bude se kazit i v mrazničce.
13. Jak rozmrazit maso na druhý den, umí každý – vyndáme ho večer z mrazáku a necháme na lince nebo ve dřezu do rána. To je opět špatně, v teple se uvnitř brzo začnou rozmnožovat škodlivé bakterie. Proto necháme potraviny „povolit“ v chladničce.
14. Pokud něco chceme rozmrazit rychle, rozhodně to nepolijeme horkou vodou. Ideální je rozmrazování v mikrovlnné troubě, které probíhá rychle, a tak bakterie nemají tolik času rozmnožit se.
15. Pozor na rozmrazování ve studené vodě, které je také oblíbené. Jídlo musí být v nepropustném obalu, jinak by se do něj mohly dostat bakterie ze vzduchu nebo okolního prostředí. A masová tkáň je do sebe schopná nasáknout vodu jako houba. Při rozmrazování měníme vodu každých třicet minut.