Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Květáková polévka patří ke klasikám. Zkusili jste už tu tmavou, à la zadělávanou? Tady je recept!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks květáku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
    7
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Květák očistěte a rozdělte jej na růžičky. Pokud byste chtěli připravit pořádně hustou polévku, prostě přidejte květák; na stejné množství ostatních ingrediencí dávám až dva malé květáky. Do hrnce dejte rozpustit polévkovou lžíci másla, na ní osmahněte jednu středně velkou cibuli až do tmava, ale nespalte ji!

02.

Na cibulku vložte květákové růžičky a zalijte asi 2 litry vody. Polévku osolte, opepřete, přidejte kmín a větší špetku strouhaného muškátového oříšku, můžete přihodit i dvě hrstičky sekané petrželky. Vše vařte asi 10 minut. Nakonec polévku zahustěte tmavou jíškou z jedné lžíce másla a hladké mouky. Při servírování ozdobte polévku na talíři jemně nasekanou petrželkou!

Vynikající polévka je také z pečeného květáku.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie511,86 kJ
Bílkoviny4,06 g
Tuky6,28 g
Sacharidy12,74 g
Sůl1,61 g
SAFA3,01 g
Vláknina3,78 g
Cukry3,69 g
Související témata:

Načítám