Hlavní obsah

25 let od smrti Miloše Kopeckého

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

Skvělý herec a komik a zároveň chronický záletník a muž s velmi složitou povahou. Nejen legendární role, ale také maniodeprese a alkohol, to vše patří k Miloši Kopeckému. A od jeho smrti dnes uplynulo 25 let.

Článek

Miloš Kopecký (1922–96) je jednou z nejvýraznějších osobností české kinematografie, miláček národa, idol své doby. Na kontě má nespočet úžasných rolí, ale také řadu trápení. Jak dobře znáte jeho život a filmy? Otestujte své znalosti v našem kvízu, kterým chceme připomenout smutné výročí jeho smrti.

1. Maminka Miloše Kopeckého byla Židovka, což se jí během 2. světové války stalo osudným. Víte přesně, jak zemřela?
2. Víte, co bylo s Milošem Kopeckým během 2. světové války?
3. Miloš Kopecký hrál hned v několika divadlech. Stálé angažmá měl v letech 1966 až 1991 v Divadle na Vinohradech. Hrál i v Národním divadle, kde ovšem musel skončit. Víte proč?
4. Miloš Kopecký byl velký milovník žen a nikdy se tím netajil. Byl čtyřikrát ženatý a své románky neskrýval ani před manželkami. Věděli byste, která česká herečka byla jeho první ženou?
5. Herec měl i řadu koníčků. Hodně se zajímal o politiku nebo filosofii. Uhádnete, jaké zábavě se ale věnoval opravdu rád a pravidelně?
6. Seriál Nemocnice na kraji města (1977–1981) a role doktora Štrosmajera je jednou z ikonických postav, které Miloš Kopecký ztvárnil. Proslulá je například jeho hláška na adresu zdravotní sestry Huňkové, kterou hrála Iva Janžurová (79). Vzpomenete si, jak komentoval její intelekt?
7. Role feldkuráta Katze v Dobrém vojáku Švejkovi (1956) je dalším ikonickým výkonem Miloše Kopeckého. Co Otto Katz odpověděl Švejkovi, když mu řekl „Tak pojď, nebo ti budu muset dát přes držku.“?
8. Miloš Kopecký se objevoval i ve filmech pro děti. V jedné legendární pohádce hrál prohnaného královského rádce. Víte, která to je?
9. Že se Miloš Kopecký zajímal o politiku, již bylo řečeno. Co myslíte, byl někdy členem komunistické strany?
10. A ještě jedna slavná filmová hláška. Vzpomenete si, ve kterém snímku zazněla věta „Jsem stařičký ladič pijan. Spíš pijan než ladič.“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Miloši Kopeckému ničila život těžká psychická nemoc, jíž trpěl třeba i spisovatel Ota Pavel (†42) nebo Kurt Cobain (†27). Dá se bipolární porucha léčit?

Reklama

Načítám