Hlavní obsah

Agatha Christie zemřela před 45 lety. Jak znáte její život?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihomolové a hlavně milovníci napětí, zbystřete. Dnes je to přesně 45 let od smrti legendární spisovatelky a autorky napínavých detektivek Agathy Christie! Jak dobře znáte její dílo? A co všechno víte o jejím životě?

Článek

Bylo jí 85 let, když naposled vydechla. Toho dne, 12. ledna 1976, přišel svět o výjimečnou spisovatelku, královnu detektivek, ženu, která dokázala mistrně vytvářet zápletky a popsat psychologii postav. Agatha Christie je ve světě literatury legenda a alespoň jednu její knihu četl snad každý – i vězni na Guantánamu. Jaké jsou vaše znalosti o jejím díle i o ní samé, si můžete otestovat v našem kvízu.

1. Narodila se v roce 1890 jako Agatha Mary Clarissa Miller a příjmení Christie přijala od svého prvního muže. Svět tak poznal Agathu Christie. Občas ale používala i jeden pseudonym. Víte jaký?
2. Za svůj život vytvořila Agatha Christie 66 románů a 14 povídkových souborů, ale psala i poezii a povídky pro děti. Které její dílo zvolili čtenáři při příležitosti 125. výročí spisovatelčina narození za nejoblíbenější?
3. Při psaní Agatha Christie hojně využívala své znalosti léků a jedů. Víte, kde tyto vědomosti získala?
4. Agatha Christie byla dvakrát vdaná. První manželství s důstojníkem Archibaldem Christiem skončilo rozvodem v roce 1928. O dva roky později si vzala Maxe Mallowana (†1976). Víte, čím se živil?
5. Z prvního manželství měla spisovatelka dceru Rosalind (†2004). Kolik dětí měla s druhým manželem?
6. Hercule Poirot a slečna Marple jsou nejznámější hrdinové Agathy Christie. Ve čtyřech románech a jedné povídkové knize ale vystupuje i detektivní dvojice Tommy a Pentlička, což je Thomas Beresford a jeho žena Prudence. Znáte český název románu z roku 1922, v němž se objevili poprvé?
7. Zdá se, že Hercule Poirot je největší hvězda spisovatelčiných knih. Možná i proto její potomci svolili, aby se jeho postava vrátila ve zcela nových příbězích. Víte, kdo se nelehkého úkolu navázat na detektivní um Agathy Christie ujal?
8. Spisovatelka se dočkala nejen milionů nadšených čtenářů, ale její práci v roce 1971 ocenila i britská královna Alžběta II. (94). Víte jak?
9. V roce 1926 neprožívala spisovatelka příliš šťastné období: zemřela jí matka a její manželství procházelo krizí. A tak jednoho dne v prosinci Agatha Christie zmizela. Nakonec byla nalezena v hotelu v Harrogate, ale co se doopravdy dělo během 11 dnů, kdy byla nezvěstná, nebylo nikdy vyjasněno. O jejím zmizení byl v roce 1979 natočen film, v němž si zahrála Vanessa Redgrave (83), Dustin Hoffman (83) a Timothy Dalton (74). Víte, jak se dramatický snímek jmenuje?
10. Agatha Christie neměla jen talent pro psané slovo, ale byla nadaná i v hudbě. Koneckonců v mládí v Paříži studovala zpěv a hru na klavír. Proč se však nakonec nevydala tímto směrem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Četba nepatří mezi vaše oblíbené činnosti? Nevadí! Pobavit vás mohou i nejlepší seriáloví detektivové všech dob. Je mezi nimi i Hercule Poirot?

Načítám