Hlavní obsah

3 důvody, proč muži koukají po jiných ženách

Foto: PRESSLAB, Shutterstock.com

Foto: PRESSLAB, Shutterstock.com

Reklama

Když se váš partner dívá ve vaší přítomnosti po jiných ženách, není to nic příjemného. Může za to, nebo je to prostě příroda?

Článek

Jestliže se váš muž ohlédne po vysoké blondýnce v rudých šatech, neznamená to, že je váš vztah v troskách. On své chování za prohřešek vůbec nepovažuje, natož aby nějaké to pokukování bral jako ukazatel kvality vztahu. Tak proč to vlastně dělá? Zde jsou jeho důvody.

Ještě na to mám

Hauke Brost, německý odborník na mužské myšlení, zastává názor, že muži se neustále chtějí v něčem utvrzovat. Vším, co dělají, testují svoji tržní hodnotu. Nechodí na ryby proto, že by na ně měli chuť, ale proto, že se mohou zabývat jejich lovem. A tak je to v i případě „zbloudilých očí“. Pokud milé chování muže k jiné ženě, nebo pokukování po ní, vyvolá u protistrany zájem, pak si je samec jist: „Aha, ještě jsem někdo.“ Jde tedy v první řadě o masírku ega.

„Muž chce ženu, které může být věrný, ale ohlédne se za každou sukní. Umí si představit, že bude nevěrný, ale vám by stejné právo nikdy nepřiznal. Kolísá mezi pašou a mužem pod pantoflem. Jednou je macho a jednou loutka. Takový je muž,“ objasňuje Hauke Brost.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Když vyvolá u jiné ženy zájem, řekne si: „Aha, ještě jsem někdo.“ Masíruje si tak ego, takový je mužFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Budeš matkou mých dětí?

Proč se muži dívají na jiné ženy? Americká vědkyně a neuropsychiatrička Louann Brizendine, která působí na Kalifornské univerzitě v San Francisku a je autorkou knih „Ženský mozek“ a „Mužský mozek“ (publikováno v roce 2010), obviňuje pánský mozek. Podle ní mají oblast zodpovědnou za „sexuální pronásledování“ zhruba dva a půlkrát větší, než má ženský mozek.

„Primitivní muži kdysi hledali více partnerek pro páření, aby mohli zplodit více potomků. Evoluce toho příliš nezměnila. Moderní muži, a dokonce i ti šťastně zadaní, to dělají podobně. Jsou naprogramováni pro vyhledávání ‚úrodné matky‘. Není třeba, aby se na tom nějak přehnaně fyzicky podíleli. V podstatě jim stačí, když si ‚matku‘ letmo zkontrolují,“ popisuje Louann Brizendine. No, mohlo to být horší...

Já nic, to testosteron

Za pohledy směrem k ostatním ženám může i jistý hormon. A zkuste hádat který. Ano, je to testosteron. Muži mají v krevním oběhu šestkrát vyšší hladinu testosteronu než ženy. Právě proto výzkumníci z Kolumbijské univerzity v New Yorku hlásají, že právě pro jeho přítomnost má muž kontrolu svých impulzů značně ztíženou, což vlastně znamená, že se pánové prostě nemohou ovládat. Co s tím, chudáci, mohou dělat? Nebo naopak: co s takovým chlapem, který se každou chvilku otočí za jinou, máme dělat my?

„Pokud se váš muž nepustí s danou ženou do flirtování, buďte v klidu. V podstatě totiž vůbec o nic nejde, je jen vláčen svými pudy a nemůže si pomoct,“ uklidňuje Hauke Brost s tím, že tenká hranice pochopitelně existuje. Partner pochvalně hvízdá, může si oči vykoukat a ještě za tou dlouhonohou kráskou vystartuje jako za kořistí? „Muž, který vyloženě svádí jinou, si vás neváží. Dejte mu jasně najevo, že se vám to nelíbí. Konec,“  uzavírá nakonec celé téma dost nekompromisně německý mužolog.

Hlavně se vyplatí dát najevo smysl pro humor a nadhled. Dotčené nebo uplakané poznámky ukazují jen vaši nejistotu. Někdy prostě stačí pronést: „Je hezká, že? Mně se taky líbí!“

A co děláte vy, když se partner dívá po jiných?

Reklama

Načítám