Hlavní obsah

Mladé lidi nebaví sex! Hrozí lidstvu vyhynutí?

Foto: LilacHome, Shutterstock.com

Foto: LilacHome, Shutterstock.com

Reklama

Milování včera a dnes? Diametrálně rozdílné! Současná generace dospívajících spíš sleduje mobil a o milostné pletky nemá zájem! V jakém roce něžné laškování doslova zmizí ze světa? Dlouho to trvat nebude!

Článek

Že je sex nutkavá potřeba, hnací motor, nezbytné potěšení a bezpodmínečná radost, bez které se člověk zkrátka neobejde? Tak to už dávno neplatí! Zatímco starší generace mohou souhlasně přikyvovat, vzpomínat na staré dobré časy a zároveň prožívat sexy večery, mladší obrátí oči v sloup a radši si do ruky vezmou mobil. Sex? Nuda! A to napříč světem!

Rok od roku menší zájem

Nejnovější americký národní průzkum týkající se zdraví dospívajících, jehož výsledky se objevily v několika zahraničních sexuologických magazínech, odhalil, že mladší lidé, konkrétně studenti středních a vyšších škol ve věku 16 až 25 let, mají sexu méně než kdykoli předtím. Výzkumníci přitom vycházeli z dat shromažďovaných od roku 1991.

Podle těchto zjištění výrazně ubývá sexuálně aktivních mladistvých, respektive se v roce 2017 aspoň k občasnému milování (minimálně jednou za tři měsíce) přiznalo 40 procent dospívajících, zatímco v roce 1991 to bylo o 14 procent víc. A prý je to se zmíněnou frekvencí sexuální aktivity čím dál horší!

Foto: kozirsky, Shutterstock.com

Víc než sex zajímají dospívající mobilní zařízení, na milostné hrátky jim nezbývá čas ani energieFoto: kozirsky, Shutterstock.com

Vášnivé chvilky nahrazují technologie

Již dlouho tedy neplatí, že by „sex byl zábavou pro chudé“, jak se s oblibou říkávalo. Mladé spíš nezajímá! Svůj volný čas totiž tráví úplně jinak: u tabletů, mobilů a televize, na což pro změnu poukazuje studie publikovaná v odborném magazínu Energy Research and Social Science. Skutečnost je taková, že mobilní zařízení a on-line streamovací služby, které mladí sledují zhruba až do 23. hodiny, jsou pro ně důležitější.

Mladá generace si tak „užívá“ relaxu u technologií, načež se přesouvá rovnou do postele. Ovšem ne kvůli sexu, ale spánku. Na milování jí prý obecně nezbývá energie. Sexuální frekvence tedy logicky výrazně klesá a vyhlídky rozhodně nejsou růžové. Výzkumníci z durhamského Centra pro sex, pohlaví a sexualitu dokonce odhadují, že jestli to takhle půjde dál, okolo roku 2030 nebude souložit už vůbec nikdo. Navíc je tu ještě jedna věc, která se s příjemnými prognózami neslučuje.

Jak vypadá nezodpovědnost v praxi?

Ti, kdo jsou sexuálně aktivní, čím dál méně používají kondomy, čehož si již před lety všiml i pražský Sexuologický ústav. Podle něj dnešní páry nepovažují kondom za způsob ochrany. V posledních dvaceti letech rovněž došlo ke změně uvažování, zvlášť mezi mladými ženami. Ty si, vyzbrojeny hormonální antikoncepcí, chtějí sexu užít bez prezervativu. Chrání se tak před otěhotněním, nikoli před sexuálně přenosnými nemocemi. Riziko přenosu nějaké té zdravotní „lahůdky“ se tak značně zvyšuje. Takže si to shrňme.

Mladí po sexu příliš netouží, a když už se do něj pustí, tak jsou laxní vůči svému zdraví. Ostatně podobnou lehkovážnost současná generace vykazuje i v jiných oblastech života. Část dvouleté zprávy vydané americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, která analyzovala 15 000 průzkumů z celého světa, jež se týkaly návyků dospívajících, je více než výmluvná.

39 procent slečen a chlapců telefonuje a věnuje se sociálním sítím – za volantem auta. 14 procent dospívajících zneužívá opiáty na předpis, 42 procent kouří nebo užívá drogy. Při pohledu na tato čísla vyvstává otázka, jak to na planetě Zemi bude vypadat za pár let. Co myslíte?

Budou se lidé za pár let milovat úplně stejně jako nyní, nebo bude všechno jinak?

Reklama

Načítám