Hlavní obsah

3 intimní problémy, které si můžete dovézt z dovolené

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dovolená. To je nejen vytoužený relax, ale také dny strávené v mokrých plavkách, koupání v chlorovaném bazénu, návštěvy veřejných toalet, ale i méně ukázněná životospráva. Všechny tyto faktory posléze mohou vést k rozvoji vaginálních infekcí a dalších problémů.

Článek

Z letního pobytu si ne každý doveze pouze krásné fotky, parádní zážitky a kýčovité suvenýry. Pár dnů nebo týdnů v dovolenkovém ráji může mít hořký dozvuk v podobě řady zdravotních problémů. Mimo jiné se jedná o nejrůznější intimní trable, které častěji postihují ženy.

Vaginální infekce

Celodenní nošení mokrého spodního dílu plavek je jedním z důvodů, proč v těle vznikne vaginální infekce. Když se k tomu ještě přidá pocení, zapaření, ale také chlorovaná voda, která narušuje přirozené pH v pochvě, riziko je skutečně vysoké.

Chlor a dezinfekční prostředky se při koupání dostanou do vaginy, kde mohou vyhubit některé prospěšné bakterie, které jsou součástí přirozené mikroflóry a chrání před vznikem infekce. Ještě náchylnější jste ve chvíli, kdy máte menstruační tampon – vodu z bazénu nasákne a celý proces urychlí.

„Nejčastějšími projevy vaginální infekce je výtok, pálení, svědění, bolesti v podbřišku, potíže při močení či bolestivý pohlavní styk,“ vysvětluje gynekoložka Klára Braunová.

Jako prevence se doporučuje důkladná intimní hygiena po koupání. Prospěšné je používání speciálních sprchových gelů či probiotických tamponů, které na rozdíl od těch klasických pomáhají mykózám předejít. Do bazénu zkuste takzvané ochranné tampony: jsou napuštěné vazelínou a zabraňují proniknutí vody do vaginy. Kdo ví, že na vaginální infekce trpí, může preventivně užívat i doplňky na podporu mikroflóry, například Vagilact nebo APO-lactobacillus.

Pokud si ale přeci jen vaginální mykózu z dovolené dovezete, v první řadě můžete vsadit na volně prodejná antimykotika ve formě krémů nebo čípků. Další jsou léky na kvasinkovou infekci bez předpisu, například Canesten nebo Gyno Pevaryl. Při svědění můžete vyzkoušet i přípravek Rosalgin, který je určený k výplachům ženského pohlavního ústrojí. V případě, že léčba nezabírá, běžte ke svému gynekologovi, předepíše vám léky.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách, hrozí vám minimálně zánět močových cestFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Zánět močových cest

Opět problematické nošení mokrých plavek, ale i pobyt v klimatizovaných prostorech, může vést k rozvoji zánětů močových cest. Počátek tohoto neduhu se projevuje pálením nebo řezáním při čurání.

K léčbě, která trvá 3 až 10 dní, si budete muset naordinovat teplo a dostatečný pitný režim. Pomáhá také pití urologických čajů nebo brusinkových šťáv, nejlepší je tinktura z lichořeřišnice větší a česneku medvědího. V případě, že bolesti neustanou, naopak budou sílit, musíte se vydat za urologem, který vám pravděpodobně předepíše antibiotika. Pozor, neléčený zánět může napadnout ledviny!

Chlamydie

Nepříjemnými suvenýry z dovolené, které si vozí zejména nezadaní jedinci, jsou chlamydiové infekce – nejrozšířenější bakteriální pohlavní nemoc vůbec (můžete je chytit i na záchodě?). „Primárně se přenáší pohlavním stykem, při nechráněném sexu. Může ale dojít k nákaze i sekundárním způsobem, tedy používáním společného prádla jako ručníků či povlečení, nebo v místech společně užívaných prostor, třeba v sauně nebo bazénu,“ uvádí gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.

Problém u chlamydií je, že nemoc může probíhat dlouho bez příznaků. Ty vypadají následovně: puchýř na genitáliích, svědění, zapáchající výtok, bolesti během sexu, bolesti podbřišku pálení při močení. Léčit se problém dá pouze antibiotiky, takže pokud máte příznaky, a navíc jste si užívali nezávazného sexu, jděte hned k doktorovi, ženy ke gynekologovi, muži k urologovi.

Co by vám nemělo chybět v lékárničce:

Foto: Archiv firmy

Vagilact vaginální tablety pro podporu přirozené vaginální mikroflóry. Cena za 10 kapslí 265 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Apotheke brusinkový čaj pomáhá správné funkci močového měchýře. Cena za 20 sáčků 53 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

OnlyBio mycí gel na intimní partie je z 99 % z přírodních surovin. Cena za 250 ml 189 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Almara Soap je ručně vyrobené mýdlo pro intimní hygienu s květy heřmánku a měsíčku a kozím mlékem. Cena za 75 gramů 149 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Gynella Silver Foam je vulvo-vaginální pěna pro podporu léčby bakteriálních, plísňových a virových vaginálních infekcí. Cena za 50 ml 365 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Urinal se zlatobýlem obecným pro zdraví močových cest. Cena za balení o 30 tobolkách 289 KčFoto: Archiv firmy

Tak schválně, poznali byste, kdybyste měli smrtící syfilis?

Reklama

Související témata:

Načítám