Hlavní obsah

3 originální recepty pro sladké Vánoce. Od čtenářů!

Foto: Greta Blumajerová

Vánoční recepty našich čtenářů, které provoní celý dům. Inspirujte se!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ani ne týden nás dělí od Štědrého večera, a tak přišel ten správný čas na poslední tipy, které můžete během Vánoc servírovat. Zkuste některou z těchto sladkých dobrot podle našich čtenářů!

Článek

Tipy na slané vánoční dobroty jste si mohli přečíst v tomto článku, a jak na tu nejlepší vánočku, štolu a panettone (italský sladký chléb) zase tady. Teď přišel ten správný čas na sladké recepty a inspiraci od vás čtenářů, a tak pro vás máme rovnou tři tipy, co ve vánoční čas pečete doma vy! Jste zvědaví?

Ochutnejte s námi skvělé kokosové řezy, jahelník se sušeným ovocem nebo kořeněné šneky.

Kokosové řezy čtenářky Anežky

Na 1 plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek kokosové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 vajíčka, 1 hrnek smetany ke šlehání, kokos na ozdobu, máslo a strouhanku na vysypání plechu

Foto: Greta Blumajerová

Jemné kokosové řezy jsou krásně vláčné a voňavéFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Tyhle jednoduché řezy pečeme na Vánoce každý rok, vůně kokosu k těmto svátkům prostě patří,“ říká čtenářka Anežka, která nám recept poslala.

Mouku, kokosovou moučku, prášek do pečiva a cukr promíchejte. Pak přilejte mléko, olej a obě vajíčka a vymíchejte hladké těsto. Pekáč vymažte máslem, vysypte ho strouhankou a nalejte na něj těsto. Nechte ho chvíli stát, a pak ho dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů na 25 minut. Když jsou řezy upečené, ihned je přelejte smetanou ke šlehání a nechte vychladnout. Ve chvíli, kdy je moučník úplně vychladlý, ho posypte kokosem a nakrájejte na kostky.

Jahelník podle Petra

Na 6 porcí potřebujete: 500 g jáhel, 2 hrnky sušeného ovoce (my použili datle, meruňky a rozinky), 500 ml mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 50 g másla na plátky

Foto: Greta Blumajerová

Jahelník můžete servírovat jako snídani, dezert i hlavní jídlo!Foto: Greta Blumajerová

Postup:„Jahelník u nás jíme 25. prosince jako hlavní chod u oběda, sušené ovoce ho krásně osladí a děti ho milují."

Jáhly několikrát prolejte vroucí vodou a dejte odstát. Sušené ovoce nasekejte na menší kousky, promíchejte ho s jáhlami a dejte do zapékací misky s pokličkou. Pak celou směs zalejte mlékem tak, aby byla ponořená, přikryjte ji pokličkou a dejte na hodinu dusit do 180 stupňů do trouby. Poté jahelník vyndejte, poklaďte ho plátky másla, sundejte poklop a odkrytý pečte dalších 30 minut. Hotový jahelník nechte vychladnout, posypte vydatnou vrstvu moučkového cukru a podávejte.

Lindiny kořeněné šneky

Na 3 plechy potřebujete: 500 g listového těsta, 50 g másla, 1 vajíčko, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, 5 hřebíčků, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 2 lžíce cukru krupice, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Šnečci s vánočním kořením luxusně křupou a voní na hony daleko, navíc jsou hotové cobydup! Všimněte si i svícnu, který lze využít také jako obal na květináč a který dá vašemu vánočnímu stolu nový rozměrFoto: Greta Blumajerová

Postup:„Tyhle šneky u nás doma snídáme na Štědrý den, voní trochu jako pracny a krásně křupou!“ vypráví zasněně čtenářka Linda. Chcete je zkusit také? Taky je recept!

V misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, mléko a rum. Hřebíčky rozdrťte najemno, přidejte je ke směsi a přisypte skořici a muškátový oříšek. Listové těsto rozválejte na tři tenké placky ve tvaru podlouhlého obdélníku. Pomocí mašlovačky směs rozetřete rovnoměrně po celém těstěa zabalte ho (snažte se ho dost utahovat). Pak krájejte kolečka a pokládejte je vedle sebe na plech s pečicím papírem. Šneky potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte je péct na 180 stupňů na 15 minut. Když jsou kolečka dozlatova, jsou hotová. Ozdobit je můžete moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou!

Tip:Když uděláte šneky opravdu malé, můžete je klidně servírovat s vánočním cukrovím!

Pečete u vás doma některý z těchto tipů? Jaké je vaše nejoblíbenější vánoční pečivo?

Reklama

Načítám