Hlavní obsah

3 recepty, díky kterým začnete milovat celer!

Foto: Greta Blumajerová

Z nenápadného celeru snadno vykouzlíte výborná jídla, co mají nápadFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadné bulvy celeru skýtají hned několik výhod: i v zimě si díky němu můžete dát čerstvou českou zeleninu, je plný vitaminů, moc nestojí a ještě se proslýchá, že působí jako afrodiziakum!

Článek

Celer prostě milujeme! Nejen, že je zdravý a nestojí moc peněz, ale navíc z něj připravíte i neuvěřitelné množství dobrot: celerové hranolky, krémovou polévku, celerovou pomazánku, smažený obalovaný celer… a dneska si k nim přidáme další tři – sytou pomazánku s fazolemi, jemné pyré, které se bezvadně hodí k rybám (nebo ho jako my doplňte pečenou řepou) a restovaný s další zeleninou v pikantní kuřecí směsi.

Kuřecí stir-fry

Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecího masa, 1 vejce, lžíci nasekaného čerstvého zázvoru, lžičku koření pěti vůní (nebo lžičku směsi na čínu a lžičku skořice), kukuřičný škrob, řepkový olej, 1 cibuli, 1/3 bulvy celeru, ¼ hlávky červeného zelí, 1 červenou papriku, 100 ml dezertního nebo sladkého bílého vína, 3 lžíce sójové omáčky, hrst buráků, 2 jarní cibulky

Foto: Greta Blumajerová

Nebojte se do číny použít sezonní českou zeleninu – celer, zelí, ale třeba i mrkev perfektně ladí s nasládlým čínským kořením a pikantním zázvoremFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso nakrájejte proti vláknům na proužky, smíchejte s vajíčkem, nasekaným zázvorem, lžičkou koření pěti vůní a lžičkou škrobu. Na pánvi zahřejte dvě lžíce oleje, maso na něm zprudka ze všech stran opečte a odložte stranou. Do pánve přidejte trošku oleje a nechte na něm zesklovatět proužky cibule.

Přidejte kousky celeru, nasekané zelí a po chvíli i papriku. Asi 10 minut opékejte, a až zelenina změkne, do pánve vraťte maso. Zalejte zálivkou z vína, lžíce škrobu a sójové omáčky, promíchejte s buráky a ještě dvě minutky za stálého míchání prohřívejte. Posypejte nasekanou jarní cibulkou a podávejte nejlépe s rýží (nebo vyzkoušejte dietní rýži z květáku!).

Tip: Ze zbytku celeru připravte falešnou humrovku neboli celerovou remuládu.

Celerová vegetariánská paštika

Potřebujete: 1 malou bulvu celeru, 2 konzervy bílých fazolí (2x 400 g), 1 chemicky neošetřený citron, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Na obalení: čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn, drcené chilli

Foto: Greta Blumajerová

Díky základu z fazolí je celerová paštika pěkně sytáFoto: Greta Blumajerová

Postup: Oloupaný celer nakrájejte na kostky a asi 15 minut povařte v páře do měkka. Ještě horký ho rozmixujte se slitými fazolemi, olejem a prolisovaným česnekem. Přidejte lžíci citronové šťávy, kůru z poloviny citronu, sůl a čerstvě mletý pepř. Znovu pořádně promixujte a případně dochuťte.

Nechte vychladnout v lednici, přeneste na pečicí papír nebo potravinářskou fólii a vytvarujte do tvaru válečku. Tymián a rozmarýn nasekejte, smíchejte s chilli a váleček v této směsi obalte. Když necháte pomazánku déle v lednici, tak ještě více zpevní.

Pomazánka výborně chutná v celozrnných sendvičích s rukolou a dijonskou hořčicí.

Tip: Koření klidně zamíchejte přímo do paštiky nebo ji příště obalte v drcených lískových oříšcích.

Celerové pyré s pečenou řepou

Na 4 porce potřebujete:velkou bulvu celeru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 200 ml mléka, 3 velké řepy, olivový olej, sůl, pepř, oblíbené bylinky (já dala rozmarýn a tymián), 2 lžíce balzámového octa, lžíci medu

Foto: Greta Blumajerová

My pyré doplnili glazovanou řepou, ale výborně chutná i samostatně jako lehká přílohaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Řepy oloupejte, nakrájejte na kostky a promíchejte s asi 2 lžícemi oleje a bylinkami, osolte, opepřete a při 200 °C pečte asi půl hodiny do měkka. Během pečení jednou promíchejte. Upečenou řepu smíchejte s balzamikem a medem a dejte ještě na 5 minut do trouby.

Oloupaný a na kostky nakrájený celer uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, přidejte máslo, sůl a čerstvě mletý pepř a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte mléko, aby vám vzniklo lehké pyré.

Tip: Jestli celerové pyré servírujete jako přílohu, řepu klidně vynechte. Výborné je k mořským rybám a jehněčímu (které jsme vám naposledy připravili s bramboro-celerovým pyré s parmezánem).

Dáte s dnešními recepty celeru šanci :-)?

Reklama

Načítám