Hlavní obsah

3 věci, které potřebuje fungující vztah! Máte je?

Foto: clownbusiness, Shutterstock.com

Foto: clownbusiness, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerství. Tak jednoduché a zároveň nesmírně složité! Není náročné je definovat, ale spíš udržet. Jak a čím? Podle všeho prý existují tři věci, které každý hledá ve svém partnerovi a které zároveň předurčují funkčnost vztahu. Jsou vám blízké aspoň dvě z nich?

Článek

Láska, harmonie, funkčnost, kompromisy, podobné smýšlení. Co vlastně spojuje dvě sympatické osoby ve fungující pár? „Najděte si někoho, s kým vás pojí minimálně dvě ze tří níže vyjmenovaných věcí, a budete mít jasno o tom, jak takový fungující vztah vlastně vypadá,“ tvrdí vztahový expert Jordan Gray, podle kterého každý člověk, bez rozdílu věku i pohlaví, hledá (a potřebuje najít) ve svém partnerovi právě tohle.

1. Sexuální přitažlivost

Jeden z klíčových diferenciačních, tedy rozlišujících faktorů, které rozhodují o tom, zda spolu dva lidé mohou žít a být spokojení, je sex. „Pokud jedna osoba není k té druhé fyzicky přitahována, bere ji spíš jako přítele. V některých výjimečných případech něco takového fungovat může, nicméně většinou platí, že bez potřebné jiskry se nelze pohnout dále. Chybějící touha dřív či později vyvolá dojem, že v partnerství cosi chybí,“ popisuje Jordan Gray na svém blogu s tím, že sex a chtíč nejsou jen o plytké a naučené stimulaci genitálií. S tím souhlasí i nejeden sexuolog, včetně předního českého odborníka Zlatko Pastora.

„Odpoutejme se od konvenčních představ, od honby za orgasmem. Sex znamená zvlášť pro ženu více duševno než tělesno. Vnímejme jeho citové rozměry. Sexualita je mnohovrstevnatá a složitá. Je to energie vyzařující sílu k životu,“ říká zmíněný sexuolog a gynekolog, podle kterého se obdiv k partnerovi a sexuální přitažlivost naordinovat nedá. Buď „to“ tam je, nebo není. Roky čekat na zázrak se tedy nemusí vyplatit. Tečka.

2. Přátelská kompatibilita

„Mezi časté fráze, které v poslední době od svých klientů slýchávám, patří ta o přátelství. Mnoho lidí, se kterými spolupracuji, říkává, že je velmi důležité, aby partner byl tím nejlepším přítelem, který je ochoten podporovat, porozumět i vyslechnout svoji protistranu,“ dál popisuje Jordan Gray a apeluje na to, aby si každý položil otázku: Cítím se v bezpečí, pokud druhému prozrazuji svá tajná přání i touhy? Je partner vůči mým sdělením laskavý?

Pokud odpověď zní ano, pak se pravděpodobně jedná o kompatibilitu na úrovni přátelství. To je bod, který má velkou cenu! Jen tak dál! Komunikujte, raďte si a pomáhejte. Také nezapomeňte říkat „děkuji“ a „prosím“. Na to se zvlášť v dlouhodobých vztazích často zapomíná!

Foto: Nemanja Novakovic, Shutterstock.com

Kromě sexuální přitažlivosti je důležitá i přátelská kompatibilitaFoto: Nemanja Novakovic, Shutterstock.com

3. Intelektuální rovnost

Tento bod je prý podle vztahového experta nejpřehlíženější. „Pokud nemáte pocit, že jste s partnerem na stejné intelektuální úrovni, je vztah odsouzen k záhubě. Ovšem pozor, inteligence je zcela relativní a každý na ni má svůj pohled,“ tvrdí Jordan Gray a naráží tak na to, že například vysoká škola „přirozené chápání a rozhled“ pochopitelně zaručovat nemusí, i když si na jejím vystudování leckdo zakládá.

Jde spíš o to, aby si dva lidé rozuměli v klíčových oblastech života, sdíleli názor na svět, měli podobné smýšlení a zároveň si, v ideálním případě, poskytovali intelektuální stimulaci. V opačném případě může dojít k jakémusi střetu dvou rozdílných světů, v němž se jeden či oba mohou trápit.

„Nic z tohoto seznamu vás nespojuje? Nevěšte hlavu. Samozřejmě, že na každém vztahu se dá pracovat. Otázkou je, jaké jsou vaše základní hodnoty a kam až chcete zajít. Pokud se například domníváte, že třeba na sex tak říkajíc moc nejste, nemusíte bod číslo jedna brát tak docela vážně. Vždy se jedná o věc priorit,“ uzavírá vztahový expert.

A když už jsme u nich, co u partnera prioritně hledáte vy? 

Načítám