Hlavní obsah

Máte první rande? 7 signálů, že je lepší vzít nohy na ramena

Foto: Tatomirov, Shutterstock.com

Foto: Tatomirov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel pozdě, je duchem mimo nebo šikanuje číšníka? Od takového nápadníka honem pryč. Podle určitých indicií můžete nevhodného muže prokouknout už na první schůzce. Kdy vzít nohy na ramena? Odborníci poradí.

Článek

A je to tady. Vybíráte správné šaty, jste nervózní, a taky v duchu doufáte, že tenhle muž už by mohl být tím pravým. Snad. Možná. Zatím jste se neviděli, ale to se za pár okamžiků změní. Nic proti optimismu, ale ne každá možnost by se měla využít. Jak poznáte, že s dotyčným bude ve vztahu těžké pořízení? Řiďte se radami expertů.

1. Přišel pozdě

Erika Ettin, zakladatelka seznamky A Little Nudge, se pro portál Bussines Insider nechala slyšet, že pozdní příchody bez omluvy nepatří k dobrým znamením. „Každý občas nestíhá, ale je fajn, když o tom protistranu informujete. Pokud má dotyčný zpoždění delší než čtvrt hodiny, aniž by to ohlásil, vyjadřuje tím neúctu,“ tvrdí. Výjimku pochopitelně představují neobvyklé situace – nápadník třeba cestou přišel o mobil. Je však na vás, zda si budete chtít ověřit, zda tyhle „výpadky“ nepatří k jeho obvyklému chování.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Čekáte už 15 minut, aniž by vám zavolal a omluvil se, že bude mít zpoždění? Dáma nečeká, dáma to zabalíFoto: Look Studio, Shutterstock.com

2. Je hlučný a familiérní

Na všechno reaguje přehnaně, výrazně gestikuluje a říká o sobě, že mu v žilách koluje horká krev? Pak i tady opatrně. Možná za něj mluví příliš vysoké mínění či neúměrná spontánnost, která testuje vaše hranice. Na první schůzce se lidé chovají spíš zdrženlivě. Chvíli trvá, než se uvolní a odhalí, tak proč zrovna tenhle člověk má potřebu být hned tolik vidět a slyšet? Možná se jedná o signál, že má problémy se sebekontrolou.

3. Není duchem přítomný

Během rozhovoru s vámi několikrát zkontroloval mobil, rozhlédl se po místnosti, a taky byl třikrát na toaletě, kde strávil dlouhé minuty. Jistě, mohl čekat důležitý hovor, to se stává, ale co když vámi není zaujatý natolik, aby vám věnoval pozornost? Zkuste jej požádat, ať vypráví něco ze svého  života. Nejspíš nebude mít chuť cokoli odhalovat, protože s vámi do budoucna nepočítá. Má cenu se o kontakt s ním vůbec snažit?

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Zajímá ho víc, kdo mu píše, než vy? Pak jste ho moc nezaujala. Zbytečně schůzku neprotahujteFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

4. Šikanuje číšníka

Zarazilo vás, že je váš společník příliš drsný na nebohého číšníka, kterého neurvale školí? Představte si, že přesně takhle by to vypadalo v reálném životě. Jinými slovy, jestliže je někdo hrubý k cizí osobě, která dělá svoji práci, proč by si to stejné nemohl dovolit vůči partnerce? Koneckonců, na první schůzce ze sebe všichni dělají „lepší partii“ a snaží se působit dobrým dojmem. Hrubost k tomu ovšem nepatří.

5. Okamžitě vás miluje

Romantiku má rád asi každý. Jenže se to s ní dá i přehnat. Uctívá vás a zbožňuje, aniž by o vás cokoli věděl? Nešetří komplimenty, až je vám to trochu trapné? Kliďte se! Bombarduje vás láskou a to znamená, že vámi chce manipulovat. V podstatě poskytuje své oběti (vám) pocit falešného bezpečí, což mu umožňuje přistoupit k pozdějšímu citovému a psychickému zneužívání.

6. Dává ultimáta 

Občas se také stává, že na to nápadník jde moc rychle a snaží se mít hned jasno v tom, jak váš „vztah“ (pro něj vytvořený už po pár minutách), bude vypadat. „Přestěhuješ se ke mně, ne? Já dojíždět nechci!“ Podle expertů, ke kterým patří Katie Hood, generální ředitelka newyorské dobročinné organizace One Love Foundation, je i toto chování podezřelé. Popisuje totiž osobu s charakteristickými rysy osobnosti, která vás chce vlastnit.

7. Hodně mluví o bývalém vztahu

„Je v pořádku mluvit o bývalých partnerech, nicméně čeho je moc, toho je příliš. Pokud máte pocit, že se nápadník přes svůj minulý vztah nepřenesl, buďte opatrní, a to zvlášť v případě, že veškerou vinu za rozpad partnerství přičítá právě expartnerce. Znamená to, že tahle osoba se ze vztahů prozatím nepoučila a není připravena jít dál,“ podotýká Katie Hood s tím, že mezi varovné znaky patří i to, když někdo na první schůzce žárlí, je majetnický, přehnaně oponuje nebo nadmíru vtipkuje (může se jednat o obranný mechanismus a strach z intimity).

A co vy, dáváte při schůzkách na první dojem?

Načítám