Hlavní obsah

Láska, nebo vášeň? Návod, jak to poznat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Láska a vášeň. Dva zcela rozdílné pocity, které však lidé dost často zaměňují. Poplést si je je totiž až příliš snadné. Obě emoce jsou velmi silné, ale jen láska skutečně vydrží. Jak tedy poznat, zda jste zamilovaní, nebo vás jen pohltila vášeň?

Článek

Láska a vášeň jdou mnohdy ruku v ruce. Jenže zatímco láska se bez vášně (obzvlášť na začátku vztahu) neobejde, vášeň dokáže žít i bez lásky. Ale lidé pohlcení touhou se často mylně domnívají, že jsou zamilovaní a milovaní. Procitnutí bývá bolestivé, proto je dobré umět tyto dvě emoce rozlišit.

Vášeň: touha bez budoucnosti

Vášeň je jakási první fáze lásky, je to bláznivé období, kdy nemyslíte na nic jiného než na krásný úsměv svého nového objevu, na jeho dotyky, na to, co s vámi dokáže v posteli. Sex, sex a zase jen sex. Toho máte plnou hlavu. Ale stále je tam něco dalšího, jakýsi nevyslovený příslib do budoucna, vidina, že z toho bude víc než jen super sex.

Ovšem ve chvíli, kdy jeden z vás (nebo oba) tenhle příslib jakéhosi emočního bonusu necítíte, nemáte o něj zájem, je to jen čistá a vlastně trochu obyčejná vášeň. Chemická reakce způsobená tím, že vás partner fyzicky přitahuje. A tohle jsou jasné signály, že opravdu nejde o nic většího než o touhu.

  • Fyzično - U vášně jste přitahováni pouze fyzickými přednostmi partnera. Líbí se vám jeho (její) zadek, představujete si, co vše by se s jeho (jejím) tělem dalo dělat. „Myslíte na sex s tím člověkem, toužíte po něm,“ říká Helen Fisher, americká antropoložka a autorka knihy „Why Him? Why Her? How to Find and Keep Lasting Love“ (v překladu Proč on? Proč ona? Jak najít a udržet si lásku navždy).
  • Téma hovorů - O čem se bavíte? O tom, jaké jídlo máte rádi, která restaurace v okolí je prima, jaký film nestál za nic – tedy o běžných, ovšem nijak osobních a hlubokých věcech? „Pokud k němu cítíte jen vášeň, nemáte potřebu ani chuť mu o sobě říkat cokoli niterného. Při konverzaci nejdete vůbec do hloubky, strážíte si svou emoční intimitu,“ vysvětluje americká terapeutka a expertka na vztahy s třicetiletou praxí Terri Orbuch. Jednoduše se pohybujete na jakémsi pomyslném povrchu vašeho já – jen kvůli vášni není potřeba toho druhého pouštět hlouběji.
  • O budoucnosti nemluvíte - Ve vášnivém poblouznění možná sníte o společné budoucnosti, představujete si, jaké by to bylo, ale nic víc. Nepodnikáte žádné reálné kroky, abyste své životy spojili, nemluvíte o tom, vlastně je mezi vám skutečně pouze sex.
Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Láska se bez vášně neobejde, ovšem vášeň bez lásky anoFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Láska: my je víc než já

I k lásce samozřejmě patří touha a vášeň, ale primární je vášeň emoční. Toužíte po tom druhém jako po osobnosti, ne jen jako po objektu fyzické přitažlivosti. Sexuální přitažlivost je vlastně důsledkem té psychické. A tohle jsou signály, že i když zrovna prožíváte divoký začátek vztahu, je to zároveň i láska:

  • Společný čas - Chcete mít s tím člověkem sex, neskutečně se vám líbí, myslíte na něj, ale stejně tak toužíte být s ním jen tak. „Chcete s ním jednoduše trávit čas i jinak než sexem,“ říká Helen Fisher. Jde vám o to, s ním opravdu být, ne s ním jen spát.
  • Váš život, jeho život - Když někoho milujete, toužíte ho propojit s celým svým životem, se všemi lidmi, kteří jsou pro vás důležití. „Chcete ho představit rodině, přátelům, kamarádům, nechcete ho jen pro sebe, ale i pro ostatní. A opravdu silně vám záleží na tom, aby si ho oblíbili i oni,“ tvrdí Terri Orbuch.
  • My, ne já - Tohle je hodně podvědomé, pravděpodobně si to ani neuvědomujete. Když jde o lásku, najednou neříkáte „já“, ale „my“. Už se nevnímáte jako dvě nezávislé jednotky, ale jako pár, jednotka složená ze dvou částí. Takže až se vás někdo zeptá, co jste dělaly o víkendu, co odpovíte? Když řeknete „byli jsme v kině“, vypadá to na lásku. Když spíš „byla jsem v kině s Tomášem“, už je to slabší.
  • Sdílení - A když mluvíte jako „my“, nejspíš tak i jednáte. Jste si totiž vědomi (a záleží vám na tom), že cokoli se vám stane, jakékoli rozhodnutí, jež učiníte, už nemá vliv jen na vás, ale i na váš protějšek. A proto s tím, koho milujete, sdílíte skoro vše. Dostanete pracovní nabídku, která ale znamená stěhování do jiného města? Svěříte se partnerovi a proberete to. Stejně tak za ním jdete s jakýmkoli trápením i radostí.

Spletli jste si někdy lásku s vášní?

Reklama

Načítám