Hlavní obsah

3 znamení, že byste měli zajít k ortopedovi

Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti zad, potíže s koleny, zatuhlými kyčlemi nebo krční páteří. Potýkáte se s nimi běžně, někdy ale jejich intenzita přesáhne únosnou mez. Právě tehdy přichází čas navštívit ortopeda. Víte, co má tenhle lékař na starosti?

Článek

Pokud vás trápí podvrtnutý kotník, bolavá záda, ramena či kolena, pomoc najdete u ortopeda. To je lékař specializující se na diagnostiku, léčbu a prevenci problémů souvisejících se svaly, kostmi a klouby. Ortopedi působí buď v nemocnicích, nebo v soukromých praxích, kde řeší sportovní zranění, infekce, kloubní obtíže a degenerativní stavy, jako je například osteoartróza. Postarají se tedy jak o záležitosti méně závažné, jako je třeba podvrtnutí, tak i o komplikovanější, jako je například náhrada kyčle.

Jak poznáte, že potřebujete zrovna ortopeda?

1. Bolí vás svaly, vazy nebo klouby

Potýkáte se s bolestí svalstva či kloubů více než 12 týdnů? Potom již máte co dělat s bolestí chronickou, která nikdy nevěstí nic dobrého (jak poznáte zamrzlé rameno). Nad bolestí, která přijde a zase odejde, můžete mávnout rukou. Když ale zůstává nebo se vrací, zjevně značí hlubší problém, vyhledejte odborníka.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Sedavý život je spojen s občasnými bolestmi svalů, kloubů a šlach. Trvají-li ale déle než 12 týdnů, něco zřejmě není v pořádkuFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Nemůžete pořádně chodit ani stát

Nejistá chůze, kolísavý krok, potíže se vstáváním, sezením, a dokonce i stáním (tohle jsou děsivé důsledky sezení). Kroutíte se, když máte postát nebo posedět na jednom místě a máte pocit, že úlevu najdete snad jen vleže. Pokud vám bolesti šlach, svalů a kloubů znemožňují běžné fungování, potýkáte se s nimi více než týden a nemizí, ani když odpočíváte, měli byste se poradit s ortopedem.

3. Máte omezenou pohyblivost

Podvrtnutí, natažení, pohmožděnina, tendinitida (zánět okolo šlachy) nebo bursitida (zánět burzy – váčku naplněného tekutinou, který snižuje tření v kloubu) patří mezi poškození měkkých tkání – svalů, vazů a šlach. K tomu dochází buď vlivem opakovaného přetěžování, nebo následkem úrazu – třeba při náhlém trhavém pohybu, pádu či úderu. Hlavním příznakem je bolest, otok a zhoršená pohyblivost v případě, že je zasažen i kloub. Někdy problémy odezní v řádu dní, v opačném případě je potřeba to  řešit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud vám bolesti znemožňují běžné fungování, je čas poradit se s odborníkemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co s vámi ortoped provede

Druh léčby se odvíjí od povahy problému. Ortoped vám může pomoci dostat zpět do normálu rozsah pohybu, a to třeba vhodným cvičením, fyzioterapií, operací. Také vám ale může předepsat léky proti bolesti či zmírňující některé projevy. Každá léčba je individuální, protože je určována faktory, jako jsou věk pacienta, jeho životní styl a anamnéza.

„Ortopedie je operační obor a v některých případech je operace nezbytným a jediným řešením. Častěji se ale snažíme o nápravu konzervativní terapií a operace je až poslední možností,“ upřesňuje Radek Černý, ortoped z Polikliniky Žďár nad Sázavou.

Jak snížit riziko zranění

Základem prevence je pravidelný pohyb a ten může pomoci i v případě lehkého zranění. „Spousta lidí funguje díky pohybu i přes nějaké lékařské nálezy. Mnoho potíží lze vyléčit včasnou diagnostikou a následně správnou fyzioterapií,“ potvrzuje Radka Pamětická, fitness trenérka a učitelka jógy. Ve spolupráci s lékařem a fyzioterapeutem se tak většina lidí může vrátit i bez operace brzy do normálu.

Reklama

Načítám