Hlavní obsah

Rozšířené žilky? Chraňte se před sluncem a teplou koupelí!

Foto: Vagner Nataly83, Shutterstock.com

Foto: Vagner Nataly83, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobné rozšířené žilky v obličeji nebo na nohou. Je to jen malá vada na kráse, nebo varování před něčím zásadnějším? Povíme vám, jak to je a proč je mají častěji ženy.

Článek

Metličky, metličkové žilky, rozšířené žilky nebo mikrovarixy – tak se říká drobným prosvítajícím žilkám, které jsou nejvíc vidět na obličeji a na nohou. Připadají vám neškodné?

„Mohou ohlašovat první stadium chronické žilní nedostatečnosti. Jejich výskyt může svědčit i o predispozici k pokročilejším formám onemocnění, které jsou spojené s většími křečovými žilami, otoky, bolestmi končetin, křečemi a v neposlední řadě pak kožními změnami, záněty kůže či rozvojem žilního vředu,“ varuje cévní chirurg Radek Vyšohlíd z kliniky Perfect Clinic. Lze se tomu nějak bránit?

Příčiny rozšířených žilek

Metličky, tedy rozšířené žilky, mohou mít podobu rozvětvených pavoučků červené nebo modré barvy, nejčastěji je najdete na stehnech, pod koleny a na obličeji. Vznikají především v důsledku chronické žilní nedostatečnosti a oslabení cévních stěn. Mohou za tím stát geny či stárnutí a stav ovlivňují i hormonální změny například v těhotenství – proto jsou ženy postiženy častěji. Vznik metličkových žilek podporuje málo pohybu a nadváha, přítomnost toxinů a volných radikálů v organismu a také slunění.

Foto: Mr.Louis, Shutterstock.com

Na nohou se metličkové žilky objevují nejčastěji na stehnech a pod kolenyFoto: Mr.Louis, Shutterstock.com

Vadí slunce, vedro i horké nápoje

Rozšířené žilky se mohou objevit po opalování. UV záření totiž proniká vrchní vrstvou pokožky a narušuje žilní stěnu – takže cévky viditelně popraskají. Čím je pokožka starší a slabší, tím je tento proces zřetelnější, proto je nutné se důkladně chránit krémy s UV filtry.

Slunce ale není jediné, co podporuje četnost žilek. „Vadí přílišné teplo, takže třeba i sauna, koupel v horké vodě, napařování, pití horkých nápojů, ale i ostrá jídla, káva a alkohol,“ upozorňuje majitelka pražského kosmetického Grace Centra Petra Hátlová.

Co pomáhá na rozšířené žilky na obličeji

Máte-li ke vzniku žilek dispozice, můžete se pokusit oddálit chvíli, kdy se objeví. Starejte se o svůj cévní systém pohybem a dodržováním zdravého životního stylu. V případě metliček na obličeji se hlavně chraňte před sluncem – a to i když si zapomenete opalovací krém. „Používejte přípravky s UV ochranou, dbejte na hydrataci pokožky. Pleť s rozšířenými žilkami se nenapařuje, ale její čištění začíná použitím změkčujících gelů, které otevřou póry. Není od věci aplikovat jemnou tlakovou masáž cévek – je to jednoduché, jen je párkrát lehce zmáčknete, povolíte, zmáčknete a zas povolíte,“ radí Petra Hátlová.

Foto: Click Images, Shutterstock.com

Na vzniku rozšířených žilek se výrazně podílí sluneční zářeníFoto: Click Images, Shutterstock.com

Co platí na metličky na nohou

V případě žilek na nohou jde hlavně o správné cviky na křečové žíly. „Dejte si pozor na jednostranné zatěžování a nedostatek pohybu. Především v případě sedavého zaměstnání je vhodné alespoň v rámci možností střídat chůzi, stání a sezení. Současně je vhodná úprava tělesné hmotnosti, strava bohatá na vitaminy a minerály. V některých případech lze podpořit stav žil kompresí elastických punčoch nebo užíváním potravinových doplňků,“ radí Radek Vyšohlíd.

Jak odstranit rozšířené žilky

Chcete-li se už vytvořených metliček zbavit, nikoli je jen zamaskovat make-upem, nepůjde to jinak než využít některou z metod, které nabízí medicína. „Používá se buď elektrokauter, jinak elektrická jehla či skalpel, přístroj, který na základě vysokofrekvenčního proudu vytváří teplo a tím působí na konkrétní tkáně. Nebo laser. Jeho paprsek reaguje na pigmentové barvivo ve tkáni a zničí tmavě zbarvené cévky, které pak tělo vstřebá,“ říká cévní chirurg.

Mikrovarixy

  • Další názvy - Metličky
  • Popis - Červeno-modré rozšířené žilky, které se obvykle objevují na obličeji a na nohou.
  • Příčiny - Nejedná se o pouhý kosmetický nedostatek, nejčastěji jsou metličky příznakem chronické žilní nedostatečnosti, tedy onemocnění, které způsobuje křečové žíly. Je dáno genetickými faktory, objevuje se s rostoucím věkem, zhoršuje se hormonálními vlivy např. v těhotenství, proto je častější u žen.
  • Léčba - Důležité je dbát o cévní zdraví, i s pouhými metličkami navštívit lékaře.
  • Prevence - Výskyt v obličeji zhoršuje UV záření a působení horka, proto je nutné používat krémy s UV filtry a vyvarovat se sauny, horkých nápojů, rychlých přechodů z horka do zimy a napařování. Metličky na nohou negativně ovlivňuje nedostatek pohybu a nadváha.

Reklama

Načítám