Hlavní obsah

Bolí vás rameno? Možná vám zmrzlo

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoho dne jste se probudili a zjistili, že nemůžete zvednout ruku. Pokud vás při každém pohybu zabolelo v ramenním kloubu, zřejmě trpíte syndromem zmrzlého ramene.

Článek

Syndrom zmrzlého ramene neboli adhezivní kapsulitida se týká převážně starších lidí, objevit se ovšem může už po třicítce. Poznáte jej snadno – nebudete moct zvednout paži nad úroveň ramene a pohybovat s kloubem na jakoukoliv stranu. Pokud se bolestí budíte i v noci, zjistěte, co vám uleví.

Jak to vzniká?

Bolesti ramene mohou mít mnoho příčin. Často je na vině přetížení nebo prochladnutí. Vzniká také jako následek vleklého zánětu nebo úrazu. U starších lidí může mít neurologickou či degenerativní příčinu. Někdy jde ovšem o bolest přenesenou při problémech s krční páteří nebo bolest způsobenou druhotnými nádorovými ložisky při rakovině plic, prsu, štítné žlázy, ledvin či prostaty.

Foto: narikan, Shutterstock.com

Bolesti ramene můžou být i od krční páteře, nebo z prochladnutíFoto: narikan, Shutterstock.com

Odhalte příčiny

Zpočátku se objevuje „jen“ bolest a omezení při pohybu. Pokud to neřešíte, v další fázi se zhoršuje pohyblivost kloubu. Nakonec postižený chodí s rukou přitisknutou k hrudníku a břichu, neboť s ní nemůže bolestí pohnout.

Proto je nezbytné odhalit příčiny co nejdřív. Nejvíc napoví rentgen a případně ultrazvukové vyšetření ramenního kloubu, krční páteře a okolí klíční kosti. Lékař zjistí, zda v okolí kloubu nedošlo ke zvápenatění a nejsou tam výrůstky. Důležitý je i rozbor krve k odhalení infekce, boreliíchlamydií či dalších onemocnění, např. nádorových.

Co dělat

První pomocí je nasazení léků proti bolesti, steroidních i nesteroidních antirevmatik nebo obstřiků. Ty vás zbaví největší bolesti, ale příčinu neřeší. Konzervativní léčba také spočívá ve znehybnění kloubu pomocí ramenní ortézy, která uleví a umožní rychlejší hojení.

Po odeznění největší bolesti lékař většinou doporučí rehabilitace. Různé cviky pomohou k uvolnění ramenního kloubu a ke zvýšení rozsahu pohybu. Zkusit můžete i přírodní léčbu, například masáže česnekovým olejem nebo křenové obklady. Křen nastrouhejte, rameno potřete vazelínou, dejte křen, přikryjte potravinou fólií a obvažte. Nechte působit jen pár minut, na křen můžete být citliví.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Čím dříve začnete bolest řešit, tím větší je naděje na dobrý výsledek. Mobilizace ramenního kloubu je účinná, cvičit musíte ale i domaFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Vsaďte na moderní léčbu

V současné době se doporučují metody, které mají mnohem lepší výsledky. „V případě diagnostikovaného zmrzlého ramene je výbornou kombinací spojení manuální fyzioterapie a rázové vlny,“ uvádí fyzioterapeutka Iva Bílková z FYZIOkliniky v Praze. Fyzioterapii a rázovou vlnu je vhodné spojit s hloubkovou vibrační masáží.

Je možné nalepit i funkční tejp. Výborné výsledky přináší magnetoterapie. „Využíváme nízkofrekvenční, pulzní magnetoterapii, která může výrazným způsobem ovlivnit celý průběh a léčbu tohoto vleklého onemocnění,“ říká MUDr. Peter Bednarčík, vedoucí poradce společnosti Biomag.

Operace jako krajní řešení

Problémy spojené se zmrzlým ramenem většinou zmizí do několika měsíců. Pokud by bolesti přetrvávaly a hybnost se nelepšila, může lékař doporučit i operaci, při níž se (většinou artroskopicky) odstraní vápenaté usazeniny a srůsty. K ní se ovšem přistupuje jen ve výjimečných případech, většinou zaberou výše popsané metody. I po operaci je nutné pokračovat ve cvičení.

Cvičte preventivně

Cviků k uvolnění ramenního kloubu existuje celá řada. Tento cvik můžete dělat i preventivně: Lehněte si na břicho na stůl nebo na postel a svěste paži dolů, rameno je na okraji podložky. Ruka se nesmí dotýkat země. Na zem si připravte půlkilové závaží. Zhluboka vydechněte, ruku spusťte k zemi a zvedněte zátěž vzhůru, jako byste chtěli zatlačit rameno do jamky ramenního kloubu. Nadechněte se, závaží pusťte, ruku povolte a chvílí s ní kmitejte dopředu a dozadu. Cvik opakujte třikrát.

Reklama

Načítám