Hlavní obsah

Artróza vs. revmatoidní artritida: jaký je mezi nimi rozdíl?

Foto: Anut21ng Photo, Shutterstock.com

Foto: Anut21ng Photo, Shutterstock.com

Reklama

Bolavé klouby jsou jednou z nejčastějších zdravotních potíží vůbec. Tušíte, jak se projevuje artróza, co způsobuje artritidu a čím se od sebe liší? Ptali jsme se odborníků, jak se dají nemoci kloubů léčit.

Článek

Dost možná jste už někdy slyšeli někoho stěžovat si na to, že ho bolí klouby, a tedy že má revma. Jenže pojem revma je nepřesný a zavádějící. Revmatických nemocí je totiž celá řada a mezi jednotlivými kloubními nemocemi je velký rozdíl. Pojďme si je přiblížit.

Asi nejčastěji lidé zaměňují artrózu a revmatoidní artritidu. První zmíněnou nemocí trpí až 70 procent lidí ve věku nad 50 let. Revmatoidní artritida je naproti tomu relativně vzácné onemocnění, které postihuje pouhé 1 procento populace a její příčina je stále neznámá. Jaké jsou další rozdíly?

Co je artróza

Artróza je komplexní onemocnění kloubu. Hladký povrch chrupavky začne být vlivem opotřebení narušován drobnými štěrbinami, chrupavka se postupně ztenčuje, ztrácí na kvalitě a může na některých místech úplně chybět. V pozdějším stadiu se mohou dostat i drobné úlomky chrupavky do kloubní dutiny, což vyvolá druhotné zánětlivé změny. A právě tyto změny nejvíce bolí.

Mezi hlavní příznaky tedy patří bolesti kloubů, a to především při zátěži. Častá je také pohybová ztuhlost, než se klouby „zahřejí“.

Nemoc nejčastěji postihuje kyčle a kolena a prevence je v tomto případě podle fyzioterapeutky Terezy Novotné zcela zásadní. „Tou může být optimální zátěž při sportu a adekvátní pohybová kompenzace. Již poškozené chrupavky opravit nejde, ale je možné odlehčit zátěž působící na daný kloub, díky úpravě pohybového režimu.“ Měli byste střídat pohybovou aktivitu: ke kloubům je šetrné například plavání nebo jízda na kole.

Foto: one photo, Shutterstock.com

Artróza postihuje hlavně velké klouby, jednou z nejlepších prevencí je pohyb Foto: one photo, Shutterstock.com

Léčba artrózy

Určit stejný postup léčby pro všechny je nemožné, záleží totiž na stadiu onemocnění. Základem ale vždycky je, že každý pacient musí být léčen komplexně, což znamená cvičením, léky a v některých případech chirurgickým zákrokem.

„Základními technikami jsou úlevové trakce a mobilizace, v kombinaci s léky, hlavně nesteroidními antirevmatiky. Používáme také měkké techniky na protažení vaziva a svalových struktur. Lokální terapii pak vhodně doplňujeme podporou trupové stabilizace, známé jako hluboký stabilizační systém páteře,“ vyjmenovává MUDr. Martina Kővári z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol.

Jako lék první volby se pacientům podává paracetamol (Víte, jak kombinovat léky při chřipce?). K operacím se přistupuje jen v nejzávažnějších případech.

Revmatoidní artritida je zánět

Na rozdíl od artrózy, revmatoidní artritida (RA) je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje všechny kloubní tkáně a začíná v nitrokloubní výstelce. Nezávisí na opotřebování kloubů ani na věku pacienta. Onemocnět jí můžou i velmi mladí lidé, a mnohem častěji postihuje ženy. Příčina nemoci není dosud známá, a proto ani vyléčitelná. Jisté ale je, že kuřáci touto nemocí trpí až třikrát častěji.

Jaké jsou hlavní příznaky?

Revmatoidní artritida se projevuje symetrickým zánětem drobných kloubů na rukou i nohou, ale postiženy mohou být i jiné klouby na těle. Chronický zánět vede nejen k bolestivosti a otokům, ale také k destrukci kloubních tkání, které způsobují deformity kloubů. Ty jsou pro tuto nemoc typické. Možná si vybavíte lidi, kteří mají zkroucené prsty. Bohužel pokračující nemoc má vliv i na fungování člověka při běžných činnostech.

Foto: NAR studio, Shutterstock.com

Zkroucené prsty jsou typickým znakem pro artritidu a většinou je to bolestivéFoto: NAR studio, Shutterstock.com

Léčba artritidy

Vhodná a včasná léčba je pro fungování pacienta naprosto zásadní a může mu výrazně zlepšit kvalitu života. Terapie cvičením je také do léčby zahrnuta, ale na rozdíl od artrózy sama o sobě nikdy nestačí. „Základním lékem je takzvaný methotrexát, který byl původně vyvinut na léčbu nádorů. Zjistilo se však, že ve výrazně nižších dávkách skvěle působí proti zánětům, a příznivě tak ovlivňuje průběh artritidy. Tento lék dobře funguje až u 70 procent nemocných,“ uvádí MUDr. Marta Olejárová z Revmatologické kliniky 1. LF UK.

Lék se podává v různých dávkách v tabletkách nebo injekčně, podle stavu a potřeb pacienta. V některých případech se k tomuto léku přidává i biologická léčba. To je velmi individuální a posoudit to může jen zkušený revmatolog. Pozitivní ale je, že správně léčení pacienti mohou vést život bez větších omezení.

Reklama

Načítám